大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
泊完車要行500米揸嚟做乜
起底
blocked
問左啦 兩個都移民呀
一個一早講,另一個有新接手就知
你見到有人叫人留低咩?你個scarecrow邊度黎?
3 Band下嘅Band1都好闊
不過就算真係Band 1, 嚟緊制度下一樣會被洗腦
計埋啲更加畜嘅教畜

好彩我未有仔女
其實真係有米班唔會走 留係香港搵錢但已經有外國護照。
一睇就知佢無揸車又以為世界係咁
成日見啲有錢佬都係等咪錶食飯
有錢佬先菇鳩寒

當然有司機係另一回事
好老實,後生我都算,屌那星,比啲廢佬嚟做乜鳩。
重有 係南區有一間小學40歲未夠升副校 幾個35歲上主任
香港底厚,冇返10年8年,你都唔洗旨意。
公司(搞科研),已經走左20個人前前後後,每個月都有人走,我自己都計劃左下年8-9月飛
衛生署下的牙醫早排走左幾十個,唔知係全牙醫定助手
都無人走. 只係人流正常往來 .
講各個人有唔同打算 有佢自己reasoning = 叫人留低
👌🏻 👍🏻
本身以前要做到50歲先升到嘅位,而家早十幾年做到。專業人士轉工可以加50%人工。
有人話個市好差好多人失業,但我身邊做銀行管理層、工程、精算行業係不停加人工。
有幾撚潮 移到唔塞車再講
正如我上面講bottleneck 係pgde 學位唔夠
入行做一兩年都未必報到

所以如果要解決嘅話,easy 汁
冇人走
其實最煩係仇恨教育。

屌,我阿爺打過二戰㗎,上過戰場殺日本仔,其實兩清,我哋有乜資格講仇恨呀。
因為佢地唔係做呢啲行業
你唔走我點升職/買靚樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞