[D219-] 抗俄衛國 143: Slava Ukraini 北溪收皮 俄羅斯炮灰上陣

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
咪玩
民主黨控制參眾兩院都可以話過唔到國會
無恥程度同香港建制派成日賴鳩非建制搞事有咩分別
senate 要60票
之前 inflation reduction act
賀嬸咪㩒撚左掣
donbas conflict 雙方動員數都係幾萬對幾萬,8年嚟打下停下,係養到班精兵
但台灣一樣有班種子教官響美國受訓,上年美軍因應台海局勢都派咗批軍官去台灣訓練當地士兵以防萬一開戰

募兵制個個都想走好正常,南韓都係咁,南韓大把人搵籍口想唔當兵又或者降當兵年數/靠關係做啲舒服位

再講今年美軍隻uss ronald reagan 同幾隻神盾艦長期響南海日本海游嚟游去,解放軍開戰最佳時機得響ronald reagan 返母港補給+弱洋流無霧無風暴嘅時間,係少之又少
講預警鋪路爪入面全部都係美軍嚟,一個台灣人都無,蔡英文今年入去參觀有啲位都唔俾入唔俾影,滲都無得滲
台軍唔係無問題,但世界上強過大把國家,唔同ranking都排佢全球軍力大約廿幾名

解放軍要集結響沿海有曬動員跡象,隔住個海登陸點又少,解放軍要贏個難度仲大
你講既其實係啱, 如果有陸路連接, 台灣都幾危.
不過隔左個海, 攻擊難度大好多
呢個亦係台灣唔想大搞國防既原因,
隔左個海, 安全好多, 唔洗俾咁多軍費落去.
至於大陸會唔會射導彈, 就係政治問題,
往年都可以解決得到, 結果造成軍隊懶散.
內鬥內行, 呢句說話一樣適用於台軍.
所以美軍都話, 不如我地自己打啦
台軍問題確實係要正視

台海最主要唔單純係軍隊, 仲有外交問題.
睇到俄國個衰樣, 中國一樣驚自己俾人孤立.
俄國有能源尚且如此, 中國無能源就等著世界decouple.
其實亞音速飛彈係咪冇用武之地
睇吓蛾啲kalibar都比半桶水嘅烏克蘭防空截左過半
將來台海戰爭對住仲先進嘅老解會點
就算lrasm都係亞音速only
得雄三先有威脅
睇#698, 答左
支支有蛾啲天然氣同油唔驚啦
台灣能源全靠入口
天然氣貯存量得11日
加上唔開得第一槍
老解圍而不攻好撚麻煩
點解又會撩返起入NATO單嘢
未打完仗/有領土爭議就入會,要即刻出兵開拖
真係轉風向定係又鳩噏
港女:碌炮好重,邊個邊個快D幫手攞住
你要封鎖台灣, 就要封鎖台海
到時候就唔係台灣一個既問題
至少美日都明確會為台灣撐腰
人地烏妹玩慣重炮, 你恨唔到咁多架啦
班on9終於識整hinged sight cover
北約連依加嘅黑海都入唔到
到時真係敢入台海
之前試過連漁船咁細隻都「誤射」中
開關了
可以去建興睇下有無烏妹
其實你講個d不嬲同我講既差唔多
不嬲都話因為痴呆老人仲廢過卡達
先會拎住成手好牌都可以搞成咁
只係控制晒兩會走去賴在野黨就好撚無恥
佢話係就係?有冇明確證據先
俄佬 問題在於戰術同偵察出問題
烏克蘭都係用亞音速飛彈 AGM88 M30A1 打都俄佬啊啊叫
之前美日都踩左入去台海啦
仲有, 美軍無踩入烏克蘭, 唔通你想話美國無幫烏克蘭?
唔會,蛾狗啲高速反艦飛機個cons係支支都好撚大碌又長又粗
發射平台勁撚大架做靶
台灣反正淨守唔攻,陸基大支啲無咩所謂
美國個戰法係射完agm-88打盲你啲雷達先再射魚叉
亞音速細支啲海基空基發射平台都射到,嚟緊2025收貨果款反艦會快返啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞