[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
Zero好似俾小朋友用架wo
mini 先係俾小朋友用
zero 係再輕量化
咁我之前買果張應該係mini 我買完第一次用就坐爛左
想問下知唔知paria outdoor 送黎大概幾耐?
有冇師兄用緊 Nemo Dagger Ridge Porch?
有個巴打用開hmg 背囊走營用,想知下面呢堆gear 買2400夠唔夠裝:

營:nemo hornet elite osmo 2p
睡墊:nemo tensor insulated
睡袋:reecho 0度
cookset:gsi pinnacle soloist +隻pan
凳:helinox chair zero
枱仔:Verne trekking pad
行山杖:black diamond distance carbon flz
3L水袋

會再帶野食同1-2件衫
去迪記買張seat pad代替chair zero, 反正食完就訓
夠裝 仲有位淨
但好奇問下你走營既意思係連續行兩三日定純粹由起點行去營地咁
想試鳳徑全走
分段試行仲緊要過裝備, 知道自己幾時比力, 幾時留力。
咁就真係唔駛拎櫈, 食完野都係訓

鳳徑多補給位同食肆 官西又開返 其實可以走咁啲cookset 枱櫈咁
全走黎計 巴打可以再衡量下有咩真係必需要帶 長途既話揹輕啲有著數
overall黎講 2400幾全面 空間夠大 就算平時露營帶多啲野都夠用
會再度一度,好似上面巴打講咁分段行下先,我打曬啲野出黎係想睇下平時露營帶曬啲嘢嘅話夠唔夠裝

唔該曬巴打
有無諗住咩日子? 我上個月26-28 都去左
個陣醒唔起官西開返, day 1 係昂坪搵唔到咩位, 結果訓得麻麻
所以都要諗埋紅日官西有無位呢啲問題
pan 同 chair zero可以唔帶
夠哂裝 係睇下野食點執法
同老婆camp個陣用好正,係個廳度煮下野食
師兄2人定3人營?
請問邊度買
全走我一定飛走張chair zero先
如果食乾燥飯就連pan都唔洗帶
我用2人,啲背囊會放係廳度
我個陣係外國網買返黎
2人入面啱啱好?
諗緊買2人定3人
唔太想放野出去
枱凳唔使帶,事但整張蛋席加登山爐煲水杯咪算
新手想問下營 under / around 2k
Big Agnes BLACKTAIL 2 同 迪記 FORCLAZ MT 900
不過見好似迪記果個輕啲
想問下邊隻好或者有無其他推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞