[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
新手 Soto 501開心使用中
佢有得配埋個煎pan
但我本身有韓仔pan 無買

想問有冇門路齋買0.6L 個水袋👀🙏🏻
或者有冇Ching 放 軍版 / 透明都得
Tg: @wwwkkkccc
501我買左了,睇緊arisu 25cm板。聽人講個蓋唔可以長時間受熱咁點煲飯?打開個蓋煲要煲幾耐先熟
arisu 出左新版, 記得睇個底, 底個坑位多啲, 同埋無咁扁
Mountain hardware aspect 2 vs Nemo Osmo Dagger

大家會點揀

想問下呢啲UL 營係咪唔太保暖 對比起Nemo aurora 同BA black tail 嗰啲
點都會差啲, 保暖唔應該靠個營
應該係睇睡袋/訓墊
Ih 版係新? 同埋其實有冇必要買佢個套 爛就唔怕佢爛 咁硬 但怕佢花
都係
IH 已經係舊啲嘅新版, 最近有新款
我有埋佢個袋, 真係驚佢花先買
不過如果你有替代品其實都唔一定要買
新款你指白色?定有新型號? 我怕佢花先想買袋 淘寶d袋個個都3-40cm太大
你啱, 睇返arisu 新款係白色, 外形無變, 但好似得29cm

變左外形係four season, 多左坑位, 不過最少都要29cm
25夠用2個人。 另外想問下係咪一般都用瑞士軍刀就算 定會買刀etc
真, 25 夠用, 人多少少都夠

我刀都係平玩, 有把以前行山執落嘅瑞士軍刀, 一直用到以家
有時唔想拎, 就拎把普通家品店摺刀就算
我買之前都見到有人咁講
但暫時無事
我無煮過飯 因為另外有mess tin
但蒸野 煲水 滾湯都有落蓋

韓仔pan唔洗買袋啦
個fd睇錯 幫我買個pan變左買袋所以先有
但係次次走個時都勁油
要搵個膠袋笠住佢先入袋 好on9
新手入坑得501唔想再買咁多住 又重又曬錢。本身仲想整個蠟味飯食下睇黎要放棄
買住個錫紙兜用住先lol
唔駛連臘味飯都食唔到
想問cook set 鋁同鈦邊樣好用d?
鈦除咗煲水or煮麵外係垃圾嚟,
你係會煮嘢食就唔好買鈦煲
如果得依兩樣比較 一定係鋁
鈦難控制
咁有冇咩cook set 推薦 2-3人 個蓋可以做pan會好d
(類似Snow Peak SCS-020R)
啱啱完成左4日3夜麥徑全走
心郁郁但未開始既c兄們,建議趁天氣仲凍快d起行
巴打走營拎咗咩gear
https://lighterpack.com/r/by4ywo
基本係呢d,加埋水/糧9kg左右
強烈建議背囊要厚d既背帶,我呢隻太薄第一日就行到我膊頭痛,不過到第二日就習慣左
另外,藍芽耳機我有帶但係冇用過

水樽就本身諗住夜晚可以煲熱水放入樽,天氣凍放入睡袋可以暖下,但係試過9點煲完,未到12點就凍曬,所以水樽都係建議帶普通塑膠樽就ok。我連續凍醒幾次之後,已經忍唔住手直接上網買左新睡袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞