[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
想問下新買既鋁煲/鈦杯
用左幾次煲水飲落都仲會有陣金屬味
有無方法處理 定係用耐左就會自然無
Lm
有冇洗過先用

我見過D鈦野某D牌子造功唔好會有啲粉末殘留

鋁就無見過同聽過
沖吓茶好似會好啲
Gregory stout60
Gregory baltoro 65/75
Osprey ATMOS AG 65
睇中呢三款
但價錢差好遠
有無巴打用過?
有丫,但你想問咩先 ,baltoro 同atmos 重裝就一定掂,我自己用baltoro ,但上山就見好多人用osprey
當年冇睇重量,因為好孭揀咗Baltoro。而家諗番如果背感差不多揀個輕嘅

Osprey 65 - 2kg
Baltoro 65 - 2.2kg
因為baltoro 比較貴,但相對就好睇d
但osprey 真係見多人用,所以我都想試下
都差唔多差成千蚊
Stout就真係平同三個入面最輕
雖然自己本身都鍾意Gregory, 但露營一年都係可能三四次
Gregory等外國有折都係2k五洗
之前bf 價最低見過150鎂
新版最多見到1800左右,師兄有冇link丫
過晒bf,無晒啦

你要買就等復活節啦
會等丫😂😂係咪個個網特別平
咪一樣係美馬
運費貴唔貴?
我無買到,不過用代運應該唔貴
想買個爐,諗住買個經典ST-310,但見到出左新款ST-340,咁係咪應該有新買新,揀ST-340
Montbell直屌#5 800
應該買800 #5俾條女
自己買350dx
試晒佢
nanga dx款唔值呢個價, 鴨毛, 770fp, 大舊
美馬有得直送香港, 俾錢前已經知道運費
用集運未必平, 又唔肯定運費
我見佢packed size 13x25
800#5 都 12x24
M唔係都係鴨咩?
我有450dx, 如果無update既話一定係770fp鴨毛
除佐J MIJ之外, 我諗唔到點解要比兩千中去買佢, rab n400, montbell #3都係2000內既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞