[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
救命

依加個MON 係22吋的
岩岩 換左張DISPLAY CARD 1060

用唔係1920x1080 的解釋度 (佢自己唔識對返正D位)
求幫幫手點先可以調整對位

driver?

WIN10

你係咪未裝driver?

display card 個 driver 裝左了

睇個樣,似係開左overscan
入driver off 左佢,或者某啲mon 都有依個功能,off 埋佢

唔該晒你地
搞掂啦

係咪show 唔曬全部畫面?要點set?
救命

用唔係1920x1080 的解釋度 (佢自己唔識對返正D位)

driver?

WIN10

你地個名
其實7700k係咪暫時喺2017年Gaming最勁嘅CPU?
求救
部機砌好後準備裝Windows 次次都停係呢度 已經較曬boot機順序CD機第一

我用external cd機 USB接落電腦裝Windows 會唔會係問題所在
可以點搞
可以點搞

睇唔明上網啲教學
可以點搞

睇唔明上網啲教學

似係個win問題
救命

driver?

WIN10

你係咪未裝driver?

display card 個 driver 裝左了

睇個樣,似係開左overscan
入driver off 左佢,或者某啲mon 都有依個功能,off 埋佢

唔該晒你地
搞掂啦

係咪show 唔曬全部畫面?要點set?

其實我都係搵到個key words "overscan''
上網 SEARCH OVERSCAN
近排玩nier發現8GB ram都係唔多夠用
因為我仲用緊i5-4440
所以打算索性換左粒U, 老母板同ram順便加隻ssd
我想問下面條list既ram同ssd有冇更好既選擇

AMD RYZEN R5 1600

MSI B350M BAZOOKA

G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz

Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

同你同一粒u nier既話其實完全夠
可以點搞

睇唔明上網啲教學

似係個win問題

可以點搞? 砌左幾日就同我講壞撚左
可以點搞

睇唔明上網啲教學

似係個win問題

可以點搞? 砌左幾日就同我講壞撚左

本身以為係顯示卡問題,見佢盞燈閃閃下,跟住換電線,之後暫時都無事,但係一開lol,就有一半機率出現
我部機開機 話不能顯示此視頻模式請將電腦較1080p 禁f8都冇反應點算

G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz

Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4

搭單問 我阿哥部機i5+R9 290X 8GB ram點解玩GTA中高效得三十幾fps?
想問LGA啲針歪左會唔會搞到開唔到機
mon冇反應
風扇有著
小弟第一次落手買料砌機,計埋裝Windows, 前後花咗超過一日,係咪好廢
小弟第一次落手買料砌機,計埋裝Windows, 前後花咗超過一日,係咪好廢

放心我部機比完正都砌之後返屋企裝windows都搞左兩日
之後仲有windows同driver上嘅問題搞左一個月
想用兩萬買4K mon+整部可以玩到4k game開滿有冇可能???
仲要買電腦櫃...隻g700s又壞左過埋保想換隻g900
Keyboard又想換...

好撚貴啊

搭單問 我阿哥部機i5+R9 290X 8GB ram點解玩GTA中高效得三十幾fps?

display 太舊了 同埋 i5應該不了新 game
求救
部機砌好後準備裝Windows 次次都停係呢度 已經較曬boot機順序CD機第一

我用external cd機 USB接落電腦裝Windows 會唔會係問題所在

各位無野鳥
訓一晚起身突然ok
開心裝Windows中
仲係唔知尋晚發生左咩事
純打機
打下LoL,OW
畫質要高
Mon就1080p
預算8000左右
求巴打幫幫手,我部腦連打lol都唔得
想用兩萬買4K mon+整部可以玩到4k game開滿有冇可能???

好撚貴啊

錢可以慢慢搵
硬件可以慢慢換

好撚貴啊

錢可以慢慢搵
硬件可以慢慢換

我部野已經係四年幾前換
I5 3570k

咁耐以黎剩係換過一次1070

依家諗緊要換就不如換哂
唔係話負擔唔到,但一下攞出黎又好似唔多捨得咁
岩岩計過連mon連玩腦枱可能要兩萬五咁上下
有冇方法filter到有vertical mount的直立機箱?

想訓低個箱

好撚貴啊

錢可以慢慢搵
硬件可以慢慢換

我部野已經係四年幾前換
I5 3570k

咁耐以黎剩係換過一次1070

依家諗緊要換就不如換哂
唔係話負擔唔到,但一下攞出黎又好似唔多捨得咁
岩岩計過連mon連玩腦枱可能要兩萬五咁上下

我部機都兩三年
i5-4440 -> 4790k
8GB -> 16gb
970 -> 1080ti
mon就由vn247ha換左xb271hu

始終換新機都不外乎cpu, ram, mb
其餘都可以換左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞