[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
海鮮價
佢嗰時同我講學生有一次warming 仲叫我唔洗擔心
屌如果唔係私位比人霸咗
第208A章 《郊野公園及特別地區規例》

13.郊野公園及特別地區的封閉
(1)總監如認為為妥善管理而有所需要,可將整個郊野公園或特別地區或其任何部分封閉,不讓公眾人士使用。
(2)為根據第(1)款作出封閉,須由總監在其決定的要衝位置展示中文及英文告示,禁止進入已封閉的郊野公園或特別地區或已封閉的部分。
(3)除第(6)款另有規定外,凡已根據第(2)款展示告示,則任何人不得 ——
(a)進入已封閉的郊野公園或特別地區或已封閉的部分;

(b)在總監或獲授權人員要求離開後仍留在該郊野公園或特別地區或該部分內;或
(c)在告示展示後明知而留在該郊野公園或特別地區或該部分內超過12小時。
(4)在任何郊野公園或特別地區或其任何部分被封閉的期間內,總監根據本規例批出而與該郊野公園或特別地區或該部分有關的任何許可證,均暫停有效。
(5)凡根據第(1)款作出的封閉已延續或相當可能會延續超過4星期,則總監須在憲報刊登關於該項封閉的公告。
(6)第(3)款不適用於通常居住在已封閉的郊野公園或特別地區或已封閉的部分內的人。
(7)本條並不就任何指明區域而適用。 (2005年第63號法律公告)

20.罪行及罰則
(1)任何人違反第4、5、6、8、9、10、11、12或13(3)條,即屬犯罪,可處第1級罰款及監禁3個月,如該罪行屬持續的罪行,則可就該罪行的持續期間,另處每日罰款$100。
(2)任何人在郊野公園或特別地區內駕駛車輛、騎踏單車或騎馬,而遭任何正在執行職務中的獲授權人員要求停止,但該人拒絕停止或故意不停止,即屬犯罪,可處第1級罰款及監禁3個月。
(3)任何人違反第7(1)條,或任何人在總監已根據第7(2)條禁止用火時,違反該項禁止而在郊野公園或特別地區內生火或用火,即屬犯罪,一經定罪,可處第2級罰款及監禁1年。
(3A)任何人違反第13A(4)或(5)條,即屬犯罪,可處第1級罰款。 (2005年第63號法律公告)
(4)根據第15(1)條被要求出示許可證的任何人,如無合理辯解而沒有出示許可證,即屬犯罪,可處第1級罰款。
(2012年第2號編輯修訂紀錄)
1級罰款係2000?
應該係
非法進入已封閉…好似仲貴過非法起營/天幕
諗緊 1 定 2 好
重量好似差唔遠
Real sad
去得就預咗左有風險俾人捉

一早講要安全就去收費場
佢話唔要made in china啊
explorer唔洗考慮啦

淺色銀底淨係唸到msr rxxxx sunsheild但唔係長方形,而且唔唔sure係咪非mic

non mic tarp已經唔多選擇仲要有銀底真係超難
我理解既made in hk 係指裁剪、縫紉、壓膠等主要工序係香港完成

據我所知,香港應該工廠做天幕或者帳篷
自己studio ,workshop 果D 就有,但產量唔高,同埋正常會係價錢上反映番
迪卡農 299 定 599後
主要沙灘用
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/mh500/_/R-p-173601
聽講軍版hilleberg 冇銀底,靠佢果層coating 都擋到太陽
我已經睇緊made in Korea 同 tw 其實我諗防到uv已經ok 唔洗一定要銀底既

其實係方形加個色先難搵 依家好多都做碟形 又輕啲又卸風 但自己想玩多啲唔夠既搭法先想買方形
我已經睇緊made in Korea 同 tw 其實我諗防到uv已經ok 唔洗一定要銀底既

其實係方形加個色先難搵 依家好多都做碟形 又輕啲又卸風 但自己想玩多啲唔既搭法先想買方形
正常係唔係會啱啱套到入去
而唔係long 住喺個邊?
喺Aeon一直都搵唔到
之前去家品屋買嗰個套唔落
Long住就岩岩好
我係Notch, 我揀咗solid.
唔該巴打
Nimbus 同Strato UL 2 都好似幾好
香港係唔係冇得賣
要上官網訂?
香港或外國搵ASPECT 2/3
新手買咗luxe 370s天幕同snowline 210 pole,之前露營一直都冇用天幕
打開入面有營釘同15米長嘅繩,上網睇完,唔知應該剪8條定6條,係咪應該剪2長4短(3米、2米)但係咪好似唔夠長??係咪要另外再買繩?
唔該各位巴絲
你可以YOUTUBE搵下教學, 最少6條繩, 四隻角一條, POLE位兩條, 多D就穩陣D
因為佢蝴蝶型有6個角,我本來諗住pole位兩條,但另外4角又要4條,咁即係8條,但咁我15米剪8條似乎唔夠,咁就可能要另外買繩,thx巴打
https://exploreroutdoor.boutir.com/item/2mm-Dynemma-%E7%87%9F%E7%B9%A9/6511933421387776

之前呢間野買過繩幾好, 個老闆仲好靚仔下。
唔該巴打
6條就得4條2米 有剩就主繩
如果大風同想高啲就再加繩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞