[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
除左樓上所講,仲有銀底有助隔熱,朝早太陽一出好需要

銀底黎講,防水能力應該都ok
但就會重啲,價錢都會有唔同
例如銀底又輕自然貴啲
有冇巴打知道灣仔南個公廁係咪仲未整返好?
嚟緊同啲同事去露營想搵個有得沖身既地方
整好
nice thanks
Lm
想問下thermacell燃料筒有冇方法自己入燃料?
返工個度成日都有蚊想長期用,但每日用一枝燃料好貴
用高山氣
一係用高山氣
或者邊爐氣+ 轉頭 (高山氣轉邊爐轉頭少有,係英昌買過)

YouTube 有教人改支氣,等你可以自己fill
不過風險自己衡量
記錯:高山氣咀轉落邊爐氣好易買
想問有冇咩cooking set推介 同埋titanium 拎黎煎野係咪好易痴底??
油量,pen 溫度 ,煎乜鳩,時間,技巧

以上你唔明的話:係,一撚定痴
又唔想用高山氣咁痴線
如果轉用電嘅驅蚊機效果係咪都差唔多?
改裝唔啦,一陣部機係公司著火就hihi
宜家諗緊好唔好用叉電個款驅蚊機好
我買過咁多部電既都係廢廢地 勁快冇電
Flextail 個部就唔好啦,廢廢地,又用唔到thermacell 蚊片

唔知nitecore 個部得唔得 , 佢用到thermacell蚊片

想問吓大家去完露營點洗返乾淨啲營/天幕之類
同埋邊度有地方晾乾咁大舊野?
定係直接俾錢人做清潔服務

睇中呢部nitecore唔知好唔好用
雖然係強國牌子
屌人強國牌子又想買, 咩玩法?

BTW呢D蚊機最重要係蚊片, 部機只是幫手加熱, 買國產既淘寶10蚊有隻
瞓覺-地蓆:
REECHO AIR MAT 超輕單人充氣睡墊
https://www.reecho.hk/product/露營用品/露營地蓆/reecho-air-mat-床/

睡袋:
REECHO 保溫棉露營睡袋 – Rover 15
https://www.reecho.hk/product/camping/sleeping-bag-synthetic/reecho-保溫棉露營睡袋-rover-15/

煲:
Trangia messtin TR-209(大)

唔該想問下REECHO係唔係香港牌子 上面個地蓆睡袋 香港夏天夠唔夠用
樓下公園

再唔係真係俾錢搵人洗
準備定濕毛巾同水落公園 攤開佢抹之後放喺度晾乾佢?
Luxe係咪唔再出hornet 營
家品店買隻最薄料嘅易潔鑊最好,有塗層就唔會黐底,塗層一甩就換一隻新。
我會帶鈦鑊,不過只係用嚟炒嘢。煎蛋煎魚我都係用返易潔鑊
如果濕收,我會番屋企掛係浴缸上面,放部抽濕機入去猛抽,一兩個鐘就乾晒。我諗你係浴室洗營,都可以試吓用抽濕機。
不過其實唔建議洗,又煩又影響coating。頂晒窿收之前搵濕布內內外外抹一次。曬乾吹乾先收入袋,咁就唔會有味。
fb 搵喀仔問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞