[露營師] 第33個Post 睇晒#1 1001記得開post

966 回覆
15 Like 6 Dislike
helinox two 定 one high back好? 價錢差唔多心大心細
不過驚one太薄料容易爛
one 有high back?
自己去門市坐返次咪知,
好多人都吹奏zero又輕又舒服,
但我一坐就搖嚟搖去,好似坐緊淘寶櫈咁,
寧願重啲都係帶one算
Nemo moonlight
zero 先啱
難得連假但又咁鬼濕
星期六先出太陽 一連三日走返轉麥徑都爽
有無人知cnoc 水袋香港有無得賣
美馬吧
thx
香港無
諗住佢比overnew 易洗
有無師兄試過韓國verne張枱整唔見咗d 鐵柱仔
我本唔見咗依家甩皮甩骨咁 又唔知邊到有d 柱仔
Ssp五金鋪加aa膠
真係好易甩 我張檯好新都成日甩靚出黎
好怕整唔見
之前搵左啲咁嘅銅支穿入去,仲要屈到佢彎彎地
之後就好難再出返

有興
睇定啲先好買
上一部第一水燒底版情況嚴重
之後改善左,但整體問題都係唔夠力燒著蚊片
其次仲有叉電慢嘅問題
我記得第一代有內置電池

我買左第二代,點知發現原來係要駁住電池但其實還好,蚊香片未試過轉用thermacell 唔知夠唔夠力燒着

而家新呢個第三代係好好咁,又燈又有得充電又有螺絲孔,一步到位咁

但開着燈同埋蚊香,會唔會好快就用晒啲電…
充電功能用左既話又變咗冇電開燈同埋蚊香…

反而nitecore 我見都有三款蚊機
最舊嗰部成部牛龜咁大 好似仲貴過thermacell
之後最近有兩款新嘅,都係細細部
一款大少少有內置電池,但係電池好似都係夠用四個鐘另一款就要叉住電用

同埋佢嗰個蚊香片個位好似係大啲,應該本身就預你用thermacell 片
flextail 第一代係內置電, 就係我之前講個啲問題個一代
我之前就係買左第一代, 但都係發現唔夠力, 最终如果去啲多蚊地方, 都係用返thermacell 蚊機

唔敢講試過哂, 但試過幾款, 覺得都係睇蚊片
然後部機都係要夠熱同埋唔會燒機先得

其實係用蚊機勁啲定係整個蚊香結界好?
蚊機唔會提升到蚊片功能, 只係慳左燃料或者附帶其他用途, 例如有燈/充電
但同樣結界都唔可以保證無事

要比較嘅係蚊香同蚊片
同意呀,如果去車camp可以帶幾個蚊機去set結界仲正添。不過如果隻蚊香效力OK趕到蚊,一個人backpack應該唔會帶幾個蚊機,但可以set幾個蚊香,大包圍我用一般超市買到嘅欖菊,都有效喎,可能有啲仲勁啲嘅牌子
新手想問下天幕平同貴差別大唔大?
形狀之外係咪最主要睇防水?
仲要睇遮光同重量。薄料輕身但透光,有太陽會好熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞