大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
工程公司 有牌後生 同 工程師都走曬
英國 加拿大
我以前間中學今年校長同副校一齊quit,另加七個老師。上年本身走咗一個副校。
身邊好多人移民去英國
我就由台灣回流返香港
台灣生活環境好好多
但搵錢真係唔夠用
我仲見到港豬追Mirror
對政府高層黎講
完全冇問題
走咗人口少冇人做
大條道理輸入大陸佬
仲好
走哂啲唔聽話既仲好
佢應該因為撞正退休潮姐
what
你講笑咋
宜家先feel 到?
我個行(IT Networking & Peering)基本上我識又聽到嘅接近一半以上都走左去SG/AU/England...
好出奇咩阿哥
我朋友話返返吓工,突然就有個語言治療師話今日last day將會移民
送朱古力俾我朋友
珍 同樣萬零兩萬 一邊做到隻狗咁 居住條件又差
傻嘅都識得諗 反正冇嘢好輸
舊同事走,舊上司走,有本身九七前後回流再"回回流",有新申請移民
有加拿大華人移民顧問五年間擴展業務三四倍
自已諗
香港係隻入緊水的船,已經講好多次
依家浸左最底層,船慢慢傾側,暫時你重唔感覺到成隻船反
不過反緊係事實
重要依家大陸本地都出生率下降,"派人填數"呢招已經唔多有效
exact7ly,好多重要決策都已經轉左新加坡
香港分部要轉向新加坡述職,以前係掉轉,身邊見到
連部份睇大陸的區域職位都轉左去新加坡做總部,唔好以為香港最多變番"大灣區"城市,事實係屎你都可能冇得食
呢波失業好多係中層,因為隨著香港角色一路路談化,已經唔駛幾多高薪業工種,新畢業生想入好工唔係易左,而係會難左
基層暫時確係無感,但只要你做的工作稍稍中層,都好難話比自已聽冇事發生
有填人,不過係大陸廢老垃圾,呢堆屎仲臭撚過香港堆廢老好多。
十年前至少七點至會多人
利伸 返過上環好多年
基層係可以無感
只不過會好似馬交萬事皆賭
你想選擇其他工種唯一只有走
運輸署應該唔關移民潮事,之前疫情堆積咗好多
我有一個朋友走咗去英國 曼城
感覺到有好多人走咗
我想走 老人家藍 人老無得走
我40啦 做基層工20年
今年囉咗學位
不過我唔會再幫垃圾政權
我選擇躺平 唔會用我學歷 學識
幫個政府 商家 求其做份垃圾工
一個妖魔鬼怪當道垃圾政府
根本唔值得勤力做野
得罪講句,如果你依家係公屋"人生勝利組",返尻工放工賭下馬飲杯茶食個包,你係重可以無感好耐
不過預左隨時好似大陸咁,以前你諗唔到會出事o既野都都出事,因為背後成套系統尻流流左好耐,爛到出事時可能你已經命都冇都冇乜關係
Mirror演唱會做乜跌野唔知亦唔估,但依家落去類似無端端飛來模禍o既野會愈來愈多,背後一係冇晒人,一係填的人其實未夠班,一係根本就係貪晒污收錢條友根本早早走左,坐穩啦各位。
可以去Canada Stream B wor!
我諗過第時住公屋會唔會要附加條件合格先可以住
拎政府福利冇理由咁荀一勞永逸
笑撚左,連登仔d口風真係好飄
50k fg
前排又話冇50k養唔到車
又話80k先夠生活
醫生搵100k先叫中產
街邊呀伯推垃圾車又會質疑人地有幾層樓收租,打工當係過日神

今日就有車要拍室內場先中產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞