PD / 快叉火牛集中討論區(10) 唔見晒之前D POSTS?

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
以前點同呀
而家用gan熱力同體積都細好多
同我買ego隻20000mah 130w一樣,可以同時出100+30
係貴其他牌子少少但有機會同時雙出就好有用
老實講呢total發熱per watt就差唔多/低d
問題係而家體積更細火數更大
即係總產生嘅熱多咗,散熱嘅面積又細咗,簡單啲嚟講就係熱咗
我自己上次旅行都係帶左個 Momax 2c1a 65W Gan + 一隻 Apple 20W 摺腳

3 部電話+ 1 部 iPad Pro + 兩個尿袋 + 一部 A73 + Sony Reon 3
除左有一晚要開埋隻 Apple 20W 之外,
全程真係一隻 65W 都夠用

至於屋企,自己平時用緊 1隻 Verbatim 2C2A 100W, 叉三部電話/兩部 iPad / 尿袋s / notebooks
一隻舊款 Aukey 4A2C (not support PD) 叉風扇/smartwatch /相機電 / 18650
然後重有兩隻 slimq 65W 1C1A 俾 notebook 出街用

對我黎講,如果有150W 4C2A 可能重實際 D
240 如果唔係要同時推兩部 notebook 的話,真係未必用得著
貴唔係件貨嘅缺點
只係婉轉地話你窮啫
上面我講240W 你又拎兩隻65W同我比
話兩隻65W加埋輕啲
65*2>=240?

呢度我又想知以前有邊隻non GaN 係有240w再加呢個size?

大又話大 又話嘥位唔方便
熱你又唔拎啲同W數嘅嚟比
貴又話貴 (不嬲就唔係件貨貴 係你窮啫)

自己冇需要用咁多port同咁大watt
就話件貨有問題 唔係十全十美
你真係PD區牙朗
大佬唔好咁咁痴線喇
Gan牛面積細左=熱左我用咁多隻真係唔覺囉
我隻v牌200同ego 240同時叉幾部機都唔夠apple 隻20w叉一部熱
得閒唔好再合理化自己喇
拎咁多隻睇見都煩
老實講我以前就係買65w2隻黎用,唔夠用先升級v牌200同ego 240

買大w數就係為左多插個陣電力分布唔會分得太少

65w插2隻就得個45+18插3隻就得45+5v 3a/2

條友就一味講一大堆廢話話細既夠用
再唔係就話隻野大,大w數大隻d好合理吓
條友以為個世界圍住佢轉咁
我自己個case係得部macbook air iPhone 尿袋
計到盡就加埋headphone AirPods
我用呢隻夠做

但係我就唔會屌隻exinno 240W廢/無用
係自己用唔著啫
有冇好介紹

100W 或以上
GaN
可以直插上牆
至少4個Port
去旅行用, 細隻方便為主

感謝
你說得對
65w最平都200喇,旅行插版至少250
旅行插版都講緊閒閒地要200g
你條撚樣又過一個唔夠買夠2隻黎插都400g

隻240w 410g又真係好撚重喎

成日廢話重覆喇合理化你既垃圾理論
你唔用就叫人跟埋你唔好用都黐撚線
覆埋就block
香港真係好多白卡
呢d野tobo買炸傷冇保險賠
你自己玩好喇咪教人ok?
同埋你一隻65/120夠用唔代表人地夠用
人地識自己跟需要w數大細去買
唔使再教人thx
Ego 120?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞