大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
唔知由幾時開始由2019既香港玩完
變到近期既其實香港好好點解要走

唔係話鼓勵d人走,始終呢d決定好個人
但無謂洗自己腦話其實香港好過其他地方好多

如果單計錢,無錯外國人工真係唔高
但如果成世人就係為錢為疊樓打拼
咁又好似好坎坷
人生應該唔係只係為左錢
人才走晒剩番啲2打6
所謂『水上冇魚蝦自大』
留低撚以後鶴立龜群
又要宣誓又要三針
仲吹風遲啲要打四針
ao eo 都少一半人申請
不過政府真係唔憂冇人做
重點係=>
中共同西方,攪到反晒檯.
香港係無未來.只會越來越衰.
香港以前好好,不過可見香港未來無運行

你仲陪香港走落去.真係倒錢落海,死路一條.
每日嘅國際成分越來越少
但中国成分就越來越多

不出幾年, 儍既都知唔係國際城市
我自己朋友圈子30-40歲
大概有1/3家庭走左 英澳加
工作就1/10左右移民 其實算好多

另外出面啲大公司走左好多人
撬走左我公司好多人
我咁垃圾都有大公司比多30%撬
人才始終越來越少, 而且社會越來越單一化
返嚟即刻去檢疫酒店,接條毛咩
忠誠大於一切,唔再以能力去請人升人,人才自然流失
你指邊D細先, 我公司入面既人? 定係出面
其實佢個位本身都有另一兩個係幫少少手做, 但佢地本身係偏做另外野多, 同埋公司每個人都有負責開既野, 又冇乜需要特登轉位
出面果D就好似上面咁講 甩皮甩骨, 至於介紹就恕我做唔到,
因為岩岩走左果個就係有人介紹入黎基本工作能力, 責任心都冇
老實講D野真係唔係難, 初頭係難少少, 同埋理論上係會累積,
但有心學有心理解同記一定得同埋好快就清晒, 條友慢都算, 仲要冇心做冇心記, 仆佢個街仲可以日日準時走過我地 (仲要我地本身已經好準時)話就話荀, 但基本責任心要有, 咩時候做D咩都要知, 但真係好輕ken野黎, 我見上手成日坐起到冇咩做又係準時走, 樓上話介紹我都唔知點介紹, 責任心呢d真係睇樣係睇唔出, 做野梗加陣間又介紹隻鑊比公司到時係我奶野
喺倫敦街頭已經多人到可以撞到熟人/舊同學/舊同事
其實唔止 mirror 跌電視
前排天台跌吊船死兩個嗰單都係
個問題係易過以前好多 同埋好多都好有錢
唔係完全唔同意你話香港有尾水食個point
但係你拎曬美國英國韓國日本領導人出嚟做例子

然後後面講香港above average
言下之意你覺得李家超above average?
定共產黨治下香港above average
讚香港淨係聽過人講方便、多嘢食、啲人做嘢快手 (我都同意
比較執政者然後讚香港真係第一次見
唔覺,新地樓賣到加價加推
無人走
別造謠
哩啲位遲啲大陸人補上
行業涵蓋醫療、教育等各大行業
諗起都大獲
繼繼續續
陸陸續續
搵個唔洗向市民負責唔洗落台嘅官去比
到唔駛再學英文個時就無咁覺架喇
係啦...唔夠英文老師咪取消英文科咪無問題
走幾多都冇用

香港大把奴隸做爛市

再OT耐啲補返

一係輸入內地「人才」

咁就搞掂
唔讀英文係國策黎,唔跟正契弟呀拿
35k喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞