[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
掛係樹丫 用爬山扣/生索(帶)之類啦
袋嘅話膠袋/ 大環保袋打好結 盡量少氣味
你掛得低野豬一樣可以爬到 但掛咗起碼減低機會呀
牛 野豬出沒機會點都大過馬嬲 防咗地面嘅動物先
掛高同掛遠啲,同個營保持一定距離,避免有咩咬埋你個營
你唔掛都得架,有個大冰箱都得

因為馬騮真係唔多(雖然早排有人係灣仔影到)
但其實爬樹嘅,仲有蟻同埋老鼠
所以盡量吊高+包好
睇睇tarptent果堆
唔煮酸嘢ok,係同老人痴呆有關😅
準備第一露 有冇話邊度好,閒日去想有少少景,去過扶輪睇下,超好人
扶輪/荃錦都無咩景, 呢排又凍啲

唔知你想輕鬆露定點, 閒日可以試下貝澳/大灘
灣仔呢排無水又得個流動廁所, 如果唔係一定係灣仔南
黃石都唔錯
扶輪真係好無feel 上次平日去無人飛車都聽到啲引擎聲 真係想夜行上大帽山睇日出先會去扶輪
我最後都買咗UL2 開心使用中,係第一次setup 有啲手忙腳亂
南山點睇,呢幾日好似回暖
其實留少少乾糧好似朱古力嗰啲喺身得唔得,定係啲豬同老鼠都會聞到?
邊有人答到你…
有幾少又唔知,係咪好大陣味又唔知
到時出事咬爛你個營都係得你喊姐

驚就唔放啦,你唔驚咪搏下
南山無咩景睇
扶輪/荃錦高啲, 所以市區回暖, 佢都仲會凍少少
但同時都會好濕
咁少緊係無問題啦, 仲要你未開包裝
動物只係對食物有興趣,唔放就一定冇事。豬鼻都好靈敏,所以被訓練去搵白松露。巴打,自己小心,pack好啲。
Btw細冰箱都有機會成個擔走。就算咬唔爛,擔咗上山都有排搵
rab啲款得51cm wide, 有啲好窄咁, 同埋望落好似唔啱side sleeper
結果去左南山第一露,閒日都幾多人,可能都2-30人左右,個個都天幕幾爽咁
不過真係冇咩景,上左觀景台都睇唔到日出
有冇得買火槍,功能類近火機加細嘴噴到火舌,soto個d又太貴
普通家品店個啲?? 你想用黎做咩先?
想買個天幕來玩下
巴打有冇咩牌子介紹😂
for2-3人
筆直1500-2500 唔好咁重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞