[D219-] 抗俄衛國 143: Slava Ukraini 北溪收皮 俄羅斯炮灰上陣

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
你估, 佢動員部隊之後, 有幾多成機會搵借口唔入烏克蘭?
大家睇局勢發展啦, 無論點都好, 普京已經決定show hand, 將除核武外所有嘢都押上賭枱.

BTW, show完hand, 俄羅斯全部籌碼先係對家1/60左右 (消耗戰, 全面戰爭用GDP計算總體實力比較合理), 勝負未打就已經決定佐啦. 呢個絕望的實力差, 仲衰過高達1年戰爭, 自護同聯邦的實力差距(自護同聯邦先1/30差距, 俄羅斯同自由世界係1/60).
美軍RC-135S兩架去咗阿拉斯加
仲有架未知 應該都去咗防俄佬
真係打得美國打咋嘛
美國全世界大量駐軍
亦都係唯一一個國家嘅軍隊,準備隨時打仗
任何時候一聲令下
東面西面北面,三面夾攻打都得
反正攻擊plan一早已經制定
而土耳其南面一定抽水

只係睇中國諗住單純明哲保身
定係搶番幾撻地扶值個傀儡共和國

邊有人幫拖俄羅斯
基輔有美國大使館
如果北約係指包埋美國嘅
1% 都無
仲有, 日本果邊都有動作.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1575510787145072640?s=20&t=hXpNtDbXcsMFDw6AaCC58w

WWIII is coming, 三戰味濃呀各位巴打

相對地, 光復香港的時間亦一步步接近, 如果係如小弟這類人, 相信香港問題最終要一場戰爭解決的話
普京大帝陷入困境, 中國收復海嵾威正是其時.
https://lih.kg/2903429
是但
反正俄羅斯太平洋艦隊都冇嘢做
中國艦隊無論點樣擴張都好
美日空軍海軍嘅優勢太明顯

真係打會全滅

不過美日如果真係要開拖就快啲開
因為中國擴張海軍艦隊速度太快
越遲打戰損比率越高
覺得佢一直係賭緊西方唔會明目張膽出手
中国唔幫俄,係咪想食核彈?
一直以黎兩個國家都係企得好埋
一開始又水普京出去打,自己就縮沙
我唔信普京條氣會吞得落

中国唔好話抽水,連想獨善其身,背後抽水都未必得
通讀全文後的感想是,普京的從親西方到對抗西方的轉變完全是庸人自擾。他這種「西方永遠對於俄羅斯有敵意,只有手腕強硬才能獲得西方尊重」的想法完全是自我預言式地實現了,其本質在於普京完全無法理解現代民主和西方的代議制度。普京是一個出身自克格勃的蘇聯古董,他所能理解的「親近西方」只能是歐美在自己勢力範圍活動,而我俄羅斯在大約獨聯體或者前華約範圍活動,「你我井水不犯河水,豈不美哉」的經典冷戰保守思維。

因此,普京理解不了東歐中亞高加索這些前蘇聯勢力範圍內這些民眾和政客想要改善民生,加入西方陣營的想法。大約在他看來,全世界的選舉本質都是假的被操控的(就如同梅德韋傑夫想連任的時候其他政黨也是梅氏構建控制的),所以你什麼烏克蘭喬治亞有脫離俄羅斯影響的「不臣之心」,那不就是中情局的陰謀嗎?於是愈發頑固和癲狂。

看到後半段普京樂於見到他的下屬爭吵而他可以從中調停的部分我笑了,更加肯定這個想法。華語文化圈的人看來再熟悉不過了,這不就是中國古代專制帝王的那些制衡權術嗎 ?

所以,普京早期的親西方政策也不過是想讓西方「尊重」自己「東斯拉夫共榮圈」的一廂情願。而一旦出現了計畫外的變故,普京就像熊孩子般怒不可遏,從而走上了屬於他的「逆行之路」。

PS估計粉紅們看了的感想則會是「你看普京本來想和西方交朋友,結果西方不領情,所以普京黑化了(復興俄羅斯帝國,復興沙俄吞併成個東歐和芬蘭的榮譽)都是你們西方挑起來的!」責任全在美方咯。

普京從「親近西方」到「喪失理智」,普京與俄羅斯政治的二十年浮沉
https://theinitium.com/article/20220313-opinion-who-is-putin/

另一面可以解釋得到點解普京會失去晒理智同痴晒線(2008年之後開始,2022年更淪為看更阿伯)
抗辯無意思
不如諗下點樣指証係蛾狗做好過
同花姐一樣
美國極右=俄羅斯座上客
挪威同法國的離岸(200km+)油田近日均發現不明國籍軍用無人機出沒
呢單應該同北溪有關
https://twitter.com/Oil_News_/status/1575521544901894144
未必係性能問題事
咁近距離,CREW技術含量大好多
十成
60公里車龍咁威武果時都唔出兵
今時今日更加唔敢
末日狂人fuck putin話會出戰術核彈炸烏克蘭
https://www.buzzfeednews.com/article/chrisgeidner/the-first-out-transgender-active-duty-us-army-officer-my-sto
果個剛剛被美國拘捕, 將烏克蘭士兵資料交比俄羅斯既美國少校
居然係當年美國首個公開既變性軍人
變性人做間諜幫出名反LGBT既普京
隨便, 普京同俄羅斯, 既然想死喺美國帶領的第一次地球聯合軍手中的話, 西方世界只好如佢所願.

放心, 普京會死得其所的, 呢份"死刑同意書"西方世界會確實地執行
2022年2月22日之前俄羅斯侵略烏克蘭首都Kyiv之前,美國、北約同歐盟(Zelensky屌柒北約HQ、歐盟、Blinken以至拜登成日搵俄羅斯+搵普京傾,冷落烏克蘭)或者當睇唔到,烏克蘭孤軍作戰而對俄羅斯同白俄(2020後嘅白俄偽總統盧卡申科)

但而家已經完全唔work,烏克蘭(烏克蘭戰意,美國同北約武器輔助)永遠唔會放棄烏東同Crimea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞