(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(8)

1001 回覆
230 Like 5 Dislike
正皮突破二百
正皮突破二百

正皮突破二百

比心機春巴
我會合了阿興、榮仔,在警署附近還碰到了布正麗。

布正麗問道:「成皇志,你隻手見點啊?靜宜同佢屋企人走咗喇!」

「我隻手無乜野,我唔係嚟搵呂靜宜架!我係嚟搵我老豆架!」

「嗯,我都收到風你爸爸好似出咗事。」

此時,有一班人迎面而來,我與那班人打了個照面,發現領頭的其中一人居然是朱斌仔。

朱斌仔叫囂道:「WOW!咁啱啊!成皇志又撞到你。」

布正麗道:「朱斌仔,你想點啊?」

朱斌仔笑道:「嘿嘿!布甸,你唔係驚我會攪依個KAI子啊?依家邊度駛我出手喔?佢得罪咗個出名小氣嘅嘅癲佬,個癲佬隨時會返嚟搵佢報仇架!妳都係唔好痴埋佢度喇!」

我瞪著朱斌仔,朱斌仔道:「KAI子,我好鍾意你依個眼神,你繼續KEEP住啦!雖然我收唔到你老豆皮,但係佢避得到初一,避唔過十五,依家畀班差佬告嚴重傷人,隨時入赤柱坐幾碌啊!你老豆做死監躉,你就每日提心吊膽,等個癲佬上門報仇,遲啲你都出埋事之後,駛唔駛我幫你照顧你細佬啊?」

在如今的情況下,已經有夠多的麻煩給我去忙,我犯不著去與朱斌仔多作糾纏,而對方亦看中這點,加上他們人多,所以他覺得怎樣去作出挑釁,我亦只能夠忍氣吞聲。

我知道現今之下,應對朱斌仔挑釁的最佳方法,就是無視他。
可是,當別人對你步步進迫,你還姑息對方,這不是叫忍讓,而是懦弱。我是人,並不可能事事顧及後果,去壓抑自己的衝動,就算是溫馴如兔子被人迫急了,還會張口咬人,現在我被人迫進了牆角,而且對方還在奚落我的家人。

犯我家人者,雖惡必誅!

朱斌仔開始離開,他嘲諷道:「哈哈,你老豆係死監躉,你兩兄弟就係死監躉個仔啊!」

「喂!朱斌仔。」

朱斌仔別頭回望,我一記右勾拳重重打在朱斌仔的臉頰上。

朱斌仔被我打得撞在身後的夥伴上,他靠在夥伴身上,用手捂住臉頰。

朱斌仔雙目迸射出仇恨的火焰,他們那一方人多勢眾,而我又傷了左手,按道理我是應該害怕的,但我沒有害怕,我反而狠狠地瞪著朱斌仔。

朱斌仔怒道:「你想死,我成全你。」

由2016年,我選擇跳樓,已經死了一次;剛才我與轟動中外的殺人犯主謀交手,我又差點多死一次,對於「死」過兩次的我來說,這種程度的恫嚇已經對我沒有作用。

朱斌仔的夥伴道:「孖腸哥,頭先叫我地唔好搞事,如果我地係差館附近郁手,畀人捉咗返去,孖腸哥實唔高興嗰喎!」

朱斌仔道:「成皇志,你今日依一拳,我將來實十倍還返畀你。」

我掃視了他們一眼,有幾個臭飛被我瞧得有點不自然,回避了我的眼神,我淡淡道:「我記得晒你地每一個人嘅樣,如果我或者我身邊人,有啲咩麻煩,我就入晒你地數,逐個逐個搵你地算帳。」

我留意到他們聽完我的說話,臉上的表情都僵硬了一會兒。

朱斌仔冷哼一聲,道:「我地走!」

(待續)
好波
好型啊成皇志
有經歷嘅人係唔同d
爸爸唔好有事呀
打柒啲黑社會
大大力推
其實成皇志講到自己好冷靜,都唔好得過布甸幾多
上次強吻楊鳳瑤又一樣
今次斌仔可以成班人返你屋企搞你,又可以返入去報警,一樣玩死你
阿志幾時有得開無雙
PUSH
好型啊成皇志

香港人畀人恰到上心口

應該還拖
打柒啲黑社會

有經歷嘅人係唔同d
爸爸唔好有事呀

大大力推

其實成皇志講到自己好冷靜,都唔好得過布甸幾多
上次強吻楊鳳瑤又一樣
今次斌仔可以成班人返你屋企搞你,又可以返入去報警,一樣玩死你

都係

不過朱斌仔佢大佬叫佢唔好攪事

記住數先

下次先嚟料

不過話時話怨已結

你示弱 人地都會照攪你

就好似嗰陣話唔好落共產黨面

最後........
阿志幾時有得開無雙

咁打

阿興好似有潛質啲

個大佬好似唔打咁
多謝各位支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞