IB用家討論區 (7)

966 回覆
19 Like 2 Dislike
綠債冇
點會冇
你諗唔到嘅都有得trade
HK0000844578
好似有
IB HK 轉去HSBC HK大約要幾耐?
我星期六中午攪,到而家都未收到錢
iBond 同綠色債券都有得買,我買咗,其實幾好,嗰啲錢可以用來頂㗎margin 按金
轉錢有兩種方法,你應該用咗慢嘅方法,通常要兩日,我之前都試過HSBC,不過我兩日後朝早七點幾就收到錢
呢隻好似係ibond唔係green bond

green bond 應該係 stock code 4252 但係响IB 好似揾唔到, 有冇師兄知?
https://cbonds.com/bonds/1279389/
ISINHK0000844578
應該係同一隻喎
oic, 我見IB個ticker name係ibond以為唔係添
師兄s 想問吓我暫時係用IB唱錢入錢同出錢
點解會有未實現盈虧睇?
定係佢係指我上次唱錢個陣同依家比較蝕咗幾多?🙌🏻
好少用IB所以唔係好識🙇🏻‍♂️
嚟緊幾日紅日 係咪入錢都唔會咁快落到戶口?
唔該巴打
最後要星期三先收到錢,嚇到我死
呢個係concept問題, 做currency conversion 係冇P&L既, 做trading 就開倉後有unrealised P&L, 平倉後有realised P&L
我早幾日先入完嚟
我星期六入而家都未到,應該要星期四
我都係咁,但你bank wire 轉最後都係用fps
原來分得咁開 我IB LLC尋晚入HKD 十幾分鐘就收到,平時都要超過一個鐘
LLC 係美國戶口?
係呀,呢度有幾位巴打都有
點開架 係香港使唔使比capital gain tax?
一係你就住係美國,一係你住既地方無IB office, 稅就同你開咩account無咩關係既
我見ib app話銀行會收費 以為都係用電匯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞