[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(34)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
依家T記砌機會唔會走埋綫?

試下咪知
NVIDIA DRIVER究竟裝邊個先唔伏
最新 / 378.92 都試過
本身一直SET左關垂直同步 & 最大效能都冇事
而家一SET就 CORE / CLOCK 都開盡, 但GPU LOAD又幾%
有冇人係 psngame 到買過win10? 同taobao 有咩唔同?

Retail 板好過 OEM ?

我係淘條key $5 成功

好威?

psngame 個到買key 應該係正板?

試用版用retail CD key 會自動upgrade 返?
msi 1070 quick sliver同gaming x 有咩分別?

有冇人係 psngame 到買過win10? 同taobao 有咩唔同?

好威?

psngame 個到買key 應該係正板?

試用版用retail CD key 會自動upgrade 返?

我都想知
msi 1070 quick sliver同gaming x 有咩分別?

顏色唔同
睇左悠二巴打同Terminal條list
見到老母板同RAM既牌子唔同 想問下邊個牌子好啲
老母板:AsRock vs MSI
RAM: KLEVV vs G.Skill

同埋如果只玩lol想開高效 同時開聊天室
用G4560 or i3 夠唔夠做
Sor 無乜budget既電腦白痴 求巴打們解答
睇左悠二巴打同Terminal條list
見到老母板同RAM既牌子唔同 想問下邊個牌子好啲
老母板:AsRock vs MSI
RAM: KLEVV vs G.Skill

同埋如果只玩lol想開高效 同時開聊天室
用G4560 or i3 夠唔夠做
Sor 無乜budget既電腦白痴 求巴打們解答

ram=GSKILL
老母版=你信仰

試下咪知

走線實會,唔知靚唔靚啫。悠二店就幫我走得唔錯,只係後fan條線唔知點解揼咗落嚟(可能運送途中鬆咗),一開機條線被fan打到,嚇死
幾時先等到gtx20
大家覺得coolermatser d fully modular牛 用料掂唔掂 近排想換650-750w牛 但又冇咁多budget去到rmx 又想fully modular
大家覺得coolermatser d fully modular牛 用料掂唔掂 近排想換650-750w牛 但又冇咁多budget去到rmx 又想fully modular

仲有antec呢 夠唔夠好

但唔update 得?

巴哈有人講7920x得2.9GHz
咁如果真係土豪無信仰無乜理由唔買AMD個1950x
又高時脈啲又平啲又用焊
不過AMD啲display真係唔掂
RX vega得1080效能只係比佢賣平100美金 但功耗

無人理

屌 原來GX7 好似用到落 1700
下次換vega先順手換埋

BTW, vega10 出左啦咩 咁快知?
另外雖然想用freesync但等咁耐都係1080實力的話
nv下代都差唔多出啦...

都係上網同巴哈睇返黎
RX vega最多同1080同級但要用220W 平左個100美金買牛都無左 仲要N卡打機先有得開HBAO+ PCSS TXAA嗰啲 完全唔撚抵

個100美金點買牛無咗?
要用1000w白金牛?
你講個啲N卡野都係啲黃豆野
咁買A卡rx570,580咪全部笨柒?

我畫質撚執著依啲野姐
而家一SET就 CORE / CLOCK 都開盡, 但GPU LOAD又幾%

最新上一個 唔記得左咩名

都試左呀, 都係一樣

仲有antec呢 夠唔夠好

有錢用XTR

都試左呀, 都係一樣

咁我唔知喇
利申:無set過core啲野

都試左呀, 都係一樣

咁我唔知喇
利申:無set過core啲野

我試下還原預設值睇下點
下星期一終於到了

Gigabyte AM4 Ryzen ITX

係法奧揀左堆target出黎(主要係below $3500)
想問下點解GALAX會平咁多(但spec又差唔多)
同埋求推薦(心水係ASUS同MSI GAMING X, 但無宗教信仰)

PS: 我知出面個價同法奧差一截, 只係想搵個無乜炒價既網劃線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞