[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
早啲去都未必有,閒日去諗住起個營seam,都full 晒

見啲人起營起到去垃圾筒側邊
邊到咁多人?
trangia外有邊隻cookset 有pan+煲+水煲 OR 大細煲+水煲 ?
因為唔用酒精爐
二人用

定要自己分開買黎併?
大網仔11月個陣,個時個廁所仲整緊,特登睇過寫話整到12月,我諗而家個廁所應該整好

你唯有希望個廁所整好左,會少啲人啦
買返Trangia set 但用gas burner
Nemo保養係咪要自己寄去美國個邊
Nemo香港代理應該得Re:echo同Wildholics
就算呢兩間買都要問下肯唔肯幫你寄返去整
如果唔係呢兩間買就100%要自己寄去美國
琴日去完見到仲整緊
政府個網寫整到3月
Neutrino 200係咪都夠做?400 -7度好似好誇張 但我見樓上又有人講
traptent double rainbow dw
mhw aspect 2
msr freelite 2
掙扎緊呢三隻
DW既風繩位唔係好足,見啲師兄有微言
Aspect 2個內帳就唔係全Mesh,外帳亦剩靠營底通風
Freelite好似高度最低

不過而家黎講最抵買好似係aspect
我個陣係廁所門口個牌寫12月,又delay
thx 巴打,想買 aspect 了,但冇貨俾我買
用住先啦慢慢再換再輕,支持入坑
有冇咩3人營介紹?唔想太重
adventure 0 又夠用喎
最近出去啲舖頭睇,見MSR有Ceramic non-stick pot,佢呢啲所謂Ceramic同Teflon嗰啲 non-stick 相比係咪安全啲?
Teflon甩coating好似好大問題,唔可以再用。
佢呢款Ceramic coating 究竟係咪 non-stick又安全?
同露營樂D大媽一樣
按物料黎計, Ceramic應該係比Teflon 安全

不過咁講, 你唔係日日用, 如果Coating 無明顯傷痕, 一般都安全
但用嘅年期都唔好太長
個個去晒旅行,無人露營
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞