(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
管雞必須死
比左正皮,快手出文啊春巴
再無文塞你個頭入hello kitty到
想畀第一百個正皮
btw負皮嘅咩心態
btw負皮嘅咩心態

管雞
管雞必須死

管雞死唔死我唔理 不過學姐唔死得

使唔使恐嚇啊

使唔使恐嚇啊

講笑姐
文呢
有呂布一抽十都得啦
諗緊
打咗好少
加油 春巴
推 加油啊
加油
諗緊
打咗好少

慢慢啦
自從顧琛琛被周平泰等人迫死後,為姐姐報仇便成了榮仔人生的唯一目標,雖然成皇志曾對他說出現實世界的遊戲規則,但他亦希望尋求其他方法去增強自己的實力,最簡單可行的方法,就是去提升自己的體格力量。

於是他向阿興說出自己的想法,阿興道:「啱喇!跟我老豆學拳啦!最近我都學緊。」

最近成家興的表現很勇猛,從前那些同齡的南亞裔同學已經不是他的對手,現在還開始自我挑戰一個打兩三個南亞裔同學,成家興振奮地道:「之前我地畀拳佬幾兄弟打到趴喺地到,我地唔可以再畀人蝦。」

榮仔知道自己與湯仲謀等人為敵,日後很大機會會發生衝突,多學一些功夫傍身,實在有必要。

於是榮仔與阿興去找成人豪,成人豪約略知道榮仔的事,於是他在兩星期前便開始訓練榮仔與阿興,教他們一些防身術,他道:「你地年紀細,力量唔及大人,唔可以同佢地堂堂正正咁打,就要學啲陰招,好似插眼、打喉嚨、踢春袋、咬耳仔等等,當然依啲招式都要有啲技巧去用,用一啲花招去迷惑對方製造出手機會。」

成人豪在這兩星期不斷操練二人的體能和防身術,阿興很有天份,那些防身術很快已經上手;榮仔的學武天份比不上阿興,但仇恨推動著他去堅持練習,現在他亦略有小成。
這天成人豪督促他們跑步,他們已經跑了快將半小時,成人豪道:「係前面個花園平台停低休息下啦!」

終於跑到那個平台花園,兩人氣喘吁吁,待呼吸頻率放緩,才喝水抺汗。

這時成人豪才施施然到達,不竟他已經很久沒有進行帶氧運動,所以就算他以只比步行快上一點的步速尾隨二人亦感到吃力。

阿興道:「爸爸,你咁渣架!」

成人豪喘著氣道:「嗄嗄!我老喇!你地後生跑得快。」

阿興道:「我地都唔算跑得快,阿哥先跑得快,佢堅持每日跑一個鐘,風雨不改,依家佢可以跑好耐!」

「係咩!阿志咁勁?」

榮仔搶著道:「係啊!志哥佢好厲害架!之前我同阿興畀真技安嘅人打,佢用計挑撥到真技安同數字幫兩班人打起上嚟。」

阿興喝道:「喂!榮仔,你唔係應承咗阿哥,唔講嘅咩?」

成人豪訝異道:「阿興,榮仔講嘅野係真嘅?」
阿興搲了搲頭道:「嗱!爸爸,係你叫我講咋!我無主動同你講架!你應承我唔好話返畀阿哥知係我同你講架!」

阿興娓娓道出他們怎樣被拳佬等人欺負、成皇志怎樣去觀察拳佬等人的一舉一動、趁拳佬落單的時候作出偷襲、最後還利用真技安與數字幫的矛盾,讓兩幫人打起上來。

成人豪聽畢嘖嘖稱奇,道:「估唔到阿志,人仔細細有咁嘅心思?」

此時,榮仔已經把成皇志當成偶像,他不斷轉述成皇志的威水史,好像怎樣利用南亞人當排隊黨、到網上炒賣網去炒賣史露比公仔;四處找那些要把貨物寄回老家的賓賓,利用差價獲利;聖誕在尖咀演唱,帶起群眾情緒去推銷;偷錄了假星探的罪證,反過來要脅對方和解;在姐姐被迫死一事上又出心出力,身教自己人生道理等。

成人豪聞言久久未語,他與成皇志的關係雖有好轉,但對他的事情並不了解。

榮仔又道:「志哥,佢好憎黑社會,佢同我講啲黑社會全部都係垃圾,害人害物,叫我點都唔可以入黑社會。」
阿興斷言道:「榮仔,唔好再講喇!」

成人豪默然片晌,才道:「阿志,講得好啱啊!你地千祈唔好加入黑社會,黑社會無好人架!」

成皇志的表現讓成人豪感到驕傲,十六歲的兒子比四十多歲的自己懂事,他相信成皇志已經成熟得可以保護自己及身邊的人,他可以為這個兒子所做的事情已經不多;但同時他亦有點傷心,成皇志痛恨黑社會的原因,是不是因為自己亦是黑社會呢?

這一刻,成人豪感到悔疚,如果那時可以做得好一點,那麼這個家便不會散,他倆兄弟的童年亦會幸福完滿。

正當成人豪陷入沉思中,阿興與榮仔向下方俯視,阿興看到管佳莉,他指向下方道:「榮仔,嗰個係我阿哥以前女朋友啊!不過依家變咗係我阿哥女朋友嘅阿哥嘅女朋友喇!」

榮仔搲頭道:「咩阿哥女朋友嘅阿哥嘅女朋友啊?」

「唏!佢地嘅關係我都覺得複雜啊!」

此時,周平泰出現在管佳莉的面前,榮仔眦睚欲裂,恨恨道:「周平泰!」

阿興奇道:「咦!奇喇!點解阿哥女朋友嘅阿哥嘅女朋友會同周平泰一齊嘅?」

榮仔道:「咦!佢地行緊去8座喇!」

阿興提議道:「不如我地偷偷跟住佢地,睇下佢地做啲咩喔?」

榮仔點頭,阿興道:「爸爸,我同榮仔行開一陣啊!轉頭返。」

(待續)
爸爸唔跟埋會唔會出事
Btw我更加唔想見到成人豪出事
想見到佢同成皇志好返 變到好好感情
仲有人黎,下一章會唔會肥婆又去埋
仲有人黎,下一章會唔會肥婆又去埋

快d去 宋蓮第一個死先
8座 開party
開兩檯都夠腳囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞