大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
五年後廢除英文科,大學用中文教
親身感受
大約兩個月一次farewell飯
老細走咗 自己升職加人工
公司勁多空缺 請唔到人
上個月睇樓 超多盤睇 AA話係歷史以嚟7月最多吉盤
驚嫁 轉左離岸
屋企人係醫院留耐D姐
親身感受
公司同上司講我走架啦咪升我
我做1年野收下錢渣
有危就有機
咪係,旺角仲係咁多人,有鬼用咩。
啲同事走得好勁
請唔到人係真

公司金融界
請人做underwriting 請左半年
ops 3個月
product development 3個月

啲人去哂邊
自己諗啦
你讀書先定做警察先
咪係囉!
冇教師可以搵支那人教
五毛話大陸人英文勁過香港人
感受到好耐啦 名校一班一班咁退學已經知咩料
港共除左二等公民論+搞強積金之外都冇乜計阻止人走
最多叫埋五毛上黎吹下走就等於對唔住手足
阿爺土改運動果陣走難落香港,佢d叔伯兄弟好多都走唔切俾共產黨殺咗,終身反共。
而家叔父輩都有3個家庭過咗uk,算係完咗阿爺遺願
係多人移民 個位你估比港豬上
係都比大陸人啦 依幾年急轉直下,咁天真以為留係到有發展?
尋日去見工先搞笑,
見個份係中資公司,我見dept head(細公司)個位,見工過程唔講啦,見完咁岩剩低我同即將走嘅dept head(大陸佬黎),我多口問佢點解走,佢好老實咁答我移民
屌唔好踢爆啦
有班想移或者移左民既佢自然想圍爐FF 去justify 自己呢個決定係冇錯
想日聽到人講朋友移民要去送機
感受到移民潮成年
私底下傾計知道公司同team六個有三個今年內走,自己個圈子幾年前有1/4喺外國,最近八掛望下有一半最新update 都係英/澳/加
97前移民潮走咗11%人,
德國二戰後人口減少咗11%,
結果香港當年一堆二線人材成功上位,形成今日老屎忽文化
基本上最近賣樓嘅,若果買入係三至四年前入,而家甩係要蝕賣

Sell HK要平過二手價散貨你知乜事
本身已移民🇨🇦近十年,之前成日聽到人講普通話,但近呢幾年的確多左人講廣東話,我隔離2個鄰居都好似係香港人
送埋屋企人過去醫啦香港啲醫院又有支那醫生D大陸藥又唔撚使註冊 唔安全㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞