[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
近排玩nier發現8GB ram都係唔多夠用
因為我仲用緊i5-4440
所以打算索性換左粒U, 老母板同ram順便加隻ssd
我想問下面條list既ram同ssd有冇更好既選擇

AMD RYZEN R5 1600

MSI B350M BAZOOKA

G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz

Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

直接收粒4790
加條ram sata ssd
仲抵屌
其實一路追最高畫質,最高FPS一定貴㗎啦。我自己就睇餸食飯,行1080p 60Hz都接受到都咪慳好多囉。
其實一路追最高畫質,最高FPS一定貴㗎啦。我自己就睇餸食飯,行1080p 60Hz都接受到都咪慳好多囉。

過多5年以上,如果玩2k變到1080p咁平我先考慮upgrade
大家有冇咩am4散熱器推薦?
依家粒1600超到3.75 1.248V
stock cooler idle 31 load 64
但係個咩CPU真空管就71
呢個情況需唔需要換?
Ching你好
我部電腦前幾日突然自己關機,之後再開唔到
電源開關按落去之後有著,但未去到window畫面就再自己關機。
之後想再開,電源按落去已經無反應,唔著燈。
試過換hd同ram都唔work,應該唔關hd 同ram事
請問各位Ching有無類似經驗同可以點解決?

我住東區,唔知該區有無信譽好既電腦維修店?
萬分感激
Ching你好
電源開關按落去之後有著,但未去到window畫面就再自己關機。

萬分感激

火牛係乜?
似係唔夠電
Ching你好

萬分感激

火牛係乜?
似係唔夠電

睇下啲風扇轉唔轉(cpu display 火牛)
如果唔轉可能係過熱
兩個moon 琴晚打機無問題 1個144hz(dp) 1個普通lg(hdmi)
用緊 gtx1070
今朝開機 window 認唔到 144hz 果個 無得較解析度

關唔關win10 1703 問題?
有無人都係咁?
兩個moon 琴晚打機無問題 1個144hz(dp) 1個普通lg(hdmi)
用緊 gtx1070
今朝開機 window 認唔到 144hz 果個 無得較解析度

有無人都係咁?

咩係1703
用緊 gtx1070

有無人都係咁?

咩係1703

win10 個更新掛
Ching你好

萬分感激

火牛係乜?
似係唔夠電

睇下啲風扇轉唔轉(cpu display 火牛)
如果唔轉可能係過熱

事情係幾日前發生,我諗應該唔關過熱事
剛剛試過一次,風扇有轉係有風的,但聽到部電腦有d怪聲,個mon 出現幾行白字黑底,但未睇得切已經關咗機,然後又再開唔到了
用緊 gtx1070

有無人都係咁?

咩係1703

win10 個更新掛

係呀係呀 有無人都係咁 更新左 dp 認唔到144moon
用緊 gtx1070

有無人都係咁?

咩係1703

win10 個更新掛

係呀係呀 有無人都係咁 更新左 dp 認唔到144moon

我更新左1703 DP一樣出到144

G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz

Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

直接收粒4790
加條ram sata ssd
仲抵屌

我有4790放係張單仲未搵得返但有留標籤
兩年貨仔
最後唔理了
依家主機方面預~$15000
Moon~$5000
電腦櫃~$5000
滑鼠g903,想買埋個無線叉電
最後預1000買個keyboard咁
最後唔理了
依家主機方面預~$15000
Moon~$5000
電腦櫃~$5000
滑鼠g903,想買埋個無線叉電
最後預1000買個keyboard咁

電腦櫃/臺淘寶啦

過多5年以上,如果玩2k變到1080p咁平我先考慮upgrade

而家顯示卡係跟效能升價..過多三年都係平幾舊

O RLY
1070>980Ti
1060>=980

O RLY
1070>980Ti
1060>=980

咁勁?
中央處理器 AMD RYZEN R5 1600 Qty: 1 $1,679
主機板 ASUS PRIME B350M-K Qty: 1 $649
記憶體 G.Skill Aegis Gaming Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16S-8GISB Qty: 1 $565
硬碟機 WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5 Qty: 1 $318
固態硬碟 Crucial MX300 Series 275GB SATA 3 Qty: 1 $680
顯示卡 ASUS GeForce® EXPEDITION GTX 1050TI OC Edition 4GB GDDR5 Qty: 1 $1,240
火牛 Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W Qty: 1 $440
機箱 Sharkoon 勁風者 VG5-W ATX — Blue LED Qty: 1 $320
總和 $5,891

另外打算換MON S2418H,freesync應該玩fps先多用得著,所以唔一定要用a卡?
平時睇片上網,少打機多數用PS4,少photoshop/剪片 (慢d都ok)
ram暫時買住一條先,唔夠用先再買

點睇?

O RLY
1070>980Ti
1060>=980

咁勁?

上代970都同780TI有一戰
係今代食錯藥完全勁過980TI

4440轉1600打機有鬼分別咩, 收粒4790, 放左4440仲抵玩啦

4440轉1600打機有鬼分別咩, 收粒4790, 放左4440仲抵玩啦

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

咁叫無分別
仲要講緊係4440
咪笑大人個口喇

咁你覺得用幾千蚊升10%FPS都唔知有冇, 定收粒4790(K)抵呀, 錢多另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞