大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
真 早二個月轉工
有成堆大公司offer
人工加到癲左
每一部俾人抄牌嘅車, 方圓500米內總有一個時租位係吉嘅

呢幾個月
同事走左四五個 都係移民

同大學同學gathering
10個有8個準備走
其他係儲多幾年錢先走。。
會唔會係人太多or OT hours改wfh
我係番屋企加班
身邊好多唔係18 22冇揸開車嘅, 唔係為咗揸搵食車, 而係鋪路移民。
好醒呀臭閪蚑那賤蛆

一早話咗佩洛閪會跪㗎啦
https://lih.kg/3095545
5百幾6百萬講到好平咁咪又係全球最貴
搵搵下工個agent 自己都移咗民 你話喇
講咗3年喇
做咗份工十年,不嬲好穩定,全team十五六個人,個個都接近十年,咁多年離職得四五個。但上年走咗七個,五個移民,下個月又多一個返美國。
Feel 唔到 機會多咗好多 升職易咗 條街一樣咁多人

利申: 就走
社會底層表示感受唔到
窮人走唔到驚西..同大灣區溶埋一齊
考牌官都走?係咪真?
你就想,放大陸啲垃圾廢老落嚟食福利咋。你估放後生落嚟。
wfh OT 好高喺 office ot 啦
起碼可以沖下涼繼續做
老屎忽早走早著
唔好阻住我地00後升職
唔鐘意睇咪唔好入嚟囉
forum 嚟架
視乎你點定義窮
後生 有 bno/兩老其中一個有 bno/加拿大owp 有學歷/有搵食技能 英文應付到工作溝通
可以20萬港紙搞掂
加拿大 stream A 都可以60萬港紙 KO
銀行超容易搵。我自己去之前已經搵到銀行,做相同既野。你自己覺得,唔代表係事實。
其實而家咪差唔多,為咗谷針而迫人打針,高血壓又打得,癌症又打得,歐美都話要出新嘢,舊款打幾多針都冇用,係要谷到第四針,仲話有效,呢堆所謂醫生仲有專業可言。
唔好亂講根本冇呢啲事
更多人係想走但走不到, 被迫亦無可避免地同呢個地方綁住, 即使明知之後會每況愈下, 但亦有不少仲on99, 不知道環境已正在急速變化...
全球最貴冇計到基建 公共交通好方便 出街食方便,多商場
當然一計政治環境,法律制度就真係 overvalued
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞