[D219-] 抗俄衛國 143: Slava Ukraini 北溪收皮 俄羅斯炮灰上陣

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
遲早赫爾松會重演
部隊自己唔肯撤自願犧牲去做last man standing會有morale boost
馬里烏波爾係屬於呢種例
部隊請求撤但唔俾撤要死守係唔可能有morale boost
都唔知諗乜春
擺立場不嬲要高啲
咁談判先有余地
現實來講 都覺得克里米亞係最難去實現
克里米亞複雜,睇普京繼任會點傾(普京仲在位的話唔使想太多,打到底)。

有可能以換地方式去解決,例如克里米亞非事事化+割別爾哥羅德,換烏克蘭放棄克里米亞主權。
仲有空中火力咩
公投完被解放,笑死
天下烏鴉一樣黑
唔可能. 黑海艦隊要收皮, 克里米亞要歸烏
從政治現實既角度而言 自從佢4省入俄之後
其實已經經無談判空間
等於一戰二戰 雙方都極不信任對方
所以一定係all or nothing
https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1576220168065204226?s=46&t=XwQHJaV_4f1_4ZZt4rnomA

法國同丹麥傾緊可唔可以將丹麥先前訂嘅caesar 入面抽6-12架轉送比烏克蘭
而家你殺佢人無咩意思, 留佢啲裝備好啲.
你要殺佢啲人, 總要發炮, 會打壞啲裝.
如果可以好似之前咁, 逼佢地人走但裝備留低,
咁你就有打下一仗既本錢
Crimea換Belgorod有咩用?
https://twitter.com/EuromaidanPress/status/1576002705146920962
進攻伊久姆的部隊之一的專訪。
裡面訪問到的不少都是老老老兵

其中一人提到這次作戰指揮官是全程在後方用無人機
觀測戰場然後做即時調度。

這在他以往的經驗中很少見,因為蘇聯教範是指揮官隨部隊行動。
後面有一小段應該是指揮官實際指揮行動的影片。
真係圍哂既話,入面俄軍就會拼死一戰,到時雙方都死得人多,又唔知會打幾耐
而家三圍一放,要佢地放棄武器就走,一來死既人少,烏軍又有武器攞,又可以最快速度收復到,再整理一下打下一場
https://t.me/rybar/39623
Lyman 圍城戰Summary
BTW 親俄個邊D source 好似仲快過烏呢邊好多
佢地撒退條線都比烏軍火力覆蓋哂,估計死傷慘重
之前有無人機影哂,應該用炮擊狂轟
其實冇

之不過普京繼任者可以試一試。如果真係咁想留克里米亞的話。

不過睇宜家個勢,呢個交換條件都冇乜可能。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞