約網友出嚟玩調教,點知發現佢係我中學舊同學

595 回覆
173 Like 91 Dislike
我都係出返去先,下星期再入嚟推過
屌一星期都冇一篇
樓主完咗quote聲
Ch 18

陳君儒最終都係發現咗我嘅唔妥。

我都未反應得切,佢就已經除咗我個眼罩。

對上我濕漉漉嘅眼眸,佢明顯呆咗一呆。

「Sorry,」佢把聲回復返平日嘅冷靜:「我係咪過份咗。」

「冇事。」我對佢搖咗搖頭,冇再多講啲咩。

之後我哋就陷入咗一陣尷尬嘅沉默。

而家咁嘅氣氛,我哋肯定冇辦法再繼續做落去。陳君儒索性喺我隔離瞓低,而我就坐起身喺床頭抽咗幾張紙巾,清理濕笠笠嘅下身。

我落床將紙巾掉落垃圾桶嗰陣,陳君儒仲係維持原本嘅姿勢冇郁到。

佢會唔會覺得好掃興?

我上床嗰陣,佢攬咗過嚟。我熟練咁捐入佢嘅懷抱。

佢錫咗我額頭一下。

我哋都冇出聲。

「飲唔飲酒?」過咗一陣,我突兀咁打破沉默。

我唔係真係咁想飲酒,只係見氣氛好似怪怪地咁,所以先提議飲酒等大家放鬆下。

「好呀。」陳君儒落床攞酒。

不過我酒量真係麻麻,淨係飲咗少少燒酒,個腦就變得有啲昏昏沉沉咁。

陳君儒察覺到我有少少醉,就接過我支燒酒擺埋一邊,安靜咁攬住我。

我郁都唔郁咁俾佢攬住,頭埋喺佢懷中。

陳君儒沉默得太耐,耐到我開始以為佢瞓着咗。

不過喺呢個時候,佢又錫咗錫我額頭。

我抬頭望向佢,佢窒咗一窒,然後又笑:「仲以為你瞓着咗。」

我搖頭:「瞓唔着。」然後又重新將頭埋入佢懷內。

又係一陣沉默。

酒精嘅作用下,我個心跳得好快。

可能係太急於打破呢陣沉默,亦可能只係單純酒精使然,我突然唔經大腦咁開咗口:「其實你以前點解會鍾意我。」

幾乎係喺問出口嘅嗰一瞬間,我就已經後悔到仆街。

咩料,我無啦啦問呢樣嘢做乜?

死啦,我咁樣問佢會唔會估到我鍾意佢㗎......

我瞬間感覺到自己酒醒咗一半,同時喺腦入面快速思考應該要點樣兜好。

而實際上,陳君儒對我內心掀起嘅風暴一無所知。

佢只係好坦然咁答我:「一開始會留意你真係因為一件好細嘅事。」

「吓?係乜?」佢嘅回答勾起咗我嘅好奇心。

「唔記得咗Form幾嗰陣,有日小息你班friend喺度玩粉刷同粉筆碎,玩到成地都係。嗰陣佢哋一路好興奮咁玩緊嘅時候,你就一路喺隔離默默咁掃地。」

「然後?」其實我對呢件事根本冇印象。

「然後我見到呢個情景唔知點解覺得好搞笑,就開始留意你。」

「......」

我冇諗到陳君儒竟然會係因為啲咁嘅嘢而留意我。

一開始知道佢暗戀我嗰陣,我仲有少少自戀咁幻想佢係咪因為發現咗我身上隱藏咗啲咩美好特質而鍾意我添......

「不過講開又講,」陳君儒又開口:「其實我一開始都係因為你所以先至對整甜品產生咗興趣。」

「???」

呢樣又係咩事?

我聽得越嚟越迷茫,好彩佢好快就解釋咗俾我聽。

中學嗰陣,我有一段時間瘋狂迷上咗整甜品,差唔多個個禮拜都會整新嘢帶返學校派街坊。

陳君儒嗰陣都收過幾次我整嘅甜品。

「老實講,有時你整出嚟嘅成品真係......」陳君儒再三斟酌,結果都係誠實咁俾咗個評價我:「好有進步空間。」

「喂!」我打咗佢手臂一下。

佢笑住避開咗:「不過你嗰陣個個禮拜都堅持整甜品帶返嚟,好似真係好鍾意做呢樣嘢咁,其實我當時好羨慕你。」

「羨慕?」我不解咁抬頭望向佢,唔明佢咁講係咩意思。

「因為我嗰陣雖然讀書幾叻,平時又會同friend打下波幾開心咁,但其實我當時個人係好迷茫,成日都唔知自己鍾意乜,亦唔知自己將來想做乜。」陳君儒陷入咗回憶:「所以我嗰陣係好羨慕你可以對一樣嘢咁熱愛咁有熱情,呢個亦係我後尾越嚟越在意你嘅原因,仲因為想了解多啲你嘅興趣而都開始接觸甜品,甚至真心鍾意咗呢樣嘢。」佢認真咁同我對視。

聽完佢講,我感動震驚之餘仲生出咗羞愧之情。

因為我記得我後尾其實好快就放棄咗整甜品......

好似係因為讀書同搞學生會太忙所以懶得整。

直到讀u之後,我先至重拾返呢個興趣,但都只係間唔中玩下當消閒,而唔係好似陳君儒咁認真喺呢方面發展。

不過我真係點都諗唔到,佢一開始竟然係因為我先至開始接觸甜品。

成件事好純情呀呀呀!

我不斷喺腦入面幻想中學嘅陳君儒努力咁整甜品嗰個樣,忍唔住笑咗出嚟。

「陳君儒。」

「做咩?」

「你都幾可愛㗎喎。」

「......多謝?」
樓豬終於出文 推
感恩

好好睇,樓主加油

倒數一星期,重新計時
樓主加油啊好好睇啊啊啊
好想有咁樣嘅中同
要睇返上一章先記得講緊咩
G持
又早咗返入嚟,都係下年先再返嚟
如果我有咁嘅中同我應該中學嗰陣就已經迫不及待騎咗上去
好好睇呀 再唔寫就強姦你
又live 咗
好耐冇入過嚟 然後一睇仲未完 早知完咗先入嚟 btw 樓主完sem未
坐等月更
好故lm
不過真係太慢
建議問腩
完咗sem啦 不過都係寫得好慢
Ch 19

Staycation呢日之後,我終於確認咗自己嘅心意。

我鍾意陳君儒。唔係錯覺,而係真係鍾意。

確認咗自己嘅心意之後,我成個人都放鬆咗落嚟,冇咗之前嘅患得患失。

既然已經搞清楚自己對陳君儒嘅感覺,咁下一步應該就係要諗辦法將佢溝到手。

講就易,但其實我冇溝仔嘅經驗。喺以往嘅感情入面,我都係俾人溝嗰個。

我嘗試回憶以前啲男朋友係點樣溝我嘅,想睇下可唔可以套用喺陳君儒身上。

諗諗下,佢哋溝我嗰陣嚟嚟去去都係嗰幾招。當中佢哋做得最多嘅就係懶係不經意咁製造好多身體接觸。

於是第二日,我約咗陳君儒去睇戲。

我本身諗住戲院咁暗,應該好容易產生曖昧嘅氣氛,但現實卻同我幻想嘅相反。

陳君儒真係好專心咁睇套戲,眼尾都冇睄過我……

我決定主動出擊。

不過話時話,我應該進取啲直接拖落去吖,定係好鬼祟咁就咁摸佢一下就縮手呢?

摸一下就縮好似會好唔自然......

但係要我直接拖落去又有啲唔好意思......

雖然更大尺度嘅嘢我都已經同陳君儒做過,但而家要我回歸返最純情嘅拖手仔,我反而有啲猶豫不決。

可能係因為我自己對佢嘅心態唔同咗,所以好容易就會覺得心虛同緊張。

我有好幾次都想伸手拖陳君儒,但最後又淆底縮返手。唔知佢有冇留意到。

定係算數呢?出咗戲院再搵機會。

我好掙扎。

正當我舉棋不定之際,我見到陳君儒隻手郁咗郁。

只見佢望都冇望就勁準確咁搵到我隻手嘅位置,然後就順勢拖咗落嚟,同我十指緊扣。

成個過程兩秒都冇,有效率過我好多。

?!

我嘅內心開始小鹿亂撞,身體卻不由自主變得僵硬,郁都唔敢郁。

隔咗一陣,我嘅心情終於稍微平復。

我偷偷地睄咗陳君儒一眼,發現佢仍然好專心咁睇緊戲,好似咩事都冇發生過咁。

得我自己一個喺度緊張。呢個事實搞到我有少少心理唔平衡添。

直到散場,我同陳君儒都係一直拖住手嘅,不過散場之後我突然好想去廁所,所以一行到廁所門口陳君儒就鬆咗手。

我不禁喺內心扼腕嘆息。

如果唔係我個膀胱唔爭氣,我就可以借啲意一直拖住陳君儒唔鬆手!

呢次去廁所絕對係我有史以來去得最鬱悶嘅一次。

我喺內心暗暗決定一陣要學佢頭先喺戲院咁,若無其事咁拖返佢隻手。

我去完廁所就行出去搵陳君儒。佢本身好專心咁低頭㩒緊電話,察覺到我嘅靠近,佢先至抬頭同我四目交投。

「咁快嘅。」佢講,然後好自然咁對我伸手。

我喺反應過嚟之前就已經自動拖咗上去。

拖完之後先發現唔對路。

我而家不費吹灰之力就已經拖到陳君儒!

睇嚟我好快就可以溝到佢。

我知道實有人會話:「唓sp拖下手有幾咁閒啫。」

但我係唔會聽的。
有文
加油啊趙希瑜
好sweet 希望唔好sad end
好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞