[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
仲係一度. 你呢個問題同1公斤棉花同1公斤鐵邊個重啲一樣喎
梗係一度
收到
Thank you
3人營(2個人用)有咩推介?睇過Sea to Summit Telos TR3,但係落雨會漏水。暫時睇啱MSR Carbon Reflex,唔知有冇其他更加好嘅選擇?希望2.5k以下
好奇點解你會知落雨會漏水?
Nemo 都可以考慮下
YouTube 睇到有人做rain test
迪記有隻MT900 4人營呢排6折, 4人營3.7kg, 幾唔錯的
明白, 不過我有留意個營, 但無特別研究
唔知係批次問題, 定係本身設計有問題

但你預算要幾重? MSR Carbon Reflex 其實都已經唔錯, 再輕啲好似就難啲可以2.5K以下 (freestand營黎講)
前排3400港紙,不過最後一隻比我屌左
二人?
三人
新手想問下依個天氣大概用幾度睡袋好?
見防水達人有隻0度 唔知好唔好
我著褸瞓,睡袋得11度唔覺凍
有冇ching 用緊 BA 嘅Copper Spurs HV UL 2, 睇片見佢幾輕空間唔算太細,見佢賣緊3k 幾, 同價位有冇更好?

我主要貪佢夠輕1.3kg
星期一單位數溫度
短袖+4度睡袋
半夜要打開當被
我上星期六日
轉涼嗰日
Reecho 15度加普通長袖衫
迪mt900 $779
想買個一廳一房嘅2-3人營,又想輕輕地
有冇推介

暫時睇中Ogawa Stacy ST-II
新手一問,去左2次露營
用緊迪記張露營蛋墊,訓到但唔係特別舒服
仲有個大細掛出面真係有時坐車唔小心hi到人唔好意思

心思思想買張吹氣既
諗更迪記trek 700黃色個張定klymit static v
有冇師兄比到意見邊張好

另外klymit static v 同v2個分別係咪淨係喺個重量架?
想買睡墊
Exped versa 1R
同Klymit Static V2 邊個比較舒服
兩張訓落應該差唔多,不過V仔成日聽人話漏氣
V同V2最主要係差個吹嘴
有啲預算既建議睇下Nemo tensor
咁可能try try 迪記trek 700
Nemo Tensor 預算比較高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞