(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
老馮召喚我、呂靜宜、宛琳珊、楊鳳瑤、宛琳珊、布正麗到校長室,他在校長面前摔下了今期因周刊,他向我們各人數說一番。

「你地知唔知你地嘅行為影響緊校譽架?你地係咪咁想做黑社會大阿哥大家姐啊?」

瞧見老馮額上青筋暴綻,我們均不敢作聲?只是默不作聲垂著頭,希望待他發洩完便放我們離去。

老馮足足罵了半小時,氣喘噓噓地道:「其他人返課室,成皇志留低。」

呂靜宜現出擔憂的神情,我向她打了一個OK的手勢。

老馮繼續數落道:「成皇志,我之前已經警告過你,叫你唔好惹朱斌仔班人,你係咪想同佢爭做大佬喔?」

我苦笑道:「馮老師,真係一場誤會嚟!其實嗰日我去8座係……」

老馮斷言道:「成皇志,聽講你爸爸同你細佬都有份參加嗰次嘅打鬥?」

「馮老師,係有咁嘅事,之不過…」
老馮再斷言道:「聽講你爸爸仲係黑社會嚟,你細佬讀緊小學,已經參加打鬥,真係…唔好大教壞細,你爸爸係咪想你地子承父業,要你兩兄弟加入黑社會喔?」

老馮怎樣數說我沒有問題,但他踐踏我的家人就怎樣也不可以。

我反駁道:「馮老師,唔該你唔好侮辱我屋企人,我爸爸雖然讀書唔多,但係佢係一個好人,佢從來無叫我地兩兄弟加入黑社會,我亦都相信我地兩兄弟永遠都唔會加入黑社會。」

老馮道:「成皇志,你仲咩曞住我啊?你握住個拳頭握咁實想點啊?想打我啊?你讀咗咁多年書,遇到問題就係諗到用拳頭去解決?依啲係你爸爸教你?真係臭罌出臭草。」

我聞言再也忍不住,怒道:「咩臭罌出臭草啊?你講咩啊?你一而再侮辱我屋企人,我阿爸係黑社會,但係佢係一個好人,如果唔係佢,管佳莉晨早出咗事,管佳莉出事嗰陣,你地啲老師喺邊度啊?柳豔畀啲黑社會禁錮嗰陣,你地又做緊啲咩野啊?我同楊鳳瑤畀十幾人包圍嗰陣,你覺得我地用你教畀我地嘅野就可以保護自己?如果唔係我老豆,我地嘅下場一定慘過依家好多好多,佢用你睇唔起、覺得野蠻嘅拳頭去保護我地,而你只係重視校譽多過學生,我真係唔明點解你覺得自己有資格去批評佢?」

我這一番話把老馮數說得面紅耳熱,他怒道:「你執迷不悟,你唔受教,如果你唔想接受我地嘅教誨,請你離開依間學校。」

我猛吸了一口氣,道:「如果依間學校係奉行馮老師你依一種價值觀,我留晌到都無意思。」

話畢,我推開了門,頭也不回,揚長而去。

(待續)
葵青區大把中學啦 成皇志可以去其他學校食女
more
好大件事
中學啲瞓導真係極奇戇鳩
我都知現實中真係有呢啲咁嘅教師
到底可以唔理身份咁講出臭罌出臭草係咩心態

Btw好睇 推
臭佢老母個臭啦
賤人訓導 朱斌仔隊冧個乜sir先啦
呢d垃圾人種 仲話教書

成皇志 唔好走呀
跟住睇個校長點樣處理
有教畜都應該有返個好人平衡返
每日最期待既事就係睇文
金比都出埋
屌你老母教畜
警察唔係會出下新聞稿交代下咩事
記者=後來大劉條女?
記者=後來大劉條女?

繼續留意
記者=後來大劉條女?

繼續留意

好撚明顯係 橙比啦
Push
文呢
小休一天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞