IB用家討論區 (7)

966 回覆
19 Like 2 Dislike
no need
有無人宜家開app load唔到全部報價,自己倉同watchlist都load唔到
睇到喎
Ib點買美債? 求教學
啱啱打去問,個人話唔再支援tablet(我用ipad),叫我用網頁版,仲話唔支援都已經有一段時間。但明明我噚日先用完嚟
可能我記錯,求指正
Ib出美金去香港戶口應該去hsbc premier 定Citi gold 好? 係咪好似hsbc 要收手續費?定兩個都唔使?
IB沽港元買美債,咁咪必賺?
巴打, 我想問下我係現金戶口, 全部9成都係美金,
想問如果買港細期, 需唔需要入返D 港紙落去買?
港元利息(成本)大過美債利息就會蝕

因為你買美債嗰一刻,ytm 回報已經決定左,但係你冇辦法保證港元利息之後唔會再升高
要唔要citi轉一次yen去ib先?
因為sell side個order 要buy side 全食先賣.所以點解order 點改都入唔到.
警世!IB出錢去Citi HK,美金經 swift而家要13蚊手續費
https://lih.kg/3348405
唔洗
TWS>bond scanner
app> search US-Treasury or Treasury or US-T
4月底用了每月免費出金去citi hk,出1美元沒有額外收費。之前有post話有10幾美收費,想取消提款都不能了,好彩最後沒有收費。
想請教用bond scanner時
有冇得用min. trade size去篩選
想搵嘅入場費1k或者2k嘅bond
依家要個個禁入去交易先睇到好麻煩
請問有冇試過用IB兌換人仔,之後射去中銀,再用中銀快匯匯上大陸中銀?收幾錢手續費? 兌換價會唔會好過係中銀直接兌換?
睇個款 政府唔想大幅加息
因為樓市會冧
Tbills 其實抵唔抵做?
講緊 cash in IB 都 4.33 厘
tbills 有時都係得 5 厘
但買債會用咗好多現金
變相我做期權個購買力又細好多
IB啲息由4.33%升到4.58%
係囉
講緊活期都有咁多
所以拋磚印玉睇下其他人點睇 Tbill
泊咗一部分錢落bill 短期唔諗住用
3個月5.1厘都唔錯
頭個10k cash好似唔計
如果個AC得幾十k cash 嘅話
攞去買Tbills回報會高唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞