IB用家討論區 (7)

966 回覆
19 Like 2 Dislike
利率

你買嗰陣債券係半年後到期,個回報率就會annualised變做年利率。
舉另一個例子,聯邦基金利率(FFR)指銀行之間互相借貸嘅隔夜利率(overnight rate),FFR 5%唔係指一晚賺5%咁誇張,而係將隔夜嘅息率annualised之後係5%
明白
唔知點解,IB 顯示T bill ask 同 bid 嘅yield 總係唔係好同我自己計出嚟嘅。有冇人都有同樣情況呢?
8月17號果條bill真係5%
係咪應該用365 day basis 計呢? 我用360 日計出嚟係 5.0145%。
如果用365日計嘅話就係5.084%,同ib 一樣。
8月31日嗰條話5.1x% 我就計唔到。
30/360
我買左tsm
20% tax
但佢係咪冇額外退稅?
非美收入來源唔係免稅咩
咁即係,喺ib 買港股,派股息,要扣稅?
咩港股先
3988 咪要
股息都有好多唔同component
睇地方
有啲同美國傾好左可以俾少啲
香港要俾足

中國人買美股可以俾少啲
但可能本身中國都會抽稅(唔肯定)
岩岩今日開ACC
已入數, 批埋ACC
想問下點解入到PORTAL係咁彈句 "您未連接至經紀商系統(您可能已在另一個平臺上登錄)。顯示的投資組合和市場數據是延遲的"

THANKS!!
More => Account => Account Management
拉落去應該有 username
IB個apps介面唔同咗
有啲唔慣
唔該曬巴打
雖然有啲on9
但原來IBHK同IB其他分部嘅withdrawal currency list係有分別
如果走資去咗歐洲/美國出唔出到HKD要睇setting逐間問
好睇左
應該係如果有人唔供, 有剩既你可以買多D.
咁我覺得實有人miss左冇理架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞