[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
KS ultralight, 山和道One, HMG依啲都可以揀背長
再小眾啲就睇美國個堆
感謝ching睇落山和道one幾好咁
想問下有冇咩驅蚊工推介具?
定係用返蚊香都夠
最簡單就蚊香陣
唔計較價錢就thermacell 蚊機
或者各大牌子電蚊機 再自己配蚊片
蚊香陣加防蚊蠓蚊怕水,性價比最高
其實呢類型Bivy就咁訓有無咩問題
同傳統tent比好似細啲輕啲又平啲
https://wildholics.com/products/black-diamond-bipod-bivy?_pos=3&_sid=9212d8f9b&_ss=r
如果純粹為左訓既話無乜問題 但你要問清楚自己個用途係點先
你睇聰蛇跑無盡個幾晚同係歐洲GR5都係訓bivy 防蚊蟲 保溫又透氣
但一般露營用既話 你要犧牲起居空間 儲物空間 落雨又麻煩 你話純走營夜晚訓既話OK 前提你要平衡到優缺點 諗清楚
同埋單講重量唔係贏好多輕量既營好多 但勝在唔洗起 一打開就得
呢啲真係預你行山幾日幾夜行到半路荒山野嶺要休息用,同露營係兩樣野
唔該晒巴打,因為我自己真係諗住玩trekking走營
不過體能未去到聰蛇嗰啲咁癲,要多啲時間休息
都係揀返傳統帳蓬,2kg以下都好多選擇
trekking嘅話考慮金仔都唔錯
輕 空間夠 如果本身都用行山杖就更加fit
有無ching用過Soto ST-340,係咪310進化版,除咗火力應該分別唔大?

爐頭闊咗,火力勁咗,個點火器改良咗
搭單問有冇巴打用緊佢28L同8L?
有無邊個營地鼠患唔嚴重
大嶼山個啲聽聞好誇張
TOUCH WOOD 今年去3轉都無事 食物唔放入營掛出面D樹
揀D要行1個鐘以上的官SITE 可以減少前人種的果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞