(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
好好休息
放工返到屋企好攰

我住得遠

來回將近三個鐘

返到屋企食完飯沖完涼都差不多十點

有時攰得濟 ,休息下都無乜時間

有時出完文成兩點先瞓,第二朝又七點零起身

所以成日都唔夠瞓,唔夠瞓個腦又諗唔到野

惡性循環,所以未必日日出到文
放工返到屋企好攰

我住得遠

來回將近三個鐘

瞓教休息要緊
放工返到屋企好攰

我住得遠

來回將近三個鐘

support u
放工返到屋企好攰

我住得遠

來回將近三個鐘

support u

三粒鐘
Push
校長室內,校長與老馮面面相覷,老馮吁了一口氣,道:「終於迫走咗佢喇!」

校長皺著眉道:「馮老師,咁樣做真係好咩?」

老馮苦笑道:「校長,依個成皇志比起朱斌仔仲難搞十倍,朱斌仔成績差、操行差、成日犯校規、經常畀老師投訴;但係依個成皇志成績好、操行好、又好學上進、喺歌唱比賽又攞冠軍,佢連髮形衣著都無任何過失,我地根本捉唔到佢嘅把柄,飛仔學生我唔怕啊!品學兼優嘅飛仔學生先得人驚喔嘛!唉!其實頭先我都唔想將說話講到咁盡架!不過為咗迫走佢,真係無辦法啦!」

校長道:「馮老師,你都講得出依個成皇志咁多優點啦?我地係咪真係要放棄一個咁優秀嘅學生呢?出年佢參加會考,好大機會可以响公開試考得好成績嗰喎!」

老馮嘆了一口氣,道:「唉!校長,我教佢BIO,我都覺得佢只要繼續努力,係有機會响會考攞幾支火箭返嚟,但係佢今次依單野實在搞得太大,連埋佢,我地總共有七個學生捲入今次依件事到,有啲仲瞓緊係醫院,佢爸爸依家畀警方告嚴重傷人,日日都有傳媒喺我地學校等緊,再係咁落去,我地學校喺依區排名隨時仲低過北葵同猩猩猿,到時吳校監好有可能會將我地間學校嘅資助減少。」
校長聞言,立時額角冒汗,如果吳校監減少對這間學校的支持,後果會非常嚴重的。

就在這時,校長桌上的電話響起,校長連忙接聽,電話彼端傳來了吳校監的聲音,道:「喂!校長啊!我睇咗今期因周刊,有幾名學生捲入咗嗰單8座事件,嗰個叫成皇志嘅男同學…」

校長斷言道:「吳校監,成皇志已經唔係我地學校嘅學生喇!你放心啦!」

「吓!點解啊?佢犯咗事?」

校長立時把責任推到老馮身上道:「吳校監,詳細嘅情形,我地嘅訓導主任馮老師會更加清楚,佢依家就喺我隔離,不如我叫佢解釋畀你聽啦!…馮老師,吳校監想問你關於成皇志嘅野啊!」

老馮怔了怔,接過電話道:「吳校監,你好,成皇志,今次所做嘅事對學校嘅名聲有嚴重嘅負面影響,我地已經勸喻佢退學。」

「馮老師,我聽講成皇志畀嗰個填詞人植爺公開讚賞過喎?佢喺學校嘅成績同操行喺點架?」

「依兩方面,佢都…好好。」

「馮老師,佢犯咗邊條校規啊?」

老馮結結巴巴道:「依層…依層…佢今次…」

吳校監道:「馮老師,我聽我啲警察朋友講,警方決定領發好市民獎畀嗰個成皇志,所以佢今次唔單止無丟學校嘅架,佢仲為學校爭光添,我地學校嘅學生好耐未試過喺公開場合攞獎,我地終於可以威畀尚天同五壤丸睇喇!所以你一定要用盡所有方法去阻止依個學生退學。」

老馮聞言額上的冷汗涔涔而下,只懂不斷地道:「係嘅!吳校監,我一定會盡力架!」

「唔係盡力,係一定要阻止佢退學!」

「係嘅!吳校監。」

結束通話後,校長瞧見馮老師臉色異常難看,於是問道:「馮老師,吳校監點講啊?」

馮老師並沒有聽到校長的話,他呆呆出神只想到和拍拖多年的女友計劃明年結婚、那個還有廿年供款的單位、退休在家中要他供養的雙親,還有基金、保險等各種的開銷,無疑他真的很需要這份工作,他決不能失去這份工作。

一念及此,他立時奪門而出。
跪求出多d
好爽!狗眼看人低的人食屎
屌, 老馮正一教畜中o既垃圾
Bravo
屌打垃圾馮
我逕自走到雨天操場,找了出長椅坐下,很多擾人的思緒紛至沓來,讓我腦海亂成一片。

我的人生重啟計劃最重要的一步就是明年的會考,現在部署全都打亂了,究竟如何是好呢?

現在衍生出一個新問題:我要找一間學校容納自己,但現在已經是四月了,有什麼學校可以接收自己呢?北葵?猩猩猿?就算有學校願意接收我,亦很大機會要求我再由中四開始,回到了1998後,我立定志向,要重新做人,好好珍惜時間,但想不到我還是要浪費一年時間,這不單止是浪費一年的問題,而是今後我可能錯失了很多機會:03樓市低迷,之後股樓上揚、直通車恆指升至32000、之後的金融海嘯等。

另一個念頭在我腦海冒起:如果現在我放下身段,厚顏向老馮道歉,請求他的原諒,立誓今後老老實實當個溫良恭儉讓的乖學生,他應該會給我一次機會吧?

可是,是他侮辱我家人在先,為何反要我低聲下氣去認錯呢?

就在我在雨蓋操場踟躕不前的時候,馮老師從遠處走過來,喚道:「成皇志,成皇志,你仲未走啊?」

我見狀,心為之涼了一截,心想老馮未免太狠了吧!他見我還在這裡久留不走,便親自來趕我走。
我伸出手來,阻止對方說下去,道:「得喇!馮老師,你唔駛講野喇!明晒!我唔會咁衰仔嘅,瀨死唔走,我依家就走。」

我向前行出了一步,老馮立時拉住我道:「成皇志,你做咩嘖?你以為你走咗去就可以解決問題咩?」

我聞言怔忡了片刻,問道:「馮老師,我唔係好明你咩意思喎?」

老馮道:「人誰無過呢?正所謂知錯能改,善莫大焉,留低要比離去擁有更加大嘅勇氣,成皇志,你覺得我講嘅依番說話有無道理啊?」

我呆呆地瞧著老馮,搖著頭道:「馮老師,我認我蠢,我真係唔係好明你講啲咩喎?」

老馮嘆了一口氣,輕聲道:「成皇志,馮老師對你唔住,我頭先唔應該侮辱你屋企人嘅,依方面係馮老師唔啱,之但係你突然退學,咁未免浪費你之前嘅一番苦功,你去到其他學校都要重新適應,咁樣隨時影響咗你嘅學業,你話係咪?」

我聞言差點不相信自己的耳朵,愣了愣才道:「馮老師,你…你嘅意思…即係我唔駛走喇!」

老馮拍了拍我的肩膀,道:「成皇志,我知道你近排屋企發生咗好多事,如果你需要請幾日假去處理屋企嘅事同平復心情,你開句聲就得架喇!我地學校係一個大家庭,大家就好似一家人咁,你有咩困難就同我地講囉!千祈唔好諗埋一邊話要退學啊!知唔知啊?」

我呆呆地點了點頭,道:「係嘅!馮老師!」

老馮再拍了拍我的肩膀,道:「嗱!頭先唔開心嘅事,我地當粉筆字抺咗佢,唔好擺响個心入面。」

我再點了點頭,老馮開懷地笑了笑,握了握我的手,道:「咁未好囉!所有問題已解決!」

我瞧著老馮漸漸遠去的背影,對他前後一百八十度轉變的態度完全摸不著頭腦,不過至少我可以留在吳林紫娣裡繼續上學,不用費神去找別的學校唸書。

(待續)
垃圾馮真係好狗
Bravo

關包禾咩事
個老馮令我諗起GTO果個禿頭老師
加油 春巴
幾搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞