[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
係呀 巴打有冇去過
疫情前去過
幾靚,都多嘢行

反而今年年頭去過東京嗰個outdoor outlet
不過無咩特別嘢,淨係買咗幾隻鈦杯同鈦兜
然後喺隔離pantagonia買咗件shell同fleece

發覺佢哋呢啲outlet啲嘢好多其實冇折
只係叫做集中晒你可以一次過買晒啲嘢
反而你喺市區搵啲outdoor舖分分鐘仲有折
其實大路野網購一Q樣, 真正要搵既係小眾野。
我都想搵啲小眾野睇下
知唔知東京邊度會有?
睇下D youtuber介紹
睇日本人露營啲twitter IG仲好
俾得Youtuber介紹就好快通天
去過都買左幾多杯杯碟碟返嚟
佢有冇話特別平 定係淨係多款???

迪記依隻1.3kg單人營抵唔抵玩,見其他牌子都貴
佢都幾齊款
但我唔肯定係咪同日本其他snow peak舖價錢一樣 因為好似冇特別做折
不過就肯定平過香港
單門 + 蚊網位唔多,都會幾焗
同埋真係用黎訓,無咩活動空間
(所以以家多數都搵最少1.5人營)

但如果呢啲你都ok
我覺得你睇下可以luxe ultrafly
佢蚊網位少啲,同埋我覺得骨嘅設計好啲
本身想買嗰輕身少少for之後麥徑全走,所以活動空間就冇所謂的,budget大概都係1500內咗右
如果全走輕身都係要金仔, 不過金仔就要平地,無free stand 營咁方便

我自己都係用luxe ultrafly, 全走幾條徑都係用佢
佢唔係特別好,只係無穿無爛就繼續用
同迪記呢隻比,重少少,但我覺得個骨嘅設計會抗風比較好,而且蚊網位多啲
如果你唔介意,搵二手會再平啲
Thx ching, freestand真係方便,要每日行咁耐都想快啲起營之後休息
我有時懶,如果附近無咩人,唔太凍就會直接開個內帳算
Alpen 真係要去
有冇人知soto gas爐同火機上唔上到飛機
冇折,但你而家計匯率都抵(單層鈦杯300講緊都係百幾蚊)
舖頭係款齊size齊同埋貨多,仲有有時特別版係舖頭派貨先
梗係唔得
普通打火機可以 soto無試過
睇機場..名古屋GG過, 成田同香港都無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞