IB用家討論區 (7)

966 回覆
19 Like 2 Dislike
個人喜好
交易量小唔想比人睇住食
分享一下我最近嘅經驗。前幾日想買一隻美國公司債,諗住就用最低嘅現有Ask 價買,可以慳返platform 嘅費用(淨係俾ib commission), 但係就點都做唔到成交,就算我追住個Ask 價都唔得。最驚佢當我add liquidity 同成交,咁手續費就會貴好多。

第二晚用同樣嘅方法但係就成交到。

有時都幾難捉摸。
有冇人係用 ibllc
想買 tqqq 但佢要我交入息資料😞
咁即好
IB救左你
請問由ib 轉美金返匯豐香港,中轉行收唔收賷?多謝。
有無試過落極單status都係order pending?
TWS試過, cancel 完用手機對盤秒done
用咗app都唔得
同埋我係做sell put option,唔知關唔關事
option 冇盤前盤後
我做其他market,唔係美股呀
Ib有冇存款保障?
我打算寄一萬蚊cheque 去 IB 驗證返身份
但我見佢其中一項文件係要print 埋張「支票存款確認表」
其實呢張係咩嚟?搵極都搵唔到

另外我打算唱廿萬yen 跟返IB 匯率大約等於11620港幣
今日入咗12000蚊HKD 但我噤preview, system 話無法交易因為會insufficient fund仲會負錢,究竟點解會咁?
同埋想問吓IB驗證完身份之後,係咪可以每月一次免費將啲yen 轉帳去自己個Citibank HK 日圓戶口?
其他外幣又得唔得?
請教各位

我有借美金買左啲美股,想用番戶口嘅美金去,唔再借

可以唔賣美股貨下 直接清左條借美元嘅數 用番自己戶口存有嘅美元去計嗎?
我想問點樣可以定期自動轉賬落ib?
你入翻夠錢唔係就解決到啦咩?
yes
點解我用IB唱20萬Yen
但最終佢唔係同我唱齊頭20萬
係唱咗199992.99 yen
同埋係咪點都會收10幾蚊港紙嘅commission?
佢手機版commission 嗰行又冇寫係yen定係hkd
心諗斷估唔會收我二百幾蚊港紙嘅commission掛
巴打拎到未?
點改都話唔符合好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞