[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
新手求list

1. 電腦主要用途
打機,寫code同photoshop

2. 目標
想唔lag玩到pubg,gta5

3. 個人需求
畫質最好中啦
未來幾年都唔洗upgrade
唔知咩係超頻

4. 筆直
大約4-5k

5. 現在或將會便用MON的類型
1080p

唔該晒

又伸手黨
1600+1050ti啦

sorry 咩係1600
新手求list

1. 電腦主要用途
打機,寫code同photoshop

2. 目標
想唔lag玩到pubg,gta5

3. 個人需求
畫質最好中啦
未來幾年都唔洗upgrade
唔知咩係超頻

4. 筆直
大約4-5k

5. 現在或將會便用MON的類型
1080p

唔該晒

又伸手黨
1600+1050ti啦

sorry 咩係1600

AMD Ryzen CPU 黎
Btw可以睇左第一頁有條link入面有啲List可以參考下
睇自己需要再問眾巴打睇下點改
上黎問list 問完又唔知咩黎
如果求其比啲垃圾list你係咪就沖去黃金砌
1070嘅話asus rog strix同msi係咪算係相差好少?
係咪相對上msi gaming x抵玩過asus?
我望過外國比較網 asus整體都勁過msi 但價錢貴多幾舊水
1070嘅話asus rog strix同msi係咪算係相差好少?
我望過外國比較網 asus整體都勁過msi 但價錢貴多幾舊水

信仰同手氣

我之前第一次砌機係自己極個list出黎然後再問幾個fd再改...

張張性能都一樣, 2.1G到頂
[硬件白痴]想問下如果我只係需要玩到最新嘅game同未來兩三年都唔駛大執, 悠二巴個7000蚊打機list係咪已經夠用

不如你list出黎同講想要高低效咩game之類啦好嗎?

game嚟講我想大概去到玩Battlefield 1行中階設定唔lag啦,其實最主要都係想嚟緊幾年唔駛大upgrade都玩到新game 小弟之前一直都係買廠機,前兩日部老爺機終於壞埋Harddisk, 把心一橫想砌部靚靚仔仔嘅機,但驚出到去俾黑店据,真係唔知點入手好

冇問題
加多條RAM會更加好 (你之後再加都OK
1060中階卡, 你2-3年肯用中/中低效打機都夠用

一次過買兩條平少少
筆直夠加多兩百上RGB 3200MHz

3200 超得唔穩 同埋3200 同3000 可能差個3-5 fps (打機黎講)

我應該唔會超,同埋我想問下有冇其他機箱,唔想咁多LED

預設時脈唔一樣
一個散熱更好
一個靜啲,而且細機箱可能都放得入
[硬件白痴]想問下如果我只係需要玩到最新嘅game同未來兩三年都唔駛大執, 悠二巴個7000蚊打機list係咪已經夠用

不如你list出黎同講想要高低效咩game之類啦好嗎?

game嚟講我想大概去到玩Battlefield 1行中階設定唔lag啦,其實最主要都係想嚟緊幾年唔駛大upgrade都玩到新game 小弟之前一直都係買廠機,前兩日部老爺機終於壞埋Harddisk, 把心一橫想砌部靚靚仔仔嘅機,但驚出到去俾黑店据,真係唔知點入手好

冇問題
加多條RAM會更加好 (你之後再加都OK
1060中階卡, 你2-3年肯用中/中低效打機都夠用

一次過買兩條平少少
筆直夠加多兩百上RGB 3200MHz

3200 超得唔穩 同埋3200 同3000 可能差個3-5 fps (打機黎講)

我應該唔會超,同埋我想問下有冇其他機箱,唔想咁多LED

Sharkoon M25-W / BW9000-W / AI 7000

知唔知我有一刻想講i5+RX 570

預設時脈唔一樣
一個散熱更好

我就係特別留意到asus散熱好似幾勁下
如果無必要為嗰少少分別嘅話係咪買msi就好夠?
係嘅我今晚扑槌

知唔知我有一刻想講i5+RX 570

Quote錯
請問 1070啲價回落翻未

有巴打話回落緊
八月一唔知點

有巴打話回落緊
八月一唔知點

剛剛行完一轉腦場 好似平左幾舊 唔知係咪錯覺

預設時脈唔一樣
一個散熱更好

係嘅我今晚扑槌

唔知你咩用途
會唔會用盡張卡
或者會用黎超頻
真係你諗你需要咩
一張平啲
一張貴啲
想問下1050ti夠力推到咩mon?
諗住買dell u2417h 唔知好唔好
[List 求意見]

用途:
music production, photoshop, after effect, unity (整mobile casual game)
都會玩3D大作, 但唔洗開到好高, 想問未來一直唔更新張1050點睇

信仰: 唯一信仰應該係 intel

Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-7700 Kaby Lake (3.6GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝 $2235
MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B $950
Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) Ram KCP424ND8/16 / KVR24N17D8/16 $980
MSI微星 GTX1050TI 4GB GDDR5 OC Edition 顯示卡(DI-N105TS4) $1250

<SSD>Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm $680
ANTEC NE450C-BR NeoEco2 450W 80Plus Bronze 火牛 $399

將budget放落CPU同RAM係因為music production software 同 after effect
上面冇寫HDD, 用舊HDD
加埋細機箱大約 $7000, 亦係我筆直, 但上落500都冇話係問題

信仰係intel 又唔係剩打機 等intel 6核好d

唔係好熟呢d行情
想問下1050ti夠力推到咩mon?
諗住買dell u2417h 唔知好唔好

1080p無問題
只要肯用中或低效
絕大部分單機大作都可以玩得順
144hz就基本唔好諗

預設時脈唔一樣
一個散熱更好

係嘅我今晚扑槌

唔知你咩用途
會唔會用盡張卡
或者會用黎超頻
真係你諗你需要咩
一張平啲
一張貴啲

會超盡
等陣落腦場望下先

預設時脈唔一樣
一個散熱更好

係嘅我今晚扑槌

唔知你咩用途
會唔會用盡張卡
或者會用黎超頻
真係你諗你需要咩
一張平啲
一張貴啲

會超盡
等陣落腦場望下先

btw我450w應該都夠?唔駛轉550w住啦?

預設時脈唔一樣
一個散熱更好

係嘅我今晚扑槌

唔知你咩用途
會唔會用盡張卡
或者會用黎超頻
真係你諗你需要咩
一張平啲
一張貴啲

會超盡
等陣落腦場望下先

btw我450w應該都夠?唔駛轉550w住啦?

如果會超頻就建議用散熱好個張
網上有文(不知真假)
asus超到去msi同一時脈溫度還是較低
but 如果你有良好散熱設備就用msi再超可能更好
我沒留意你用什麼cpu
但你會超頻
建議買多少少作準備
反正都應該相差100左右
Intel Core i5-4570
Asus Vanguard B85
8GB Kingston KVR16N11/8
Plextor M 6S 128GB SSD
ASUS GTX750Ti

行巫師3開中已經有d疾,再開高d簡直唔敢睇
如果想穩定行中效能或以上,要upgrade邊樣野?
呢部機3年前砌落~$6000
睇過悠二果d $6000 list 都係推介1060

係咪姐係至少要換張1060?

係1060 6G
同火牛幾W

550W

加多條8G ram,換1060 6gb應該會好順

唔記得仲有樣野要問,想問多句
1060 6GB 推唔推到LG 27UD69 呢d 4k mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞