[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
唔好意思想有野想請教下大家
我想買部新電腦
本身部機幾年前死過硬碟因為裡面d野好重要所以搵人整過recover曬d資料
個陣仲叫佢幫手加左1tb hd
自此之後部機個cpu好似頂唔順會發出嘈音
因為對電腦唔太了解所以唔打算砌機只係想買部廠機
mon就唔會換本身用緊dell p2416d
主要係想睇片有邊隻牌子比較好 求推介
我想買部新電腦
本身部機幾年前死過硬碟因為裡面d野好重要所以搵人整過recover曬d資料

CPU點會發出嘈聲
嘈聲通常係HARD DISK 同火牛同風扇聲
廠機應該得DELL係抵買
我想買部新電腦

CPU點會發出嘈聲

啊係 sorry講錯野
個風扇好似擎咁嘈 好煩
我又唔識得拆開整所以直情想換左佢
我本身已經係dell 仲想轉下會添
CPU
- AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4 $2340
主機板
- ASUS ROG STRIX B350F GAMING ATX $1180
顯示卡
- Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X $4599
RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB $510
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB $510
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $870
機箱
- Cooler Master MasterBox Lite 5 ATX $399

HDD
-WD 10EZEX 2TB $舊嘢

總額: $10408

個list如果用個牛上年買嘅Cooler master 550W Elite v2夠唔夠做

定要買過一個勁d嘅牛
大家有冇咩am4散熱器推薦?
依家粒1600超到3.75 1.248V
stock cooler idle 31 load 64
但係個咩CPU真空管就71
呢個情況需唔需要換?

有冇巴打答到
我想買部新電腦

CPU點會發出嘈聲

啊係 sorry講錯野
個風扇好似擎咁嘈 好煩
我又唔識得拆開整所以直情想換左佢
我本身已經係dell 仲想轉下會添

http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3668-desktop/pd?oc=3668-d1520s&model_id=inspiron-3668-desktop
睇左一睇, 呢部好似已經最啱普通睇片
df提到d game有stuttering, 重裝所有野都冇用
應該係關windows 10更新事, 6c以上好多都出事

唔怪得我玩Rainbow Six同PUBG stuttering
原來唔關隻game時
諗緊upgrade 條女趁悠二巴打開鋪
7000蚊換ram 板+cpu 同ssd
諗緊7700k +asus rog strix z270e+corsair vamgeance 3200mhz 8x2+h115i +mx300 275 gb 好
定用r7 1700 後面已經唔識執 有冇好介紹?
整係想靜同keep 到五至六年再換
諗緊7700k +asus rog strix z270e+corsair vamgeance 3200mhz 8x2+h115i +mx300 275 gb 好

Display 用緊 gtx1070
呢個情況需唔需要換?

有冇巴打答到

唔洗
呢個情況需唔需要換?

有冇巴打答到

唔洗

唔該巴打
不過真空管溫度71正常?
而家先發覺公司用緊CAT 6線
但公司用緊連100MB都冇
悠巴忙到whatsapp兩日唔覆
CPU
- AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4 $2340
主機板
- ASUS ROG STRIX B350F GAMING ATX $1180
顯示卡
- Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X $4599
RAM
SSD
- Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD $870
機箱
- Cooler Master MasterBox Lite 5 ATX $399

HDD

個list如果用個牛上年買嘅Cooler master 550W Elite v2夠唔夠做

定要買過一個勁d嘅牛

求指導
CPU
主機板
顯示卡
RAM
SSD
機箱

HDD

定要買過一個勁d嘅牛

求指導

Ssd用960 256gb m.2啦
牛夠用
請教咁多位Ching
你地係點樣衡量粒u推得盡邊張gpu
Sorry for 1999
df提到d game有stuttering, 重裝所有野都冇用

唔怪得我玩Rainbow Six同PUBG stuttering
原來唔關隻game時

係咪無解決,我就諗緊點解上星期開始玩r6 成日無啦啦侄一侄 對槍果陣侄一侄真係玩撚死人

原來唔關隻game時

係咪無解決,我就諗緊點解上星期開始玩r6 成日無啦啦侄一侄 對槍果陣侄一侄真係玩撚死人

我都係
同埋PUBG 㩒Shift+ALT再放手會Network Lag
我想問而家細箱係咪未行到ryzen?

有啦 依家

最緊要係打機同直播

最緊要係打機同直播

已經足夠理由比你買1700+b350
腦場得asrock b350 itx
法奧先有giga b350 itx

有啦 依家

我見悠二d 細箱list 全部都係推煙條
腦場得asrock b350 itx
法奧先有giga b350 itx

asrock b350咩價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞