PD / 快叉火牛集中討論區(10) 唔見晒之前D POSTS?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
要支援咁上下watt數
例如共田風扇就唔係PD,所C去C有機會差唔到
部laptop?
我見laptop個火牛寫65W
唔係typec頭就一定叉到電
要睇返notebook個c頭係咪pd, sup唔support叉電
而家laptop個火牛條線都係插laptop個type c口
應該ok?
普通2A,3A type c 線差唔到 laptop 的,有d 60w type c 線,有 100w 的,兩者差價可以好大,同埋好多海鮮價,laptop 火牛 65w, 但市面好少見到有 65w 既線賣,照計應該大d,即係100w 線,但我試過買 60w 既線又差得起 laptop。

好 睇睇先
我見過apple官網有差唔多既線兩舊幾水
咁就ok啦
白痴一問 啲快叉火牛插唔插得落拖板
會唔會負荷過大
gaming laptop 個火牛仲大食過啲快叉牛火
嗰啲都無事
正確係5A 要有chip
所以pd 20v 行100w 條線先唔係條條行到
按道理240w 跟pd standaed呢啲都係無分別,我指條線
當然有啲唔跟標準(例如某啲gan charger 直接20v 230/240w 之類就唔合用)
Thank you
搭單問下
如果用apple 摺得埋正方形嗰隻三腳插,跟type c to lightning 攞黎叉iphone
唔叉嗰陣會有漏電係咩問題
正常,熄制/抆咗佢𠵎
咁kick
你計下watt 數咪知囉,通常加埋唔超過2000w 有齊fuse 又無咩老化問題既都好少出事既
叉住iphone 擺響大髀都feel到鏡頭位有小小漏電係咪都正常
完全唔識嘢
啱啱買咗ProMini Gs140同埋momax 65W旅行轉插,打算旅行用

我用開原廠線,係咪要買過哂啲線?

Belkin Energea verbatim momax xpower呢啲線有咩分別
typec to lightning就得 原裝線都ok
因為mag pro verb momax都係OEM Vina

依間啲嘢賣俾佢哋只不過係一半價錢

同埋有燒頭過熱問題

http://www.vinacn.cn/

https://www.vinacn.com/

一開網頁就會明
自己屋企依家用返之前post嘅Samsung 65w

非GAN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞