[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
因為我400 就唔駛剪,set 好哂

我睇返,370真係要自己剪,total 15米繩
不過好似唔多夠

睇返舊posts 有討論過
https://lihkg.com/thread/2452547/page/30
#745 開始
呢個400s, total 28米,都可以參考一下
營繩:2mm 反光營繩 (2條8米長;4條3米長)

370S 15米繩, 6支釘
我估佢應該係預4副繩+ 主繩各一
如果副繩2米,主繩3.5米
唔知得唔得呢
去買多條繩同兩支釘做後備好似穩陣d…
要差電個d隻隻都係廢
真係,如果你預兩米pole
差唔多當400s 咁嘅配置會好啲
用黎露過幾次,收納幾方便,暫時冇咩投訴
咁即係要買條16米? 兩條柱4條繩,副繩用番原本15米除4
我覺得可以
仲諗緊係味要入手Flextailgear,定蚊怕水就算
咁點解唔買Thermacell?
我都唔知邊個好,最緊要work尤其訓覺果陣
Thermacell 最work, 只係貴
訓覺有蚊帳就唔駛啦
改裝左怕唔怕下下成套換都好貴
如果唔想改裝就用高山氣版
剩買蚊片
想改但安唔安全
通常點蚊香都會點幾個做結界,用themacell就難啲。有冇試過放家用蚊香片?
Budget 2000-2500想買個輕啲嘅有冇推薦
Paria outdoor睇睇
睇完搖曳露營 有啲想試下露營
如果單純想試,可以租下gear去私人營或者方便既官營先

始終露營個坑都幾深
用個下就無咩問題
係入氣個下要小心啲, 有機會入到成手都係gas(當然可以帶手套)

我覺得你用下蚊香set 下結界再決定買唔買仲好
買左了用完再改。想星期六日一班人去露營但好難搵場。個個都星期五就去霸定去到冇位都唔知點好
如果講官方場, 我覺得星期五霸定位嘅人又真係唔多, 不過你就真係唔好太晏去, 甚至可能搵幾個星期六早啲去霸位

再唔係就搵行遠啲嘅campsite, 同埋唔揀一啲靚景營地
其實好多官site無咩人用, 係迫迫埋埋最熱門果幾個。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞