(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
推番山上去先
打咗啲

但係唔係咁滿意

聽晚先出文啦

早抖

打咗啲

但係唔係咁滿意

聽晚先出文啦

早抖

春巴早抖
好緊張
打咗啲

但係唔係咁滿意

聽晚先出文啦

早抖

春巴早抖
好緊張

同一時間,咁多事發生,d蝴蝶效應都幾難處理,加油
加油
學姐對波大啲定拍av果個chili大啲?
春泥巴打加油,你出書我一定支持
Chapter 69 脫軌(中)

升降機門打開,我們到了十二樓,我先致電給房侍農,道:「喂!房侍農,你依家係邊啊?」

手機彼端傳來了房侍農的聲音,道:「差館囉!」

「你仲係差館,乜你唔係嚟搵周平泰咩?」

「差館有野做,轉頭就過去,咩啊?你去咗搵周平泰咩?」

我把柳豔到了周平泰的家,便失去聯絡的事告訴給房侍農聽,房侍農聞言,詫異道:「咁大鑊?我地依家即刻過嚟,你千祈唔好輕舉妄動啊!」

原本我是打算等待房侍農前來的,可是我驟然想起杏婆說周平泰的家來了三名兇神惡煞的臭飛,先前我一直懷疑顧琛琛的事件與范倚敏有關,難道周平泰屋內的三名臭飛就是沈雲樂、劉星祖和黎洪瑋?不會這樣巧吧?但柳豔所去的單位,居然就是周平泰的家,好像冥冥之中自有主宰;而且我突然想起沈雲樂和他的老婆在兇案發生後,曾經暫住朋友位於石梨的家一段日子,難道他的那個朋友就是周平泰?

一念及此,我便向1233室走去,楊鳳瑤見狀連忙拉住我,問道:「成皇志,你諗住做咩啊?唔係等警察嚟咩?」

「等唔切喇!學姐依家好危險啊!有三個殺人犯喺間屋裡面啊!」

楊鳳瑤愕然道:「成皇志,你講咩啊?咩三個殺人犯啊?」

我急道:「楊鳳瑤,我無時間同妳解釋喇!我有個計劃,我要妳幫手,靜間妳去敲門,引屋裡面啲人出嚟,當佢地嘅注意力集中係妳身上嘅時候,我就攞住依枝棍從後襲擊佢地。」

楊鳳瑤聞言立時否決道:「痴線,搵我做餌咁危險,一係調轉,你做餌,我偷襲。」

我不是沒有想過以自己作餌,而是我怕楊鳳瑤出手慢、力度不足,到時偷襲不成,我們二人都會很危險。

楊鳳瑤續道:「成皇志,如果屋裡面嘅人唔開門,你嘅計劃就唔成功喇!」

霎時間我沒有想得這樣深入,我一廂情願覺得屋內的人一定開門,正當我搲著頭想辦法時,我抬頭一看,靈光一閃我想到了一個辦法。

「我就唔信佢地唔開門。」
布正麗剛剛走出了8座便收到呂靜宜的電話,呂靜宜問道:「布甸,妳依家喺邊啊?」

「我啱啱離開8座,依家返緊嚟。」

「妳係8座就啱喇!我地依家行緊過嚟!」

「妳地過嚟做咩啊?」

「我地頭先撞到宛琳珊,佢話見到莉莉同周平泰係8座,我地打畀莉莉無人聽,我地驚周平泰個衰人會對莉莉不利啊!」

呂靜宜掛了線後,布正麗記起了周平泰的住所好像亦是位於8座,於是她致電給譚慧詩。

電話接通後,布正麗問道:「喂!譚慧詩,妳知唔知周平泰住喺8座幾多室啊?」

「布甸,做咩突然問起周平泰住喺邊嘅?妳唔係諗住踩上門去搵佢晦氣啊?」

「十萬火急架!快啲講啦!」

「我記得佢住喺8座1233室!」

「1233室?」

布正麗想起了阿芳叫外賣時所留下的地址同樣是8座1233室,她再問一片:「譚慧詩,妳無記錯,真係1233室?」

「無,我一定無記錯。」

如果譚慧詩沒有記錯的話,難道當時阿芳與她的男友是在1233室內,她們不開門的原因,是因為當時周平泰捉了管佳莉到屋內?

無論如何,都有必要去1233室再求證多次。

布正麗再次走進8座,在一旁窺探的周平泰剛巧聽到布正麗通電話,看樣子事情已經鬧到不可收拾的地步,本來他便猶豫要不要回去家裡叫沈雲樂去救劉星祖,現在回去只不過會被他們拖累,他衡量一番後,覺得與沈雲樂等人有深厚交情,還是自己逃命要緊。
1233室的單位內,慌張的黎洪瑋打量了斷氣的范倚敏一眼,又把視線轉到血流披面的柳豔身上,問道:「樂哥,依家點算啊?又多咗一條囡,今次單野實揚嗰喎?」

沈雲樂抽了一口煙,過了一會後才道:「都唔係第一次啦!你驚啲咩嘖?上次我地都無事啦!」

黎洪瑋一臉彷徨地道:「樂哥,今次係…有人死啊!范倚敏條八婆死咗啊?依家又畀第二條囡發現咗啊!」

沈雲樂森然道:「咁咪殺埋嗰條囡佢囉!」

單位內其他三人聞言不禁大吃一驚,阿芳更加害怕得哭了起來。

沈雲樂隨手把一個水杯扔向阿芳,水杯越過了阿芳,匡啷一聲撞在牆上,摔個粉碎。

「喊喊喊,喊乜撚野啊!收聲啦!」

阿芳用手掩著嘴巴,但淚水不受按似的,不斷從眼角溢出。

沈雲樂一邊抽菸一邊喃喃道:「個八婆死咗條屍過一兩日就會臭,到時可能畀人發現,斬開佢幾碌…煮熟佢…拎去餵狗…煮熟咗同豬肉牛肉差唔多嘖!」

阿芳拚命用雙手捂住嘴巴,全身發顫;孕婦臉色蒼白,眼神游移不定;黎洪瑋呆呆的獃住,頭腦一片空白。

過了一會,沈雲樂吩咐道:「打畀阿祖,叫佢同周平泰即刻返嚟!快手快腳搞掂兩條女佢。」
黎洪瑋拿起手機致電給劉星祖,可是致電多次,劉星祖還是沒有接聽,他道:「樂哥,搵唔到阿祖啊!」

「屌!有事搵佢實搵唔到佢嘅,知唔知佢去咗邊啊?」

「聽佢講好似話同周平泰去咗捉周平泰條舊菜啊!」

「打畀周平泰!」

片晌,黎洪瑋道:「樂哥,周平泰都唔聽電話啊!」

沈雲樂狠狠地拍了桌子一下,道:「有事搵佢地幫手就個個唔聽電話。」

沈雲樂指了指阿芳道:「妳去殺咗條囡佢。」

阿芳膛大了雙目,猛搖著頭。

沈雲樂從廚房拿了一把菜刀出來,臉上掛起了詭異的笑容,道:「傻妹,唔駛驚架!好簡單咋!攞起把刀,對準佢條頸,一野斬落去,啲血就好似噴泉咁噴出嚟,過一陣佢就死架喇!」

阿芳無助地瞧向黎洪瑋,黎洪瑋硬著頭皮道:「樂哥,阿芳…做唔到依啲野架!」

「佢唔親手殺咗條女,事後佢篤灰,我地咪陷家產,佢唔殺咗條囡,一係你殺咗佢。」

黎洪瑋囁嚅地道:「樂哥,你咁講,阿嫂都可能出賣我地啦!」

沈雲樂搧了黎洪瑋一巴掌,罵道:「仆你個街,如果唔係我老婆同我撞到條女,依家啲差佬嚟拉咗我地啦!依壇野係你兩個搞出嚟!手尾你地自己執返。」

話畢沈雲樂把菜刀硬塞進黎洪瑋的手裡。

黎洪瑋把菜刀交給阿芳,阿芳涕淚縱橫地搖頭。

黎洪瑋以手為阿芳拭淚,安慰道:「阿芳,如果妳唔殺咗佢,今日死嗰個係妳啊!乖啦!一刀劈落去,好簡單咋!」

阿芳迫於無奈地接過菜刀,全身發顫步向昏迷不醒的柳豔,她把菜刀舉了又放下。

沈雲樂不耐煩地暴喝一聲:「快啲啦!佢唔死,就妳死。」

阿芳顫危危地舉起了菜刀,哽咽道:「對唔住啊!對唔住啊!我唔想架!妳死咗唔好返嚟搵我啊!」

(待續)

多謝先

希望有依一日
唉 學姐波大無腦 都係咁ga la
各位節哀

多謝先

希望有依一日

希望你出哂成個故 可以出電子書
大陸女仔係蠢d 算啦 節哀
呢幾篇個感覺有啲似三五成群,呢句喊喊喊,喊乜撚野啊 令我諗起果句騰騰騰,騰乜春啊tw好好睇 加油
無啦無啦
學姐
Bye Bye~ 學姐
無啦無啦

來生再見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞