IB用家討論區 (7)

966 回覆
19 Like 2 Dislike
咁快又到IB用家討論區 (7)
好感激師兄喺呢一年我唔得閒時繼續延續呢個post,希望呢度繼續可以互相幫忙。

未開戶朋友留意
1) 開戶放10000港元已經開到戶
2) 搵朋友Referral你開戶, 入$100, IB會回$1等值IBKR, 最高回$7800
(放夠HKD78000, 你朋友先會有US$200益佢, 你放唔夠, 你都會照收到1%回贈)
詳細睇下面, 唔識英文果啲自己查下字典
https://ndcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4051
3) 唔好再聽人亂講, IB係無收月費
4) 要花巧嘢換公仔, IB絕對比唔到, 因為IB只係比到投資視野
5) 留言時留意會否自爆, 留Referral Link果啲更加要留意
6) 唔好經任何古怪方法開IB, 一係去IB官網開, 一係經Referral開, 其他方法開會貴佣同埋無1%回贈!

IB用家討論區 (6)
https://lihkg.com/thread/3031437/page/1
有冇人係咁
佢話有fee 但係最後全數收齊
係唔係有隱藏收費
hkd轉usd要等2日先用得d錢
以前無呢回事
點知自己啲ib回贈股票幾時解禁
在電腦login, 入去 Report - Open Position, 應該有講vest到幾時
睇睇先
好似係一年,佢啲股票都幾強,長升長有
都係搵唔到 個解禁日子

但我買左啲公司債 帳面都蝕左佢送果啲股票
留名
其實點賣我禁極都賣唔到
擺左年幾
fps入左錢兩日ib都未見到 係咪正常
假期呀...
應該過左vest一年期限可以賣?
我自己三小時到帳戶, 你唔知邊度出咗錯?
Ib出金點先最快?
可唔可以解釋下買外匯同兌換貨幣有乜分別?
簡單講, 做外匯買賣係兩單交易, 一開倉一平倉組成.

假設你做一單buy USD1OK USD/JPY @135, IB 就會借1350K JPY 俾你, 然後沽出並買入USD10k, 此為開倉, 期間你會獲得USD既利息但要支付JPY利息直至平倉. 假如日元升到130你平倉, 你就輸咗50K JPY. 假如你本身戶口冇JPY cash, 你就要支付50K JPY利息直至你做兌換貨幣平返條數.

兑換貨幣就係一單實貨交易冇手尾.

有冇ching試過,btw琴日先批嘅,關唔關事?
下面網頁版嗰個係bug 嚟
撳多幾次藍色句嘢就得
成日都係咁 我照禁登入返就冇事
但個app都仲係唔得
唉,想轉個會都咁煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞