IB用家討論區 (7)

966 回覆
19 Like 2 Dislike
99.6x
我跟市價/限價都交唔到
限價set高/低都一樣唔得
我係margin account, 冇依個問題
但係巴打戶口係扣左幾多錢?
99.xx x幾多咁?
定係都係多左
一心諗住買黎當另類定期抗通漲
應該唔係。

如果有方法揀花旗食手續費,花旗就會食咗佢,不論係由花旗轉出款項,或款項轉入花旗。

但係IB轉錢走係冇得揀手續費由邊個負擔,所以變咗由款項入面扣。每個貨幣佢 default 咗去嗰個國家嘅銀行,轉英鎊去英國銀行,美元去美國銀行,就會免手續費,同港幣轉香港銀行同理。
我買既係 zero coupon,冇扣多到
你點sort?
2.1k USD都好above par下
我懷疑佢買既唔係zero coupon bond,要比利息上手(不過都唔應該比多100usd咁多)
想問點樣選貨幣買美股,我帳戶有英磅 有港紙

但我想買股票果陣 佢只會顯示我貨幣既面值

定我要兌左美金先買到?
買左美元先,之後先買美股美債或做LC/LP
如果戶口冇美元而買,就係問緊IB借錢
我今年開始都俾人收左$13
以前明明唔收

我未試過唔收
如果firstrade 𣾀出去ib 再轉hkd
可唔可以用呢個方法出金?
Ft 轉唔轉到ib?
想去秦國旅行

IB 買秦銖
然後入落 香港銀行
再拎 現金 出嚟

咁樣得唔得?
應該無幾多間銀行嘅multi-currency戶口有thb
Citi global wallet 同 hsbc one debit 都有
但ib冇
想問而家係IB開户係咪全部online搞惦?使唔使親身上IB HK office比佢哋睇地址証明之類?
唔洗
想問下 日本IPO ib 有無?
洗唔洗做手續
如果你想withdraw hkd usd 同rmb 以外既貨幣先要上office
有冇人買us t bill? 買50k usd 跟ask買都唔得 要10000k先可以入場?
Thanks
Thanks. 轉錢去其他户口唔使?
請問hidden order 同唔係 hidden 嘅 order 比較,有乜嘢好處同唔好處呢?多謝。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞