大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
好似有個官話唔係移民潮,香港係國際城市,d人出出入入好正常喎
我知道有個ugrad ACO 以前做過TA,做左3年ACO,都有中學請
唔覺,身邊冇人走
大家都話去外國重新開始唔易
不如留低踏實做人
總會等到黎明日出

大家都一齊留低,齊上齊落
多唔多機電
D 老屎忽走曬仲升職加人工
本身都多,集慣就好
根本好多人口講移民
實質自己決定留低
身邊都有親友 舊同事走
但仲有好多黎生
我揸左十年車我點會唔知咩景況,事實上好多時係有位無人泊,係啲窮撚夾硬買車無錢泊姐
本身太多人,走極都仲係多
咩牙醫學車呢啲平民嘢依家呢個政府會理咩?
仲未計上面大把磚才等住嚟補血換血
香港生活模式就係咁
其實大家一早慣曬,唔係問題
小心
機電唔撚識,識好多civil同land survey
啲停車場唔係老閪咁遠就係要幫襯成千蚊先得一個鐘,點樣泊
都唔駛感受 新常態
你話後生細仔無諗過離開香港先奇怪
技術工種萬年請唔到有經驗既
有細路既不外乎成家走
或者細路老婆走先留個人搵錢

當然香港仲有4成藍絲覺得而家好正既
亦唔係個個有能力走
有人住就自然繼續有呢啲事架啦
係好撚難以置信
Bno朋友有已達陣有岩岩結婚準備緊冇咩特別
講下我抄散搬屋跟車,咁坐咖車後面未到目的地咪吹下水囉
哩位大圈仔唔咪香港出世,海南定唔知邊度
點黎香港唔清楚啦單飛雙飛專才
講野有小小譚仔口音但肯講好努力學睇得出,傾傾下dse 廿幾分做過幾份牛工下個月成家去加拿大多倫多
聽到哩度灰哂連天龍人都走,一定有古怪
本人勉強叫中產,我接受到38蚊個鐘,已經覺得好多地方有得泊
多左人賣車, 二手價咪平左,多左中產囉(如果有車=中產)
能力就一定有嘅,兩公婆拎住百令二百萬實走到。

只係好多包伏,例如老咗嘅父母。或者做緊嗰行好地地,去到搵唔番
祖國都唔夠人喎
我做學校嘅,現況:

老師請唔夠人,治療師唔夠人,it support無人in,校工唔齊腳,已經8月,新學年開都一定唔夠
臭閪蚑那大把爛尾樓俾你發展
老師請唔夠人咪搵上面嘅啲取代囉,橫掂都係幾皮嘢鳩教。
咁多行我最睇唔起教畜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞