約網友出嚟玩調教,點知發現佢係我中學舊同學

595 回覆
173 Like 91 Dislike
係咪棄咗故?
Ch 6

我同陳君儒由中三開始同班咗三年,但其實我哋唔係好熟。

中學嗰陣,我喺同班同學當中係嗰啲位於中游苦苦掙扎嘅魚毛仔,而佢就係典型成績好嘅模範生。

我哋兩個可以話係毫無關聯,但我就由啱啱同班開始就已經對佢印象好深刻。

因為佢個名。

喺我中學嗰陣,大家啲名都係千篇一律,同一班可以有幾個「子軒」、「家俊」同「嘉欣」。

唯獨係佢個名特別唔同。

所以我當初一睇分班名單就記住咗佢個名。

陳君儒份人亦冇辜負佢呢個名,身上的確有種溫柔儒雅嘅氣質。

亦可能因為咁,佢嘅人緣都唔錯,我以前放學都間唔中見到佢喺籃球場同其他男仔打波。而平時小息嗰陣,大家都好鍾意趁機行去佢個位度問佢功課。

重點係陳君儒來者不拒,無論係邊個嚟問嘢佢都會樂於解答。

我都試過趁亂混入去問過佢幾次數。

不過我數學好渣,我記得一開始佢同我講解完之後我都係一知半解咁,但我又唔好意思繼續問佢。

結果佢察覺到我困惑嘅表情,主動話:「我係咪講得太快?不如我慢啲再講一次?」

同樣嘅事情發生過幾次,後來我唔好意思咁樣成日麻煩陳君儒,就冇再搵佢問數喇。

講真,我嗰陣其實幾崇拜佢,覺得佢叻得嚟又唔自以為是,好容易相處。

「想食咩?」呢個時候,坐喺我對面嘅陳君儒突然開口,將我從中學嘅回憶中拉返出嚟。

我抬頭望向佢,感覺有啲陌生。

直到今日為止,佢對我嚟講一直都係中學嗰個又叻又溫柔嘅男仔,所以我完全冇辦法將佢同交友app入面嗰個人連繫埋一齊。

但偏偏佢哋就係同一個人,我好羞恥咁叫咗咁耐嘅「主人」就係陳君儒。

我不由自主咁回憶返佢講過嘅dirty talk,塊面變得有啲熱。

唉,我都唔知自己而家應該咩嘅心態面對佢好。

「我食呢個啦。」我心不在焉咁指咗指其中一個餐。

食飯嗰陣,陳君儒同我都係圍繞住啲日常嘢咁傾計,同埋交流下整甜品嘅嘢。

佢冇乜點提中學嘅嘢,更加冇提過調教,表現到今次只係一次單純嘅網友見面咁。

佢表現得咁自然,搞到我都唔好意思將「不如我哋都係算啦唔好再聯絡喇」呢句講出口......

佢同我傾計嗰陣都有提到自己間甜品舖,搞到我勁好奇勁想去試下。

於是食飽飯之後,我問陳君儒可唔可以去佢間舖頭食甜品。

「呢個時間應該冇位喎。」佢無奈咁笑咗笑。

係喎,今日係Boxing Day好多人出街,而家又啱啱過咗晚飯時間,應該有好多人會去食甜品。

就算陳君儒係老細,都冇辦法喺舖頭憑空變兩個位出嚟俾我哋......

諗到呢度,我失望咁嘆咗口氣。

呢個時候,陳君儒面露猶豫咁開口:「其實我屋企都有啲材料......一係你上嚟我整俾你食?」

我冇諗到佢會咁坦然叫我上佢屋企,忍唔住呆咗一呆。

佢似係估到我諗咩咁:「嗱我冇諗其他嘢㗎,真係單純叫你上嚟食甜品。」

其實如果佢真係我今日第一次見嘅網友,我一定會果斷拒絕。

但佢係陳君儒。呢樣嘢令我有啲動搖。

我都唔知自己邊度嚟嘅信心覺得佢唔會亂嚟,可能只係因為佢係我識嘅人,令我放低咗戒心;又或者係中學嗰陣對佢嘅觀察令我自動幫佢加咗層「正人君子」嘅filter。

總之,我最後只係猶豫咗幾秒就開口:「咁好啦。」
扑未?
LM
Lm
支持
有文了
Push
期待下次再出一篇 幾正
等更新
Lm
新讀者LMLM
下年新年唔知完唔完到
又死左?
一個月一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞