[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
入手gsi pinnacle
急不及待想玩吓
厚身應該幾好用,等巴打出報告
有冇人近排去過籮箕灣
環境點?
有冇人成功預約到荃錦營地?

唔夠一分鐘比人搶哂
上youtube搵近期嘅片睇啦 就咁search都好多條
Hill仔天幕遮光性係咪無咁好?太陽底下係咪比較熱?
想入手
如果想去日本入手snowpeak 1400,大家會揀鈦定鋁?
純煲水用定點?
如果去日本可以考慮yaen 1500 全面好多
呢隻我有,係執隻輕啲嘅嚟用,
想問大家單講煮嘢食有冇話邊隻好,
唔係剩係煲水同打邊爐
如果要煮野食 前炒之類可以飛走鈦
我另外有用x pot 2.8L同MSR 煎pan 但用落都係唔及yaen好用 同埋怕你換完都未必輕好多
都要睇你平時會煮咩多同埋要唔要一體防風
或者trangia cookset配gas爐 ?
Soto香港代理有冇得維修?
係咪一定要行貨
買左,個不沾好勁,煎蛋反面都易。
不過就重左啲。
有冇巴打知邊到仲有得買evernew個蒸碟 喺香港又搵唔到 日本又搵唔到

日馬應該等一排之後就會見到有
請問各位巴打 有冇雙人充氣床墊推介
蒸碟冇再出. 唔知2023會唔會有代替品.
long time no see!
唉 咁唯有去街市睇下有冇咁細嘅蒸碟啦

有r值klymit v2,無r值買啲oem其實都夠用,不過唔好買太厚(少過8cm;太厚會好似瞓內床咁唔舒服) ,同預左個valve好快漏氣/玩殘

最近買咗張Exped 嘅Ultra duo
R-value 1.3 先720g
比起之前張double V 輕咗400g有多
同埋佢有兩邊充氣口
可以吹到兩個人唔同軟硬度+半夜反身都冇咁易影響到隔離嗰個
有興趣嘅可以落鋪頭望下
最近想換過個背囊 本身用緊cheap 雞mountain wolf 嘅60L

睇中咗 Lowe Alpine 嘅 65:80L 但係見佢外掛位好似仲少過我本身用開嗰個,定係其實唔建議太多嘢外掛?有有ching 用緊 可以講下佢承重o 唔ok 舒適度又點? 因為自己本身啲gear 都差唔多20kg

如果同價位 有冇更好嘅選擇?筆直2000
背囊咩Q都唔使講, 一定要現場試
之前都揹過上身,覺得佢貼背幾舒服, 想睇下大家仲有冇牌子推介下

另外想問下香港邊到有得試狐狸仔嘅背囊?
life sports, 不過香港代理吸血鬼來, 同一隻營可以貴外國一倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞