(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
睇黎同靜宜分撚硬手

繼續留意
有同感會分手
但我比較偏向後宮

其實依家寫嘅同之前都有所偏差

有啲角色多咗戲份

有啲角色加咗

可能到時出嚟可能又唔同呢
龐律師=龐統…

咁阿益同阿闘呢
幾時出孔明

應該無佢同關二哥
btw sorry呀靜宜,我同布甸一齊緊,唔想聽你電話

阿志叻仔來
跟住林生實有好路數
點解咁抗拒
社團未來都係靠阿志撐起

睇出師表見佢臨終托孤都知劉備仆街黎
明知個仔唔生性 又唔讓位比諸葛亮
仲要同佢講 你隨時可以取代佢
攻心計到仆街 孔明一講唔會就做一世二奶
佢個仔都係賤人黎 怕人功高蓋主
抓住糧草搞到北伐無功

之前細個唔懂事
好鍾意劉備

大個睇返就覺得佢好撚仆街好假

我覺得每人都應該經歷過鍾意劉備嘅幼稚年代
龐律師=龐統…

咁阿益同阿闘呢

益>>張益德>>張飛?
闘>>關>>關羽?
龐律師=龐統…

咁阿益同阿闘呢

益>>張益德>>張飛?
闘>>關>>關羽?

我屌
龐律師=龐統…

咁阿益同阿闘呢

益>>張益德>>張飛?
闘>>關>>關羽?

我屌

阿闘咪阿斗囉
文呢
留名
由於害怕在逃的沈雲樂會向我尋仇,我與阿興每逢出入均提高警覺。

我離開家,出門上學,呂靜宜致電給我,她亦提起了這個問題,她道:「聽講嗰個沈雲樂好兇殘嗰喎!你依排都係小心啲好。」

「嗯,我會架喇!」

「我覺得你好似唔係好驚咁?」

我苦笑道:「咁我都要生活架?無可能成世人都提心吊膽,而且最近有其他野煩,爸爸又官司纏身。」

「係喎!聽講嗰個林玄德係你爸爸個大佬嚟!佢請律師去幫你爸爸打官司。」

「我唔想爸爸再同啲黑社會有瓜葛,但係最後都係要同佢地有來往。」

「你好似好憎黑社會咁喎?」

我反問道:「黑社會喎!妳唔憎咩?呂靜宜,我爸爸同黑社會有關係,妳會唔會唔鍾意?」

「吓!點解你咁講啊?你爸爸係好人嚟架!佢上次仲保護我添!」

「佢始終都係同嗰啲人仲有關係,妳或者唔介意,但係妳屋企人未必都係咁諗呢?」

「爹地同媽咪好開通架!爹地成日話一個人出身係點唔緊要,最緊要係佢地嘅本質。」

我相信呂靜宜並沒有說謊,呂世伯和呂伯母都是很明白事理的人。

呂靜宜又道:「成皇志,你好似好介懷你爸爸嘅身世?」
我嘆了口氣,道:「唉!之前因為依件事,我畀班上嘅同學排擠;依家發生咗8座件事後,房侍農知道我爸爸嘅真正身份,佢都疏遠我,其實依層又唔可以怪佢,佢始終係警察。」

呂靜宜道:「成皇志,我唔會因為咁樣疏遠你架!我知道你係一個好人。」

「多謝!」

呂靜宜又道:「係呢!學姐入咗醫院,你有無去探佢啊?」

「依幾日都仲係煩緊爸爸嘅事,或者睇下依一兩日搵唔搵到時間啦!」

結束通話後,我發現有人跟蹤我,自從8座事件後,這幾天我便覺得有人跟蹤我,跟蹤我的人難道就是沈雲樂?

一念及此,我立時加速向前跑,拐了個彎,瞧見地上有塊磚頭,連忙撿起。

我隱隱聽到有一陣急速的腳步聲傳來,我攥緊手上的磚頭,待沈雲樂轉過來的時候,便朝他的天靈蓋砸下去。

一個身影從轉角處走出來,我蓄勢的一擊向那身影砸下,當我手上的磚頭快要擊中那人之際,我才看清楚那流露出驚愕之色的人,竟然是房侍農,我立時住手,那塊磚頭離房侍農前額的距離僅有一厘米。

房侍農驚出了一身冷汗,他道:「哇!你個死仔想襲警啊?」

我問道:「點解會係你嘅?我仲以為係沈雲樂添!係喎!點解你跟住我嘅?依幾日我都發現有人跟住我,頭先我真係以為係沈雲樂,所以真係出盡全力架!你都算好彩喇!我收得切。」
房侍農拍了拍心口道:「你個死仔呢!人地對你好你又唔知,我擔心嗰個沈雲樂對付你,依幾日我一直暗中保護你啊!日日都無覺好瞓。」

我聞言有點感動,道:「咁你唔講,我點知嘖!」

房侍農打了個呵欠,道:「好彩。啱啱收到通知沈雲樂畀人捉咗喇!我終於都有覺好瞓。」

我詫異道:「吓!沈雲樂真係畀人拉咗?」

「係啊!聽啲伙計講條友依幾日匿喺金山村,金山村嚟依度好近,睇嚟佢真係想搵你報仇,但係點知佢依幾日發高燒,喺條街到瞓低咗,畀啲伙計發現,核實身份後,送咗去羈留病房,醫生話佢身上有兩處刀傷,可能係畀生銹嘅刀插傷,引起咗破傷風,醫生仲話佢如果入院入得遲,隨時會因為敗血病而死,真係有時啲野整定,佢走甩咗想搵你報仇,但係最後發高燒瞓係條街畀人拉咗,你行緊運啦!」

破傷風?敗血病?難道那時候我與他糾纏時,我用來刺他的罐頭刀就是讓他感染了破傷風?

不管怎樣,現在我終於可以鬆了一口氣,不用終再提心吊膽,擔心有人找我尋仇。

房侍農搓了搓眼睛,道:「啊呀!依家終於可以瞓覺好喇!」

我搭著房侍農的肩膀,道:「喂!唔好返屋企瞓住啦!去食早餐啦!」

「食早餐?你請啊?」

「我請未我請囉!有乜所謂喔!當多謝你依幾日做保鑣保護我囉!」

「嘩!你數口都幾精喎?一餐早餐就當報答咗我。」

「唏!你差人嚟架!你想我點回報你啊?靜間ICAC搵你飲咖啡,到時你真係和味龍喇!」

「唉!好喇好喇!鬼叫你係我貴人咩?我畀面你,同你食早餐喇!」

「哇!真係多謝晒。」

(待續)
live
探下我啦
我怕黑呀
沈雲樂始終都只係小頭目,咁易收皮
睇嚟真大佬都係湯仲謀
探下我啦
我怕黑呀

房仔
依加吳同蜀既人都出左,
係咪仲會有魏?
探下我啦
我怕黑呀

你唔洗死咪算係咁 仲想有人探你
睇黎同靜宜分撚硬手

繼續留意

上少日嚟都出事
房沙展好有愛
唔理佢係想痴成皇志嘅運 定係真係想保護
起碼佢都有做d嘢
房沙展好有愛
唔理佢係想痴成皇志嘅運 定係真係想保護
起碼佢都有做d嘢

好感動,後宮又多一員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞