(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
真係人人都總有d缺點
而家最完美反而好似係布甸

佢係好多缺點

仲有好多未揭露出嚟

反而最完美暫時係呂靜宜

完美嘅家庭

一生都風調雨順

未有過挫折咁

但係.......

食煙飲酒講粗口, 淨係呢三樣都夠衰, 唔係人人接受到
做事衝動已經死得, 不過份人有義氣又靚又大波係幾正o既
真係人人都總有d缺點

佢係好多缺點

仲有好多未揭露出嚟

反而最完美暫時係呂靜宜

完美嘅家庭

一生都風調雨順

未有過挫折咁

但係.......

食煙飲酒講粗口, 淨係呢三樣都夠衰, 唔係人人接受到
做事衝動已經死得, 不過份人有義氣又靚又大波係幾正o既

飲酒講粗口 ok
食煙真係唔得
推下先
春巴加油!!我都等得 慢慢出文
冇文仲戲劇性過死人

春巴唔好灰 我地真係好鍾意呢個故
我追到早排去旅行乜冇data都要死上嚟追

睇得出

你user name都改埋個角色名

根本我就係呂靜宜

點解你會知道哂我地嘅嘢 你究竟係邊個
真係人人都總有d缺點

佢係好多缺點

仲有好多未揭露出嚟

反而最完美暫時係呂靜宜

完美嘅家庭

一生都風調雨順

未有過挫折咁

但係.......

唔好呀 我唔想死
你仲記唔記得 我死咗 我d學生就冇人教 好慘ga la
真係人人都總有d缺點

佢係好多缺點

仲有好多未揭露出嚟

反而最完美暫時係呂靜宜

完美嘅家庭

一生都風調雨順

未有過挫折咁

但係.......

做乜姐 又話我
加油巴打會一直追落去
靜宜bb
在場所有人都被這突兀的場面嚇了一跳,他們沒有想到管佳莉的母親會在眾目睽睽下,不留半分情面給予管佳莉。

一個清晰可見的手掌印留在管佳莉的臉頰上,淚水如斷線珍珠汨汨而下,她不解為何其他人的父母親戚收到消息,前來接送給予的都是關懷和擁抱,而自己得到的是耳光和羞辱。

管佳莉的媽媽責難道:「都叫咗你唔好成日痴埋啲飛仔飛女度啦!講妳又唔聽,依家入埋差館喇!」

管佳莉撫著臉,目光流露出不忿的神色,她的媽媽見狀,怒道:「妳依家咩態度啊?入差館搞著全家人,都唔知錯?」

Humphrey眼見管佳莉的媽媽揚起手來,他立時擋在管佳莉身前,管佳莉的媽媽在差點摑中Humphrey之際住手。

Humphrey道:「伯母,莉莉係依件事入面嘅受害者,佢差啲就出事喇!佢喺妳個女嚟架!點解妳唔安慰佢不特止?仲要喺依個時侯妳要當住咁多人面前要佢難堪喔?」

管佳莉的媽媽聞言先怔了怔,然後怒道:「哦!我認得你依個死臭飛喇,我教女關你屁事?你個死臭飛,一定係想滾我個女。衰女,你好快啲過嚟等我摑醒妳。」

面對管佳莉的媽媽如此不可理喻,一向溫文的Humphrey亦不禁發怒,道:「我同妳講我唔係咩死臭飛,我係港大醫科生。莉莉係妳個女,妳生得佢出,妳又唔鍚佢,成日打佢,但唔代表其他人都同妳一樣,如果妳咁憎佢,一係妳就當生少個囉!佢以後搬嚟同我地一齊住,我屋企人會當佢係一家人,咁妳點睇喔?」
管佳莉的媽媽被搶白了一番,立時氣得七孔生煙,她用手指著Humphrey,道:「你…你…」

呂伯母眼見局勢變得快要失控,立時上前打圓場,道:「Humphrey,你點可以咁講野呢?就算幾唔啱都係一家人,一家人有咩唔啱未講到啱囉!」

呂伯母轉向管佳莉的媽媽,和顏悅色道:「管太太,我係Humphrey嘅媽媽,其實兩母女邊有隔夜仇,之但係有時有啲私人野要講不如留返屋企先講,喺咁多人面前搞成咁貪好睇咩?無面嘅唔單止係莉莉,人地都會笑埋妳架,管太太。」

呂伯母這番話不但有道理還顧及對方的面子,管佳莉媽媽臉上的神色變得沒有之前那麼繃緊。

管佳莉媽媽瞧見呂伯母衣著光鮮、容色亮麗,並不像尋常的家庭主婦;她向旁看去瞧見一位打扮年輕、身型健碩,有幾分像卡士華的男士,相信就是對方的丈夫,就這樣驟眼一看,這對夫婦應該有點家底的。

呂伯母提議道:「管太太,不如我地搵個合適啲嘅地方,坐低慢慢解決依個問題,好嗎?」

管佳莉媽媽沈吟了片刻,才緩緩點頭。

呂伯母道:「靜宜、Humphrey,我地行喇!」

心事重重的呂靜宜跟隨家人身後,她心想:「聽鳳瑤講成皇志同個殺人犯打交入咗醫院,唔知佢依家點呢?仲有佢究竟知唔知道佢爸爸發生咗好大件事呢?」
完?
湯仲謀追到了布正麗的身後,喚道:「啫…布甸!」

布正麗回頭一看,發現來者真的是湯仲謀,她先是詫異,然後板起了臉,瞪著對方。

湯仲謀好像察覺不到對方的神色不善那樣,他問道:「布甸,點解妳嚟咗依度嘅?唔通妳都牽涉入頭先8座件事到?」

布正麗冷冷地道:「我嘅野唔需要同你交代。」

布正麗的話如一盆冷水淋下來,湯仲謀感到有點自討沒趣,他嘆了一口氣道:「唉!點解我地會變成咁架?明明我地之前都好好架!」

布正麗狠狠地瞪著湯仲謀,一字一頓地道:「係你害死琛琛架!」

湯仲謀搖頭道:「害死佢係周平泰同埋沈雲樂嗰班人,唔關我事。」

布正麗歇斯底里地道:「你個人渣,你唔駛唔認喇!你無親自出手,但係全部嘅主意都係你出嘅,害死琛琛嘅罪魁禍首係你啊!」

湯仲謀亦激動道:「啫喱!妳跟我嗰陣,妳都知道我係做咩架啦!我要上位,就要做啲成績出嚟畀公司睇,我個哎吔大佬做座館,我老母做人二奶,我地兩母子由細到大畀人睇唔起,你之前話過無論點都會喺我身邊支持我架?無錯,我出面有好多女人,但係妳知我最鍾意嗰個係妳咁仲唔夠咩?」

布正麗搧了湯仲謀一巴掌,道:「我以前細過唔識野,咩都聽晒你講,但係嗰個係我好姊妹嚟架!點解你要搞佢啊?」
被布正麗摑了一巴掌的湯仲謀大怒,從來沒有女人打過他,他揚起了手,正要回敬布正麗一巴掌,但當他瞧見淚盈於睫的布正麗便不禁心軟,他擁著布正麗,道:「啫喱,我地講和啦!以前嘅事我地當粉筆字抺咗佢,我地重新開始啦!」

布正麗掙開了湯仲謀,狠狠道:「湯仲謀,你死心啦!我地玩完好耐喇!我同你永遠都翻唔到轉頭喇!」

湯仲謀被布正麗的說話傷害了,他倒抽了一口涼氣,冷冷地道:「你係咪鍾意咗成皇志嗰個kai子?」

「我唔需要同你交代。」

「成皇志、仲有顧琛琛嗰細佬榮仔、妳依家做緊嗰間咖啡店、同埋妳啲朋友…」

布正麗插言道:「你想點?」

「我湯仲謀想得到嘅野,如果得唔到,我毀咗佢都唔會畀其他人得到。」

正當布正麗思慮著對方的說話時,湯仲謀驀地再把布正麗擁入懷內,然後重重地吻下去。

(待續)
係呢集有兩條友要死 管雞老母又要死 湯仲謀又要死
支持,都係個句,等你出書,貴一貴都支持

之前好多讀者對我承諾好多野

但係都無實行

好似之前啲爸打鑊鑊話會推介我啲故

但係當高登連登有咩故值得追次次都無人提我啲故

信住你先

一百幾十支持下自己人無所謂,你個故的確係正的,對我黎講一個好故事係會比人感覺到代入感,之前都有幫襯 這學期,我殺了全班。始終拎本書上手連貫性好好多,你可以暫時信住先。第日找數我先同你講 哈哈 我老人家比較懶覆post ,不過驚棄故先出字支持
如果出書嘅話我買十本 絕不走數
強踢我個布甸
我個布甸
如果出書嘅話我買十本 絕不走數

+1
湯仲謀呢個仆街
被布正麗摑了一巴掌的湯仲謀大怒,從來沒有女人打過他,他揚起了手,正要回敬布正麗一巴掌,但當他瞧見淚盈於睫的布正麗便不禁心軟,他擁著布正麗,道:「啫喱,我地講和啦!以前嘅事我地當粉筆字抺咗佢,我地重新開始啦!」

布正麗掙開了湯仲謀,狠狠道:「湯仲謀,你死心啦!我地玩完好耐喇!我同你永遠都翻唔到轉頭喇!」

湯仲謀被布正麗的說話傷害了,他倒抽了一口涼氣,冷冷地道:「你係咪鍾意咗成皇志嗰個kai子?」

「我唔需要同你交代。」

「成皇志、仲有顧琛琛嗰細佬榮仔、妳依家做緊嗰間咖啡店、同埋妳啲朋友…」

布正麗插言道:「你想點?」

「我湯仲謀想得到嘅野,如果得唔到,我毀咗佢都唔會畀其他人得到。」

正當布正麗思慮著對方的說話時,湯仲謀驀地再把布正麗擁入懷內,然後重重地吻下去。

(待續)

直接報驚告非禮啦
係呢集有兩條友要死 管雞老母又要死 湯仲謀又要死

集集都有人死,多多唔夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞