大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
同意😂越講果班越唔會走
無停過 仲多咗
佢老母比人出出入入都好正常
你自己可以試下去interview
事實就係中小學好多空缺
其實bottleneck 係起pgde 唔夠位好難讀
以前有幾可會見你完全唔係呢行pgde 都無,但照請你
但如果有啲人計完 覺得自己能力去到嗰面係”捱”呢?
係咪要笑佢地
好多老蝗蟲操北話
香港人出
腥簡人入
但問題而家封左關
有出冇入
見工請人都話上一手係移民先有位
呢兩年見到啲onon99 英文rubbish既都入到pgde
殺返d 校就夠人手
啲教畜只會越嚟越畜
有仔女根本係一定要走
你估阿豬阿狗都可以教英文咩

而家好多學校(尤其係小學)要英文科老師嘔返啲雜科出嚟,教多班英文,然後請啲冇PGDE嘅人返嚟教啲雜科
識一個做signal,一個做building control
兩個都去左,非倫敦
咁又係呀
網上叫人係咪都走容乜易
人地去到之後出咩事都唔會關自己事
我係大陸公司做,身邊全部都係大陸人,公司仲不斷請大陸人,完全感受唔到
就係依家考車牌 去嗰度有得揸
唔識英文我又唔覺得係問題
但有啲公開試連中六都升唔到,靠asso 讀下廢科上返去
過咗十幾年轉行都可以有中學請,就知問題幾嚴峻
80/20 rule
個社會係20% 精英養 80% 班普通人
走5% 其實即係走左1/4 班幫香港搵錢班人
真心條友基本logic common sense都差
之前pgde都唔收 反而呢兩年收咗

真心搞唔掂 除非仔女去band 1學校讀書
缺人到加30,40%留人好閒
有啲真係留唔到就俾佢work from overseas
容易內部調職嘅MNC變晒做移民公司
咁就叫中產
咁就好囉!用躺平換生產,食窮香港特衰政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞