(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
樓主平均兩日先出一篇 但又要怪啲正皮少

其實我唔係兩日先出一次文

平均一星期出五日,不過無講明邊日休息嘖

前日出咗成三千幾字

已經係兩日份量

有時打咗唔出都係用多啲時間執靚佢

我本身都無好似其他作者咁話有幾多正評出多篇

寫好執好就出

有時出多啲

咁有時見正評少咗同無咩人推post 都係呻下幾句嘖

每人得一個正評架咋, 如果可以我都想俾多幾個你

我知

我好多謝大家嘅支持

之前我都唔係好信個故可以寫咁多字寫咁耐
樓主平均兩日先出一篇 但又要怪啲正皮少

其實我唔係兩日先出一次文

平均一星期出五日,不過無講明邊日休息嘖

前日出咗成三千幾字

已經係兩日份量

有時打咗唔出都係用多啲時間執靚佢

我本身都無好似其他作者咁話有幾多正評出多篇

寫好執好就出

有時出多啲

咁有時見正評少咗同無咩人推post 都係呻下幾句嘖

每人得一個正評架咋, 如果可以我都想俾多幾個你

我知

我好多謝大家嘅支持

之前我都唔係好信個故可以寫咁多字寫咁耐

唔出聲就唔係話唔支持既
加油,一直睇緊
一早正評左,潛開水咁姐
可能見到標題有個8字,新讀者懶得追
上下水支持啦
正評確認
其實每次出文都算出得多㗎喇
以現代人碌手提電話嘅速度都唔係咁快睇得曬
更何況睇故應該係慢慢睇
8座事件告一段落,涉及這事件的相關人等,除了傷勢較為嚴重的數人外,其餘人士均被帶往警署協助調查。 

今天梨木樹警署擠滿了人,房侍農在盤問朱斌仔,道:「喂,8座1233室嗰單禁錮、企圖謀殺案,你係咪有份啊?」

朱斌仔訝異道:「嘩!房沙展,你唔好屈得就屈啊!依家唔係呂樂話事嗰個年代,可以亂咁畀你砌生豬肉架,凡事都講證據。」

房侍農續道:「沈雲樂、劉星祖、黎洪瑋都係數字幫,你唔好話畀我聽你未聽過依三個人嘅名,佢地三個喺周平泰屋企禁錮個女人,你會唔知?」

「嗱!房沙展,我無必要呃你,我係聽過佢地佢地嗰朵,全世界都知佢地三個癲架啦,我就同佢地從來無任何瓜葛,唔該你查清楚,另外我只係一個普通嘅8座嘅街坊,佢地點解係周平泰屋企禁錮一個女人,我完全唔知情,最好你問返周平泰。」

「咁你地十幾人打嗰個成人豪呢?」

「房沙展,你調轉晒嚟講喇!係嗰個阿叔發癲打傷我地啲兄弟啊!」

「佢一個打你地十幾個,有邊個信啊?」

「咁緊係唔只佢一個啦!仲有幾條友推住啲垃圾車嚟撞我地,啲垃圾車又臭又多垃圾,我地緊係走架啦!個阿叔咪趁住混亂用摺凳打我地囉!」
房侍農以口供薄拍了朱斌仔一下,道:「你條粉腸喺阿叔面前扮野,有街坊話喺你地圍住成皇志同一個叫楊鳳瑤嘅女仔,之後成人豪嚟咗…」

朱斌仔插言道:「嗱!房沙展,喺個阿叔出手先架!」

此時有一名警員走過來,在房侍農耳邊輕聲道:「喂!房侍農,孖腸嚟保佢地啊!」

孖腸收到湯仲謀的通知,朱斌仔等人因為集體打鬥被帶返梨木樹警署,於是便與女友及湯仲謀前來為朱斌仔等人辦理保釋手續。

朱斌仔瞧見孖腸,立時喜道:「都話我朱斌仔無跟錯大佬啦!我一出事孖腸哥即刻嚟保我,你地話今時今日依啲大佬可以去邊度搵喔?」

孖腸笑罵道:「你個仆街仔,依家就咁好口,好心你生性,學下阿湯咁,唔好成日打埋啲無謂交,畀心機幫公司搵錢。」

朱斌仔淫笑道:「阿大,阿湯打炮叻,我打交叻,大家各有各好嘖!」

孖腸沒好氣道:「唉!我都廢事同你講,趕住去同大口基鋤DEE,總之你就生性啦!唔好再畀麻煩我啦!下次你班友就要我入差館保你地,我一人一個可樂樽架!知唔知啊?」

孖腸與女友走後,朱斌仔輕輕擁了湯仲謀一下,笑道:「好兄弟,知我有事即刻CALL阿大嚟保我,如果唔係你搵阿大,我諗我地成班兄弟都無咁快出返嚟。」

湯仲謀拍了拍朱斌仔的肩膀,道:「應該嘅!你話晒都係幫我出氣先搞到入差館。」

朱斌仔笑道:「嗰個成皇志大鑊喇!頭先係差館,我聽人講佢老豆成人豪,打到劉星祖成個廢人咁,啲差佬會告佢嚴重傷人啊!依家三隻豺狼,中間嗰隻入咗醫院、細嗰隻就係差館,大嗰隻就走甩咗,你話沈雲樂個癲佬會唔會搵成皇志報仇啦?」

湯仲謀嘿嘿笑道:「嗰條KAI子今日同佢班friend搞到8座翻天覆地,我仲以為佢有啲咩本事,想同佢玩下,但係睇嚟都唔駛我出手。」

朱斌仔以手肘碰了湯仲謀一下,道:「喂!阿湯,你條舊菜係嗰邊喎!駛唔駛去打個招呼啊?」

湯仲謀別頭看去,發現布正麗的身影,於是他向布正麗的方向跑去。
梨木樹警署,陸續有家屬收到通知,前來接走涉案及助查人士。

游大輝因為剛才激戰的時候,手中價值廿萬的勞力士鬆脫掉在地上,到他撿起的時候已經被人踏得破爛。

游大輝戰戰兢兢把這件事告知前來接自己的爸爸,他已經有被爸爸當場狠揍一頓的心理準備,但出乎他意料之外,爸爸只是拍了拍他的肩膀,道:「大輝,好彩你攞嗰隻係幾舊水人仔嘅A貨咋!如果係真嘅話,父子都無情講。」

游大輝聞言愣住了,原來自己一直被爸爸瞞騙,白擔心一場。

宛琳珊與楊鳳瑤,不希望驚動自己的父母,她們不約而同通知外公自己到了警署助查的消息。

宛琳珊的外公老楊及楊鳳瑤的外公老孫碰個正著,老友重逢,不免寒暄一番,老孫問道:「咦!老楊,你嚟差館仲咩啊?」

老楊嘆了一口氣,道:「未就係為咗我嗰個好似朵花咁靚嘅孫女珊珊囉!佢今年流年不利,行行下街居然遇到殺人犯,嗰個殺人犯仲推佢落山添,好彩佢命大,死唔去,過兩日,我真係要同佢拜天后娘娘喇!係呢!老孫,你嚟差館,又係為咗啲咩呢?」

老孫答道:「我嚟都係為咗我粒孫女瑤瑤。」

老楊插言道:「老孫,你孫女又遇到殺人犯啊?」

老孫得意地道:「佢係就係遇到殺人犯,但係佢係為咗救朋友,佢人仔細細就有副俠義心腸,佢同個殺人犯搏鬥嗰陣仲畀人摑咗一巴。」

此時宛琳珊與楊鳳瑤錄了口供,從警署內部走到了大堂,兩人碰面時不禁現出詫異之色,不約而同地想:「原來佢都捲入依件事裡面。」

此時,呂靜宜與Humphrey亦走到了大堂,呂世伯與呂伯母在這裡久候多時,眼淺的呂伯母收到他們兩兄妹入了警署的消息,一早已經憂心忡忡,此時瞧見他們兩兄妹的時候,不禁上前擁抱他們。

呂靜宜輕聲道:「媽咪,唔好咁啦!好多人望住我地架!」

Humphrey亦道:「係囉!媽咪,我個身成陣垃圾味,好臭架!」

呂世伯道:「好喇!好喇!無事喇!有啲咩,我地返屋企再講啦!」

Humphrey道:「爸爸,一係你地返去先啦!我想係到等埋莉莉!」

恰好管佳莉在這時走了出來,Humphrey正想上前,但一名婦人先他一步走到了管佳莉面前。

管佳莉瞧見這名婦人,現出驚愕的神情,道:「媽媽。」

那名婦人一臉怒容,一言不發摑了管佳莉一巴掌。
待續
冇事
支持,都係個句,等你出書,貴一貴都支持
更何況睇故應該係慢慢睇

其實依家啲人物越來越多

要顧及好多野

唔係諗多就寫

好似依一章要交代件事嘅後續

啲先後次序要諗下點排

都好煩
更何況睇故應該係慢慢睇

其實依家啲人物越來越多

要顧及好多野

唔係諗多就寫

好似依一章要交代件事嘅後續

啲先後次序要諗下點排

都好煩

質重於量 值得去等 加油
我信慢工出細貨 係我地心急 有時見冇文就鳩叫下

我地等得ga 加油
管雞
抵摑
春巴寫個故我會ff到有畫面
其他故有時代入感無咁重睇完想像唔到場景人物
可能個故現代得嚟又貼地啲
實質係勾返唔少中學回憶

加油!
春泥巴打!加油!個故好睇
已經用一堆正評支持
管雞抵打
居然救得返
幾驚喜

越來越少正評仲驚

堅持就是勝利呀

剩者為皇😳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞