(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
阿志幾時有得開無雙

咁打

阿興好似有潛質啲

個大佬好似唔打咁

如果阿志打得,佢就太無敵,佢都係適合智取,佢老豆已經無敵。
雖然我都有幻想過阿志一打十
我們進入了警署,找到了房侍農。

我向房侍農說希望保釋爸爸,房侍農為難道:「唉!阿志,你十八歲都未夠,你老豆依家嚴重傷人,好多法律條文,你都唔知道,不如你搵律師嚟幫你老豆仲好啦!」

房侍農的話確實有道理,我並不認識法律,爸爸現在有什麼權利?警方盤問他時,他要怎樣去回答保障自己?這些問題我與他都是一竅不通,但我要從什麼途徑去找律師呢?那一個律師才可以幫到爸爸呢?

這一刻,我很徬徨,我不知道誰可以幫助我,從小到大,當我一遇到問題解決不了,我便去找媽媽,但我現在告訴媽媽,她可以幫到我嗎?告訴她唯一的影響,除了讓她一起擔心外,對事情根本毫無幫助。

這時,布正麗建議道:「成皇志,你不如試下去搵靜宜爸爸幫下手喔?佢識咁多人,一定可以搵到個好律師幫你爸爸架!」

正所謂關心則亂,布正麗說得沒錯,呂世伯是生意人,一定會認識一些律師,雖然我不太想打擾他,但現在看來沒有辦法了,正當我想致電呂靜宜請求呂世伯幫忙的時候,有六人剛剛走進了警署,我認出其中兩人是肥佬陞和青雲。
青雲瞧見我們,連忙道:「阿志、阿興,你地都係到啊?」

阿興瞧見他們兩人,猶如瞧見救星一樣,急道:「青雲,爸爸畀警察捉咗啊?」

青雲安撫道:「唔駛驚,我地係嚟幫阿大嘅!」

我打量其餘四人一眼,最左方的人一身西服煌然、打扮斯文,可是樣貌奇醜,給人有點獐頭鼠目的感覺;他身旁的是一名年約四十歲身形高大壯碩、膚色黝黑的中年人;居中的是一名年約六十的老人,他精神矍鑠、面目慈祥,頭髮有些花白、雙耳大而向內翻;老人右方的是一名年約二十的青年人,他面色蒼白,雙目無神,一副像被酒色掏空了身體的紈絝子弟模樣。

肥佬陞指了指我和阿興,向老人道:「阿公,阿志同阿興啊!」

老人微微頷首,道:「阿豪兩個仔都咁大個喇!」

老人向那名西服醜男道:「龐律師,我同你入去啦!」

老人轉向壯碩的中年人和像病君一樣的青年人,吩咐道:「阿益、阿闘,你地兩個喺到等我。」

青雲、肥佬陞在這裡陪伴著中年人和青年人,那個叫阿益的中年人不苟言笑,一副不喜歡說話的樣子;而那個像病君一樣的青年人,更乾脆靠在椅背,進入夢鄉找周公。

那個老人,我依稀記得小時候曾經見過他的,他難道是…

布正麗以手肘碰了我一下,輕聲問道:「喂!成皇志,佢地係咩人嚟架?好似有 一個係律師咁款喎?」

我輕聲道:「我認得嗰個老人,好似係我老豆個大佬林玄德啊!」

(待續)
留名,春巴比心機,有好巴打絲打好中意你既故

多謝

依排返工多野做

成九點幾先返到屋企,食完飯沖完涼都成十點幾

所以依排出文少咗啲,星期日應該多啲時間出文

多謝

依排返工多野做

成九點幾先返到屋企,食完飯沖完涼都成十點幾

所以依排出文少咗啲,星期日應該多啲時間出文

唔好比咁大壓力自己,都希望春巴唔好介意有幾多人比正評負評,你按照自己心意做到自己最好,讀書會慢慢中意,我有得睇你個故已經開心,我相信其他巴打都係咁諗
劉備
劉備

林備

劉備

林備

玄德
加油。push
林皇叔出馬
其實成皇志講到自己好冷靜,都唔好得過布甸幾多
上次強吻楊鳳瑤又一樣
今次斌仔可以成班人返你屋企搞你,又可以返入去報警,一樣玩死你

都係

不過朱斌仔佢大佬叫佢唔好攪事

記住數先

下次先嚟料

不過話時話怨已結

你示弱 人地都會照攪你

就好似嗰陣話唔好落共產黨面

最後........

共產黨點同
共產黨經濟侵略同政治利用香港

如果香港經濟同政治都完全無利用價值,變成好似打志志完全為左出氣,共產黨當然都唔會對你好,但應該唔會出盡辦法都要搞你掛
無人死?
Daily push
Push!
無人死?

春巴始終唔捨得
布正麗訝異道:「頭先嗰個阿伯就係杏仁幫嘅龍頭林玄德?」

我隨口應道:「咩杏仁幫?咩龍頭大哥?依啲野妳清楚過我啦!我只係記得細過嗰陣見過佢幾次咋!」

近年來,爸爸已經極少與這些江湖中人往來,現在這個林玄德帶同律師來幫爸爸,不知怎的我卻另有一層擔心,我卻不希望爸爸再與這些人有什麼瓜葛,但在這樣的情況下只好領林玄德的情。

我們等候了兩個多小時,林玄德、龐律師與爸爸終於出來。

「爸爸。」

「阿大。」

我、阿興、肥佬陛、青雲瞧見爸爸出來,都鬆了一口氣。

爸爸瞧見我的左手,問道:「阿志,你隻手做咩啊?」

我搖了搖頭道:「我依啲傷唔緊要,你嗰單野究竟依家點啊?」

林玄德插言道:「依度唔方便講野,大家都未食飯架啦!我地搵個地方坐低,一路食飯一路講,阿益,打去大坡坊阿一到,我地要間房食飯。」

布正麗道:「成皇志,咁我同榮仔走先喇!」

龐律師道:「等陣啊!因為我聽講你地兩個都係涉及另一單相關嘅案件,我想聽你地講述返依單案嘅情形,可能對阿豪單案有幫助。」

我瞧向布正麗,布正麗道:「哦!好啊!」
我們一行人離開警署,林玄德道:「阿闘,啞咗啊?仲唔叫聲成叔叔!」

阿闘有氣無神地喊道:「成叔叔。」

爸爸道:「乖!阿闘,都應該有二十歲喇!」

林玄德道:「個衰仔今年廿二喇!唉!記返起廿年前,係東大街當陽火鍋打緊邊爐,我地畀栗子幫班人圍,當時成間鋪著晒火,如果你唔係衝返入去救個衰仔,佢晨早去咗見佢死鬼老母啦!」

爸爸道:「德哥,都咁多年前嘅事喇!無謂提啦!今次麻煩咗你。」

「唏!阿豪,講埋啲咁見外嘅野,大家兄弟,你有事我實幫嘅!龐律師對依啲官司好耍家架!」

我們到了大坡坊的一間小菜館,小菜館的老闆阿一留了店內唯一一間房給我們,我留意到老闆對林玄德很客氣。

席間,龐律師向我、布正麗、榮仔、阿興問及了案發的經過,龐律師問得很透徹,如果我們說得不清楚,他要我們想清楚再說。
花了一小時提問,龐律師總算清楚整件事情的來龍去脈,他整理一下思緒,道:「即係成件事嘅起源,就係沈雲樂、劉星祖、黎洪瑋三個人喺周平泰屋企禁錮同虐打范倚敏,依個係第一單警方要落charge嘅案件;之後劉星祖、周平泰企圖強姦嗰個管佳莉嘅案件,就係警方要落charge第二單案件;再之後阿豪、榮仔、阿興同劉星祖、周平泰嘅案件,警方打算charge阿豪嚴重傷人,我地要搵嗰個管佳莉嘅女仔做證人,如果可以證明到自衛傷人就最好啦!但係阿豪有案底,加上劉星祖畀打到四肢骨折,法官可能會質疑阿豪用過度暴力,而且之後阿豪同朱斌仔嗰班人集體打鬥,個官對阿豪嘅印象就會差咗,仲有警方charge得劉星祖、黎洪瑋嚴重傷人,兩單案應該同期審…」

阿興道:「咁咪啱囉!劉星祖係衰人,爸爸打到劉星祖咁咪啱架!」

龐律師搖了搖頭,道:「如果阿豪無案底,真係有機會打得甩,不過劉星祖傷害咗阿興,阿豪身為老豆一時火遮眼,先打到劉星祖咁都係求情嘅理由。」

林玄德道:「如果阿豪認罪,加埋啲求情理由作為減刑嘅因素,個官有無機會判緩刑。」

龐律師嘆了一口氣,道:「阿豪始終有案底,又係嚴重傷人,好難架!德哥。」

爸爸有案底,都是因為拜林玄德所賜,如果爸爸從來沒有與林玄德往來,他便是身家清白的人,就算碰上現在的事,他亦可以安然度過。
此時,我的手機響起,坐在我身旁的布正麗見狀,道:「成皇志,你電話響喎!」

我瞧見致電給我的是呂靜宜,但現在我很困擾,沒有心情去面對呂靜宜,於是我把手機關掉。

布正麗訝道:「係靜宜嚟喎!你仲乜唔聽啊?你機都熄埋添,佢實擔心死啦!」

「依家唔得閒住,我遲啲打返畀佢啦!」

布正麗嘀咕道:「你地啲男人永遠都唔明女人,我幫你打返畀佢啦!」

布正麗致電給呂靜宜道:「喂!靜宜,布甸啊!我同成皇志一齊啊!同律師傾緊佢爸爸啲野,你駛唔駛同佢講幾句喔?哦!唔駛啊?咁好啦!傾完,我叫打界妳啦!」

席散,林玄德道:「阿志,聽講嗰個沈雲樂走甩咗,駛唔駛我搵幾個人保護你兩兄弟啊?」

我並不想承林玄德的情,道:「唔需要喇!林生,依家警察通緝緊佢,就算爸爸唔係屋企,仲有青雲同肥佬陞喺到。」

林玄德哦了一聲,道:「咁你地自己小心啲喇!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞