PD / 快叉火牛集中討論區(10) 唔見晒之前D POSTS?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
不嬲都係早買早享受架啦
初代嗰啲唔係話會換返新一代俾啲用家咩?
有啲人想4C2A 有啲想4A2C 好難cater晒所有人

PD3.1就睇各人需要
咩價錢咩spec
廠方都要衡量成本同利潤
講到尾都係睇自己需要
每隻product都有好處有壞處
想十全十美唔係唔得 俾錢tailor made囉
你無需要唔代表大眾冇需要
唔quote 大家既討論
但理解自己需要真係好緊要
我都買過一個support 100w既20000mAh 尿袋以為自己會旅行帶
然後發現其實都唔想拖住條線咁大舊電係個袋到
而家直情係斬開一個大尿袋做兩個細既帶添
(因為用iPhone又玩Magsafe,個2舊magsafe又可以當叉電板用)
插頭由以前既1開6 USB-A 年代
到有PD買左個100w Hyperjuice GaN 2C2A
到而家發現65w GaN個size真係好fit
就買左Promini GT68 3C1A (雖然都會15 16大少少上GT150)

用得著100w+ 叉係正,但真係要問自己你係咪成日遇到呢d情況先?
我真係無乜,所以就算要叉部MBP 14" 65w我都OK了
請問後悔乜鳩
你用唔曬關間廠事?睇醫生啦仆街
其實你講嘢會唔會有啲矛盾?
不嬲都係揀一件啱自己用嘅產品
我係唔明點解話啲人買完exinno 240W後悔
跟住就話件product有問題
問佢點解咁講
佢又講返晒自己個situation同埋need
我重以為個charger本身有問題
唔啱自己用 就等於件貨有問題?

BTW
如果我用MBP 14" 我會想用高啲Watt數 例如96W
不過我用macbook air 30/45都夠 加多部iphone 尿袋, 所以我用superior就算, 唔上exinno
呢度都見到每個人有唔同需要 你覺得65W夠 我做咩要challenge 你?
你係唔係其中一個畀人屈鳩你後悔嘅exinno 240W用家
1.一開頭所有野啱啱量產都係會貴架啦
2.佢比你比你換
3.唔係所以野都係用c,竹我覺得4c2a人會比較合理
4.3.1出左幾耐呀?
問題係3.1個標準先定左冇半年
佢咁都搵野屌
100v唔足w?
條友都鳩鳩地
自已用唔曬就講一大堆廢話合理化自己
中肯 一劍封喉
火牛post都有白卡佬
240w 都係有買貴無買錯
放枱插住兩部laptops + 電話 +錶
慳左好多slot

同埋2022都仲有好多野會用A頭
尤其d幾千蚊既運動錶
同有錢無錢無關係
咁貴的確係缺點
其實呢... 嗰位巴打係有少少1999姐,未至於白卡嘅
幫佢重組句子之後個point我覺得係成立,就係大watt數多port牛個定位其實真係好偏門
上面有人提26800mAh尿袋個case其實係幾似
唔係話無人用得著咁大容量,而係我諗真係有人有大食大,買過用過先例確定*真係抬成舊磚出街咁

講番隻ego 240W,我覺得因為GaN關係,佢重量同大小已經唔可以挑剔尤其係同傳統牛比較
所以唯一一個可以批評位就係一開始定價少少離地
咁衣家有晒競爭有唔同選擇之後跌番去一個都幾合理嘅位我覺得
總之用得著多port個靈活性嘅人會覺得隻240W係寶,其他人就其實用平少少根本無咩分別
Epc個邊點講我真係想睇下
Btw我朋友表示屋企多電子垃圾3a好有用
我覺得4c2a/5c1a仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞