[D219-] 抗俄衛國 143: Slava Ukraini 北溪收皮 俄羅斯炮灰上陣

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
要入點會入唔到黑海 土耳其係北約成員國
真係開戰海峽一定屬北約軍管
其實你同普京啲思維差唔多,咩問題都係靠出兵、駐軍解決,本質上都係靠嚇鬥大就得,當人地加碼就到你再加多過人地黎回應,同埋以為軍隊好似出入商場自由進出,咁玩法,美國財政、甚至個世界一早玩完
真係開打 未到登陸戰都唔會有船會係台海, 台海太窄完全係反艦飛彈攻擊範圍
北約介入 船只會係東海 同 菲律賓海 後方
支導彈越飛得快,其他方面就要妥協
突破音速要用多好多燃料,望下一支超音速導彈個彈頭size跟住再比較LRASM
通常同一個weight class嘅會大約細一半,400-500kg彈頭嘅超音速導彈通常要LRASM 3-4倍重量先做到

一刀切話亞音速導彈冇用係過份簡化個問題,重點係軍隊想點樣運用啲導彈
美國主要發射模式係空射,導彈固然唔可以過份笨重,所以先向亞音速隱形導彈發展
你攪錯晒d concept
呢個世界無人維持秩序
就會亂晒龍
正如點解台海未爆發戰爭
美帝都要派d軍艦/航空母艦戰鬥群落場嚇人
就係要話俾世界聽有人維持緊世界秩序
叫其他人唔好亂黎

而家仲有人相信和理非
唔靠武力靠人既良知可以解決到複雜既政治問題
我只可以話條友天真過阿嬌
同埋美國大把錢個戰法係魚叉一射就飽和射擊幾支至幾十支成個飛行中隊咁射,block II打後支支都有gps guidance中撚硬打到個目標爆為止
隻目標船根本無咁多防禦手段去防
論時機, 普京其實選得唔錯. 侵侵落台, 歐美唔想理.
佢唔係輸戰略目光, 係輸在管理同制度
貪污無能之輩上位, 永遠係失敗既代名詞,
佢既管理同寡頭政治先係佢失敗既主因.

套一句形容蔣介石既說話, 有大略無雄才
真忠臣, 在於把權, 壓下奸臣.
套落現代, 好人要掌權, 唔俾壞人當政
亂乜鳩黎,宜家train 好晒烏軍比佢自力更生有咩問題?過度既military presence 除左財政問題,仲有一大堆預想唔到既難題,e.g.當地人觀感、外交關係變化

就當美軍入烏,如果四州淪陷先入,咁係咪美俄直接開波?唔開波幫烏反攻咁入去做咩?有美軍睇場,就唔會好似宜家咁激發烏人亡國feel、民族情緒,唔會成長到呢個地步,變相依賴美軍,到佢走左又係重現同一歷史

同埋到時個局勢變左美國係風眼位,宜家戰爭主導權係烏手上,你無天眼軍援佢都會照打,但駐軍情況下,如果換左個總統改變策略,隨時可以迫烏停手和談,到時烏/其他國家點睇美國?仲未計埋溝通管理問題、誤炸、親俄地區情緒衝突一大堆,一上新聞就全部會發大,本來親美可以變返反美,大佬呀,唔好咁天真啦
同我上個post咁講,佢呢類人典型上腦覺得呢個世界要有一股力量打救
國際秩序入面軍事雖然重要,只係其中一項
經濟力量,文化道德力量呢兩樣後勤對一個國家出師個後勤同國內國外同盟友交代講唔講得通都極重要

講和理非完全九唔搭八,尤其係布查屠殺出現之後成個美國元老院近乎無人係咁覺得,打稻草人無中生有,國會係咁俾軍備點樣叫和平非暴力
地緣政治各有勢力影響範圍,覺得自己係世界秩序或者地緣秩序佔住支配地位而主動打鳩人呢種思想同中蛾啲諗法一鳩樣,主動入侵主權國家
烏軍又有新玩具
你又攪錯左
唔係叫美俄直接開波
而係話美帝/北約如果開戰前一早擺出強硬姿態
擺幾千維和部隊睇場
普京就會鳩縮

同埋
開戰初期基輔保護戰有天時地利人和先可以咁以弱勝強
根本澤仔個陣軟弱少少就全線崩盤
唔係澤仔有腰骨
烏克蘭一輸
世界秩序就會大變
咁到時咪俄國提供武器訓練比親俄烏人/宜家班偽軍打內戰,咪變左倒轉左既代理人戰爭,俄國做返相同既野,咁維和部隊係咪幫手鎮壓/介入烏內部衝突?個問題根源根本無解決過,有西方駐軍只會更加加劇親俄人士既反感,將情緒再推高,最多只係延後戰爭

事實上宜家開左波一次過清晒班親俄人士/摧毀佢地既大俄國幻想先可以有長遠穩定既和平,有時真正既和平係要靠戰爭黎締造,咁簡單都唔明

btw 呢啲討論好低lv,唔想再阻住人睇新聞,唔再講啦,你自便啦
呢個人個twitter又幾多map相關嘅嘢睇
有條友偷望則邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞