[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
550W既火牛推1080會唔會有di勉強?

我開心使用中 ti先要650w

見到1070個價咁耐都企得咁高又缺貨都係1080算

除左WIN7重有無其他方法, 唔想重裝

兼容性有無用?

相容性較左WIN7都係一樣

好無癮
https://www.youtube.com/watch?v=7DSsN9I2Klk&feature=youtu.be&feature=youtu.be

疾到咁就試win7啦
d重要野過哂去第隻hd或者割包...啊唔係,分割多個位置擺野啦

拎多隻SSD出黎裝WIN7, 之後係BIOS轉開機會唔會有問題

有無ps/2 mouse同keyborad
無就要裝定個drive入usb

等bro 報告

已經整左隻手指,裝埋drive入去
今晚試下

1080原來唔高

除左WIN7重有無其他方法, 唔想重裝

兼容性有無用?

好無癮
https://www.youtube.com/watch?v=7DSsN9I2Klk&feature=youtu.be&feature=youtu.be

疾到咁就試win7啦
d重要野過哂去第隻hd或者割包...啊唔係,分割多個位置擺野啦

拎多隻SSD出黎裝WIN7, 之後係BIOS轉開機會唔會有問題

等bro 報告

今晚試下

其實你Win 10用緊邊個power plan?係咪Ryzen Balanced?
因budget 有變再一次求機箱推介

Matx 板 唔需要窗及燈 有隔麈網可洗 可走線

價錢around 400

1. Sharkoon T25?
2. Sama 黑洞 (京東睇到幾好咁)

matx真係冇乜好野,睇下fd focus g mini 啱唔啱心水

1080原來唔高

係唔想食炒價啫

1080原來唔高

係唔想食炒價啫

佢意思係其實1080都炒左

1080原來唔高

係唔想食炒價啫

悠二個度無乜炒價喎

好無癮
https://www.youtube.com/watch?v=7DSsN9I2Klk&feature=youtu.be&feature=youtu.be&feature=http://youtu.be

疾到咁就試win7啦

等bro 報告

今晚試下

其實你Win 10用緊邊個power plan?係咪Ryzen Balanced?

已經轉左做high performance

1080原來唔高

係唔想食炒價啫

悠二個度無乜炒價喎

不過未必即刻有貨,有時間等就OK

利申:用緊Sapphire Nitro+ RX 580,Jun 30訂時係$2349。要到Jul 7先話有貨,價錢已經升到$28xx不過計番我舊價

1080原來唔高

係唔想食炒價啫

悠二個度無乜炒價喎

不過未必即刻有貨,有時間等就OK

利申:用緊Sapphire Nitro+ RX 580,Jun 30訂時係$2349。要到Jul 7先話有貨,價錢已經升到$28xx不過計番我舊價

老實商人
1皮野要部macbook pro 俾個細路上網+做功課, 究竟值唔值?
請教一下
頭先用OCCT Power Supply Test 一開, 3秒後就重新開機。
咁樣係唔係都可以肯定係隻牛有事?
用緊:
GA-Z97X-SLI
Xeon E3-1230 v3
Inno3D Geforce GTX 970 OC 4GB
G Skill RipjawsX F3-12800CL9-4GBXL * 2
CM 650M
上面D野用左差唔多3年左右

隻牛仲有保養,正都買,
如果要攞去換, 係去正都定CM既保養?
求指教

CM既保養
http://ramboxs.com.hk/coolermaster/index.php?route=information/information&information_id=7

唔該晒巴打
星期六上去先

有冇獨立試過CPU, GPU有冇過熱問題?

有的話就火牛問題居多
1皮野要部macbook pro 俾個細路上網+做功課, 究竟值唔值?

細路用macbook pro
實溝死囡

細路用macbook pro
實溝死囡

聽到親戚講, macbook 襟用喎

但我睇完個spec後, 我笑而不語

除非個用家好鐘意ios 同有好多apple 野, 否則我諗唔到買macbook的理由
想知用8k以上砌機果D師兄
一日有幾多時間用緊部腦

30K up. 一星期6個鐘到

買跑車要係入面住?
想upgrade部機 筆直$3500樓下 想玩PUBG唔lag機 低畫質都無所謂 麻煩巴打幫我睇睇條list

MB:MSI 微星 H110M PRO-VD PLUS H110,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B 有固護甲槽
數量: 1
價錢: HK$ 385
CPU:Intel 2 Cores 4 Threads Pentium Dual Core G4560 Kaby Lake (3.5GHz,3M Cache,LGA 1151) CPU BOX 盒裝
價錢: HK$ 520
Display card:Zotac 索泰 GeForce GTX1060 Mini 3GB 192Bit GDDR5 顯示卡 (ZT-P10610A-10L)
價錢: HK$ 1980
總數量: 3 總數: HK$ 2885

咁樣既話粒U會否太廢
同埋ram我唔識點揀 巴打有冇咩建議
利申 機箱唔大只能揀短卡
想upgrade部機 筆直$3500樓下 想玩PUBG唔lag機 低畫質都無所謂 麻煩巴打幫我睇睇條list

MB:MSI 微星 H110M PRO-VD PLUS H110,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B 有固護甲槽
CPU:Intel 2 Cores 4 Threads Pentium Dual Core G4560 Kaby Lake (3.5GHz,3M Cache,LGA 1151) CPU BOX 盒裝
Display card:Zotac 索泰 GeForce GTX1060 Mini 3GB 192Bit GDDR5 顯示卡 (ZT-P10610A-10L)

咁樣既話粒U會否太廢

一定lag

咁樣既話粒U會否太廢

一定lag

玩PUBG一定過8G ram
新手想砌部機for打機,開台同剪片,暫時打機主要會玩PUBG, Dead by Daylight, G-mod嗰,大作嗰d多數會玩返PS4版,會打算超U同RAM, 同埋希望用到3-5年先再換料,想請教各位呢條list 可唔可行?

CPU: AMD RYZEN R7 1700
MB: ASUS PRIME X370-PRO
RAM: GALAX HOF Series 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz C16
SSD: Crucial MX300 Series 275GB SATA 3
Display card: GALAX GeForce® GTX 1080 EXOC-SNPR BLACK 8GB GDDR5X
火牛: SilverStone Essential Series SST-ET550-B 550W
機箱: Sharkoon AI7000 ATX — Black

Budget預$10000-$11000
P.S. Display card都有考慮等Vega發佈埋再睇下點,不過都擔心A卡support Adobe方面比較弱

咁樣既話粒U會否太廢

一定lag

我都覺 我玩左幾場開始 feel到明疾左 7.33gb ram using
CPU:AMD RYZEN R7 1700

老母板:Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI

RAM:Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (8GB X 2) DDR4 3200 MHZ C16

Display Card:Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11GB GDDR5X

HDD:WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5

SSD:Samsung 960 EVO Series 250GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

火牛:Corsair SF Series SF600 600W SFX

機箱:Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX

光碟機:ASUS 24x DVD writer

風扇:Noctua NF-A8 PWM 80mm Premium Quality Fan

呢條list掂唔掂

咁樣既話粒U會否太廢

一定lag

我都覺 我玩左幾場開始 feel到明疾左 7.33gb ram using

我諗住買8GB DDR4 咋
咁係咪揀過粒勁D既CPU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞